Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Welles-nietes-spelletje

Cashpositie kan nu het verschil maken

Het verdict lijkt gevallen: de Fed gaat de rente optrekken in december 2015.

De jongste economische cijfers uit de Verenigde Staten liegen er niet om. De werkloosheid viel terug tot 5%, een nieuw niveau van vóór de kredietcrisis. Ook de verloning van de gemiddelde Amerikaanse werknemer zit voor het eerst in jaren in de lift.

Het zijn indicaties dat de economie langzaamaan op eigen benen kan staan en dat monetaire accommodatie van de centrale bank niet meer gewenst is. De start van een nieuwe rentecylus door de Fed is historisch gezien een positieve ontwikkeling voor de markten.

Behoorlijke rendementen

Met name aandelen zijn dan koplopers, omdat het economisch klimaat verbetert terwijl de inflatie nog binnen de perken blijft. De statistieken bevestigen dit beeld met cijfers.

Op onderstaande grafiek van Fidelity Investments kan u duidelijk zien dat aandelen in de eerste fase van een rentecyclus nog altijd behoorlijke rendementen laten zien: tot 12% in het eerste jaar.

Grafiek rentecyclus

 

Wat u ook meteen zal opvallen, is dat de stijging van aandelen minder uitgesproken is als in de periode voor de rentecyclus. Dit is logisch, want voorheen was er nog een excessief monetaire beleid in voege, in combinatie met disinflatie: de ideale cocktail voor hogere koersen.

Niet overtuigend

Aandelen krijgen dus het voordeel van de twijfel, maar ik ben niet overtuigd van de kracht voor de rally. De Fed heeft een ongekend soepel monetair regime ingesteld, waarbij de rente op 0% werd gehouden.

Dit is nooit eerder voorgekomen in de geschiedenis, dus op de potentiële uitwerking ervan verschillen de meningen enorm. Gezien de exceptionele aanpak, volgde ook een indrukwekkende uitwerking op de markten.

Vanaf de bodem op 666 punten steeg de S&P 500 tot boven 2100 punten over de betreffende periode: een stijging van meer dan 300%!

Winstrecessie

Nu die accommodatie wordt weggenomen, is er veel minder animo onder beleggers om voluit aandelen te kopen. Tenminste, dat kan ik me zo inbeelden. Bovendien komt de renteverhoging tegen een achtergrond waar toch her en der scheurtje in het herstel optreden.

Zo is in ondertussen sprake van een winstrecessie: de daling van de winst per aandeel over twee of meer kwartalen. Aandelenkoersen worden gestuwd door winstcijfers. Als die achterop hinken, dan neemt het een belangrijke katalysator voor hogere koersen weg.

Ook neemt de druk op de financiële markten zienderogen toe. De jarenlange nulrente zit inmiddels diep verweven in het globale financiële systeem. Heel wat financiële deals zijn gebaseerd op een ultra lage rente. Als dit proces omdraait, kan dit pijnlijke gevolgen krijgen als de rentes in de open markten te snel oplopen.

Toenemende stress

De credit spreads, het verschil tussen de rentes bij diverse uitgiftes, namen recent al een vlucht omhoog, wat wijst op toenemende stress in het financiële systeem. Financiële stress is als zand gooien in een goed geoliede motor: het draait meteen stroef.

En dit alles ontstaat net op het ogenblik dat beurzen een flink klap incasseerden, en nog steeds niet hersteld zijn van de aangerichte schade. Op de onderstaande grafiek van de S&P 500 ziet u een stevige herstelrally, maar het is vooralsnog wachten op een uitbraak naar nieuwe records.

Grafiek S&P 500
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Bovendien wijzen de technische indicatoren op tussentijdse topvorming, en dat zou wel eens op een erg ongelegen moment kunnen komen. De aandelenmarkten moeten nu doordrukken naar nieuwe recordniveaus, of het kon weer snel dalen.

Welles-nietes

Beleggers zitten momenteel gevangen in een welles-nietes-spelletje. Er zijn voldoende argumenten die voor hogere koersen spreken, maar er zijn ook steeds meer onderdelen die wijzen op gevaar op de beurs.

Gelukkig hoeft u niet altijd iets te doen op de beurs. Als kleine belegger heeft u immers die vrijheid. Fondsbeheerders zijn meestal verplicht om, conform de statuten van hun fonds, een groot percentage (of zelfs alles) altijd te investeren in de markten.

Een cashpositie opbouwen is taboe. Nochtans is een cashpositie een zegen voor wie hem heeft in de portefeuille. Het geeft u flexibiliteit in onzekere tijden, want uw rendement gaat niet mee de dieperik in met de aandelenmarkten.

Cash is koning

En als het tij weer keert en het zonnetje straalt weer op de beurs, dan heeft u met een riante cashpositie de luxe om de aandelen te kopen die u altijd al wilde hebben. Wellicht tegen een stevige korting.

Dus een riante cash is een absolute must voor iedere belegger. Meer nog, in dit soort onzekere tijden is cash zelfs de koning van uw portefeuille.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 handyman6 13 november 2015 11:35
    Nico,van harte gefeliciteerd! Stemde op je ,dus het is je gegund.Vooral het consekwent uit-denken van bepaalde ontwikkelingen,die je konstateert,bevalt mij als lezer goed,want van alles vaststellen kan ik zelf ook vaak ,maar de gevolgen doortrekken naar de toekomst is voor mij als belegger interessant .Daarop baseer je mede aan-/verkopen .
    GrH6
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links