Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe gek gaat het worden

Ik heb altijd geleerd dat hoe groter het risico hoe meer kans op rendement. En als een klant vraagt of en project met vakantiehuisjes met een gegarandeerd rendement van 8% een veilige belegging is terwijl de staatslening slechts 0,45% rendement geeft in die periode, dan ging ik er vanuit dat die 8% meer risico moest bevatten en dus helemaal niet veilig kan zijn.

Maar ik heb het concept risico-rendement helemaal niet goed begrepen, want ik dacht ook dat obligaties minder risicovol waren dan aandelen. Maar dan zouden ze ook minder moeten opbrengen...

Als u net als ik in de lange obligatietracker op Europese bonds (EXX6) had gezeten, dan had u 28% gemaakt in een maand. Terwijl u in de AEX slechts 6% (en een beetje) in die een maand had gemaakt en 6% is de grootste stijging in een maand sinds twintig jaar. 

Cynisch

Nu bedoel ik alles natuurlijk cynisch, die huisjes zijn helemaal niet risicoloos en het is natuurlijk niet normaal dat je dit soort rendementen in de aandelen en obligaties maakt. Rekenkundig is 1% per maand al veel meer dan 12% per jaar. Dus hoe gek kan het zijn en nog worden in een crisis?

Grafiek olie

 

Een rendement van 6% is eigenlijk een jaarrendement, en dit is heel bijzonder helemaal als u zich beseft dat de olieprijs de afgelopen tijd alleen maar gedaald is en dit dus slecht was voor oliegerelateerde bedrijven. Er grote spanningen zijn in de valuta’s en de gehele wereld om over Griekenland maar niet te spreken.

Toch even over Griekenland

Vorige week hadden we op maandag al duidelijkheid over de Griekse verkiezingen. Communisten hadden gewonnen en ik had ook altijd geleerd dat dit niet goed was voor kapitalisme.

Maar de beurzen reageerde nauwelijks, en zelfs positief op maandag. Ook nadat Griekenland steeds meer een probleem aan het worden was omdat ze naar de Russen trekken, was er buiten de Griekse beurs geen reactie van betekenis.

Grafiek Athex Athene

 

Ik zat zoals ik vorige week aangaf even long Griekenland, maar begreep niets van de reactie op de verkiezingen en ben er direct met een klein verlies uit gegaan en achteraf blij want de Griekse banken gingen onderuit en ook de bodem viel weg onder de Griekse beurs.

Ondanks spierballentaal van de Grieken die bijna 195 miljard aan de Europese landen en dus ook de 110 miljard euro aan toegezegde leningen van de IMF (waarvan 76 miljard daadwerkelijk uitgeleend) niet willen terugbetalen.

Dat is voor Nederland met 17 miljoen inwoners ongeveer 20 miljard aan leningen die eventueel niet terugbetaald gaan worden… maakte dit geen indruk op de beurzen.

Grafiek Twindicator DAX

 

De Duitse DAX vloog de afgelopen week omhoog alsof er louter goed nieuws was. De Twindicator gaat pas na een grotere daling een verkoopsignaal geven.

Grafiek AEX

 

AEX was dus meer dan 6% in de plus. Maar ik heb ook iets geks geleerd en dat was dat er een relatie tussen de dollar en de AEX was.

Grafiek AEX in dollars

 

De euro is fors omlaag maar de AEX gaat alleen maar hoger? De dollar begint de Amerikanen pijn te doen. Als het voor Europa goed werkt in de export dan moet het slecht zijn voor de Amerikanen.

Nu zijn die wel redelijk op zichzelf maar toch... We hebben logischerwijs verkoopsignalen in de Dow Jones Index. Bijvoorbeeld in de EB-indicator.

Grafiek Dow Jones

 

Maar ook in de S&P 500, in de Twindicator en ook als we naar patronen kijken.

Grafiek S&P 500

 

Ook de Russell 2000 de midkapaandelen in de Verenigde Staten geeft een verkoopsignaal.

Grafiek Amerikaanse smallcaps

 

Biotech met de B van...

Biotech heeft nog nergens last van en het zou te makkelijk zijn te zeggen dat het zo hard omhoog is en dat het daarom omlaag moet. Nee, we moeten hier gewoon wachten op een signaal. Voorlopig ging het oliegeld deze kant op.

Grafiek Biotech

 

Op lange termijn ziet u wel hoe indrukwekend de stijging is. Ook op de maandgrafiek is er nog geen reden tot verkoop. Nu heb ik via trackers en beleggingsfondsen een tijdje meegedaan, maar laat de laatste stijging over aan anderen. Ik wacht op een verkoop en doe dus nog even niks in deze sector.

Maandgrafiek Biotech

 

Wel heb ik shorts in de Nasdaq, aldaar zie ik een hoofdschouder en een verkoopsignaal in de Twindicator. Kortom kansen en signalen te over in de Verenigde Staten.

Grafiek Nasdaq Composite

 

China begint ook een dubbele top neer te zetten maar officieel is het nog geen verkoop in de Twindicator. Maar ik zou eerder deze index shorten dan de Biotech. In deze index hebben we tenminste topvorming.

Grafiek China Shanghai

 

Japan was even een short maar ging uiteindelijk toch niet door de Twindicatorlijn en ook de hoofdschouder lijkt niet te deren. Hoewel echt positief hoeven we ook zeker niet te zijn. Ik voorzie dus in de verschillende indices grote problemen en ben klaar voor een beweging omlaag.

Grafiek Japanse Nikkei 225

 

Aandelen in the spotlight

Microsoft ging op redelijk goede cijfers toch omlaag. Het bedrijf groeide slechts 5%. We hadden al een tijdje verkoopsignalen maar nu is de trend helemaal gebroken. Technisch kan het nog veel lager.

Grafiek Microsoft

 

Ook in de weekgrafiek vanaf 2000 hebben we verkoopsignalen. Pas rond de 30 dollar is er technisch steun van enige betekenis.

Weekgrafiek Microsoft

 

Yahoo had geen goede cijfers en ging ook fors onderuit. Als ze ook uit de trend vallen dan kan het hard gaan.

Grafiek Yahoo

 

... en de veertig rovers

Alibaba ging ook flink onderuit, vlak er voor had Yahoo aangegeven dat ze hun belang gingen afstoten. Uiteindelijk begreep ik de lagere reactie niet helemaal. Maar afblijven.

Grafiek Alibaba

 

De hoogste kwartaalwinst ooit, geen enkel bedrijf boekte zoveel winst in een kwartaal als Apple en dat allemaal dankzij de Iphone 6 en 6Plus. Uit eigen ervaring weet ik dat succes concurrentie wakker maakt.

Ik zou het aandeel dan ook niet meer durven te kopen. Technisch staan ze aan de bovenkant van een trendkanaal en op de oude high.

Grafiek Apple

 

Ook Amazon kwam met cijfers en analisten waren weer blij met de stijgende omzet. Nu ben ik mogelijk negatief maar ik keek vooral naar de lagere netto winst die er uit de grotere omzet kwam. Het bedrijf maakt 214 miljoen netto winst (was 239 miljoen) op een omzet van 29,3 miljard dollar.

Ik wacht op een verkoopsignaal en dus tot de rest het ook snapt.

Grafiek Amazon

 

Green Mountain Coffee loopt als short heel leuk, ik voorzie nog veel ruimte omlaag.

Grafiek Green Mountain Coffee

 

Het oude BlackBerry is de laatste tijd speelbal van geruchten die later weer ontkend worden. Ik was positief op dit aandeel maar ben er helemaal uit en zou ook iedereen adviseren naar veiligere aandelen te gaan.

Grafiek BlackBerry

 

Helemaal als ik de langetermijngrafiek bekijk dan weet je hoeveel er reeds vanaf is. Maar dat zegt helaas niets over hoeveel er nog meer van af kan. Voorlopig even weg.

Weekgrafiek BlackBerry

 

Royal Dutch Shell schreef even wat projecten af en maakte een rekenfout. Door de lagere olieprijs zijn een groot aantal projecten van RDSA niet interessant. Maar schokkender vrijdag kwam er ineens een correctie op de cijfers waardoor de winst toewijsbaar lager uitkomt.

Nu zijn fouten menselijk, de staatsloterij maakt al jaren fouten en ook de Britse belastingdienst stuurde een heffing van vele miljarden naar een bejaarde burger die van enkele honderden ponden moest rondkomen. Dus als ik het fout heb en het niet omlaag gaat blijk ik gewoon menselijk te zijn.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. gam gam 2 februari 2015 11:09
    Twee bedrijven met dezelfde inkomen ratios maar verschillende koers/boekwaarde hebben hetzelfde rendement maar verschillend risico. Het is zelfs moeilijk om er twee te vinden met hetzelfde rendement en risico. Je moet gewoon langer zoeken als je meer wilt.
    De relatie tussen rendement en risico komt vaak voor in het praatje van zogenaamde vermogensbeheerders die een klant alvast aan het voorbereiden zijn op de te verwachten underperformance.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 18:05
    910,63
    -0,14% -1,28
  2. 79,510
    -6,02% -5,090
  3. Amazon.com 13 mei
    186,570
    -0,49% -0,910
  4. Apple 13 mei
    186,280
    +1,76% +3,230
  5. 3.145,77
    -0,07% -2,25
  6. DAX 13 mei
    18.742,22
    -0,16% -30,63
  7. EUR/USD 23:27
    1,0818
    +0,27% +0,0029
  8. 413,720
    -0,25% -1,020
  9. 0,00
    0,00% 0,00
  10. NY-S&P 500 nov '18
    0,00
    0,00% 0,00
  11. SHELL PLC 17:38
    33,940
    -1,15% -0,395
  12. 38.356,06
    +0,46% +176,60
  13. Yahoo! Inc jun '17
    52,580
    0,00% 0,000

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links