Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Overbruggingshypotheek, niet altijd nodig

Overbruggingshypotheek, niet altijd nodig

Naar verwachting zullen de huizenprijzen in Nederland dit jaar met een paar procent stijgen. In diverse gemeentes worden (veel) koopwoningen boven de vraagprijs verkocht. Vooral in Amsterdam moet een koper er snel bij zijn. Dit betekent dat vooral doorstromers een probleem kunnen hebben.

Zij hebben namelijk hun eigen koopwoning nog niet verkocht terwijl zij wel al een andere woning hebben gekocht. Wie een overwaarde heeft op zijn te koop staande woning kan gebruikmaken van een overbruggingshypotheek.

Van deze overwaarde die wordt bepaald door een taxateur zal de bank een bepaald percentage (bijvoorbeeld 75%) nemen. De bank zal alleen de volledige overwaarde meenemen als de woning daadwerkelijk is verkocht. Een voorbeeld ter verduidelijking:

  • Vrije verkoopwaarde woning: 220.000 euro (woning staat nog te koop)
  • Lopende hypotheek: 120.000 euro
  • Fictieve overwaarde: 100.000 euro
  • Overwaarde voor de bank: 75.000 euro (75% van de fictieve overwaarde)
  • Maximale overbruggingshypotheek: 75.000 euro

Duidelijke voorwaarden

In dit voorbeeld kan de huizenbezitter nog zakken met de vraagprijs. De maximale overbruggingshypotheek is 75.000 euro, terwijl de fictieve overwaarde 100.000 euro is. Indien er sprake is van een overbruggingshypotheek dan zal de bank die die verstrekt op beide woningen het recht van hypotheek plaatsen.

De bank kan dan bij financiële problemen beide woningen opeisen! De letterlijke tekst van de overbruggingshypotheek is heel duidelijk.

Overbruggingslening
Met de overbruggingslening leent u de overwaarde van uw huidige woning. Een overbruggingslening bestaat alleen uit een lening. Aan deze lening is geen beleggersrekening, verzekering of andere rekening gekoppeld. Tijdens de looptijd van dit leningdeel betaalt u alleen rente.

De overbruggingslening heeft een beperkte looptijd. U moet uw overbruggingslening aan het einde van de looptijd of eerder zodra de verkoopopbrengst van uw oude woning is ontvangen altijd volledig terugbetalen. Voor een overbruggingslening gelden aparte rentepercentages.

De rente die u betaalt staat in deze offerte. Een overbruggingslening kunt u niet veranderen. Het is mogelijk dat uw woning met het adres ... aan het einde van de looptijd nog niet is verkocht en opgeleverd. Ook in dat geval moet u de overbruggingslening aan het einde van de looptijd (2 jaar) terugbetalen.

Een andere mogelijkheid

Uit bovenstaande tekst blijkt dat de bank na twee jaar zal aankloppen bij de huizenbezitter. De bank heeft het recht om het gehele bedrag van de overbruggingshypotheek op te eisen. Natuurlijk is twee jaar (vrij) lang.

Echter wie hier nu al slapeloze nachten over heeft, kan beter voor een andere oplossing kiezen. Stel er wordt een andere woning gekocht voor 300.000 euro, dan heeft deze huizenbezitter de volgende twee mogelijkheden:

Mogelijkheid 1: met overbruggingshypotheek

  • Hypotheekdeel 1: 225.000 euro
  • Overbruggingshypotheek: 75.000 euro
  • Inkomen moet voldoende zijn om hypotheekdeel 1 van 225.000 euro te kunnen dragen

Mogelijkheid 2: aflossingsvrije hypotheek met variabele rente

  • Hypotheekdeel 1: 225.000 euro
  • Aflossingsvrije hypotheek: 75.000 euro
  • Inkomen moet voldoende zijn om de gehele hypotheek van 300.000 euro te kunnen dragen

Bij mogelijkheid 2 wordt er gekozen om geen overbruggingshypotheek te nemen. In de plaats voor de overbruggingshypotheek komt in dit geval een aflossingsvrije hypotheek met een variabele hypotheekrente. Het voordeel van een variabele rente is dat die iedere maand boetevrij kan worden afgelost.

Geen einddatum

De aflossing vindt natuurlijk plaats als de oude woning is verkocht en is gepasseerd bij de notaris. In de meeste gevallen zal de verkoopwinst van de oude woning niet precies het hypotheekbedrag bedragen. Indien dit hoger is, zal u het meerdere moeten aflossen op een ander hypotheekdeel.

Het grote voordeel van een aflossingsvrije hypotheek (in mijn voorbeeld) is dat hier geen maximale duur voor staat dat die moet worden afgelost. Er is echter wel een nadeel. Het inkomen moet voldoende zijn om het gehele hypotheekbedrag van de nieuwe woning te kunnen dragen.

In mijn voorbeeld is dit 300.000 euro. Indien er sprake is van een overbruggingshypotheek dan is deze eis niet van toepassing en moet het inkomen voldoende zijn om de hypotheek van 225.000 euro te kunnen betalen.

Minder maandlasten

Als we kijken naar de maandlasten dan is mogelijkheid 2 onderaan de streep goedkoper. De variabele hypotheekrente is bij de meeste banken namelijk lager dan de hypotheekrente van de overbruggingshypotheek.

Betreffende de te koop staande woning is het inkomen niet belangrijk. Veel banken hanteren namelijk de regel dat de maandlasten van de te koop staande woning voor een bepaalde duur (meestal twee jaar) betaald kunnen worden. U moet dan voldoende eigen middelen hebben of aan kunnen tonen dat u de lasten in die periode kunt betalen


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 26 apr Pas op met de startersvrijstelling 1
  2. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  3. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 januari 2016 12:38
    Wel er bij zeggen dat de (soms) verplichte overlijdensrisicoverzekering bij optie 2 hoger moet zijn, of dat er uberhaubt een afgesloten moet worden, terwijl dat met een lagere hypotheek niet altijd hoeft.
    Tevens over de gehele hypotheek een renteopgslag omdat je in hogere risico-klasse zit ivm hogere bevoorschotting tov waarde woning.
    En verder:
    Overbruggingskrediet wordt automatisch weer afgelost bij verkoop woning, terwijl de hogere hypotheek dat niet altijd doet. Daarvoor zijn extra handelingen nodig.

    En nog wat anders, dat niet direct met het afsluiten te maken heeft, maar toch: De verleiding is voor veel mensen groot dat ze het geld dat ze eigenlijk zouden gebruiken voor het verplicht aflossen van de overbrugging niet gaan gebruiken voor het niet verplicht aflossen van die extra hypotheek, maar er "leukere" (consumptieve) dingen mee gaan doen, terwijl men dan niet altijd doorheeft dat de hypotheek voor dat deel van box 1 naar 3 schuift, met hogere lasten tot gevolg.

    Dus om zo maar te zeggen, optie 2 is goedkoper, is wat kort door de bocht, zeker bij lang lopende overbruggingen (bv bij nieuwbouw)

1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links