Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gas geven

De splitsing van British Telecom houdt de gemoederen in Engeland bezig. BT zelf is tegen, maar Ofcom (de Britse Opta) wil door een opsplitsing van netwerk en diensten de concurrentie op de markt verhogen en de marktregulering verminderen. Dit soort ontwikkelingen kunnen leiden tot leuke infrastructuur-plays in een portefeuille.

Onder infrastructuur vallen elektriciteits- en gasdistributienetwerken, vaste lijn-telefonie, waterutilities en tolwegen.

Binnen die sectoren is vaak sprake van een soort monopoliepositie met als mogelijke gevolgen een gebrek aan investeringen en concurrentie.

Kluif
Daarom wil een regering vaak reguleren en soms opsplitsen, zoals nu bij BT. Een leuk voorbeeld is het Italiaanse gasdistributiebedrijf Snam Rete Gas.

De infrastructuur in Italië is beroerd in deze markt. Een andere partij vragen de markt te betreden staat gelijk aan weggooien van al het eerder geïnvesteerde geld, dus wordt Snam Rete Gas een vette kluif voorgehouden. Zij mogen van de overheid een groter deel van de winst zelf houden en op die manier moet de investeringsbereidheid worden vergroot.

Groei-aandelen tijdelijk op achterstand
De winstgroei van het bedrijf nam in 2003 spectaculair toe tot 27%. Sinds de beursgang aan het begin van 2002 is de koers ruim 35% gestegen, terwijl de Italiaanse beurs bijna vlak is over die periode. Een ander actueel thema is de rentegevoeligheid van aandelen, nu Greenspan daarop heeft gezinspeeld.

Bij obligaties heb je te maken met duratie. Hoe langer de looptijd van een obligatie, hoe gevoeliger deze is voor renteverhogingen. Die wetmatigheid is ook te vertalen naar aandelen. Een aandeel waarvan een groot deel van de winstverwachting op korte termijn wordt gerealiseerd heeft een lage duratie. Wordt de winst pas over 20 jaar verwacht, dan is er sprake van een hoge duratie.

Conclusie: de duratie van value-aandelen is laag, die van groeiaandelen is hoog. Een renteverhoging is dus op termijn nadeliger voor groei- dan voor value-aandelen. In eerste instantie kan een renteverhoging voor ons fonds wel even lastig zijn, maar de relatieve achterstand die we daarbij oplopen, halen we bij een doorstijgende rente hoogstwaarschijnlijk weer in.

  

 


Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jorik van den Bos

Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asset Management en van 1997 tot 2006 bij ING Investment Management.

Meer over Jorik van den Bos

Recente artikelen van Jorik van den Bos

  1. okt '15 De rente en uw dividendaandelen
  2. okt '12 (Te) duur dividend? 1
  3. feb '07 Wikken en bewegen 22

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links