Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waardebelegging: Air France-KLM

Waardebelegging: Air France-KLM

Air France-KLM

Kwalificatie: Waardevernietigende onderneming 

Advies: Afblijven

Nog even over onze beleggingsfilosofie

Geld lenen kost geld

Als je geld leent tegen 4% en je verdient er minder mee dan 4% dan kan je beter zo snel mogelijk aflossen. Verdien je 4% dan zit je voor Jan Joker te werken. Maar als je 6% verdient dan ben je goed bezig. In feite maak je van iedere geleende euro anderhalve euro. Hetzelfde geldt voor ondernemingen. 

Op dit moment moet een ondernemer zo’n 9% verdienen om aandeelhouders te compenseren voor het extra risico dat zij lopen boven een belegging in staatsobligaties. Reden waarom wij alleen beleggen in ondernemingen met een rentabiliteit eigen vermogen (aandelenkapitaal plus ingehouden winsten) hoger dan 9% . 

Waar komt die 9% vandaan is een veelgestelde vraag

Bij de toelichting bij de grafiek geven wij onder het hoofd “discontovoet” een nadere uitleg

En wat zijn genormaliseerde cijfers?

Wij verwijzen naar een interview in het blad “De accountant”. 

Vraag maar op de AVA wat het management met je geld doet

Wij stellen altijd de vraag wat het management denkt te gaan verdienen op de winst die niet wordt uitgekeerd. Wij willen alleen meerijden op de rug van een ondernemer die meer dan gemiddeld (REV>9%) verdient omdat iedere ingehouden euro winst dan een beurswaarde heeft van meer dan één euro. Alleen daar wil je je geld toch achterlaten? Klikken voor groot:

 

 

In bovenstaand screenshot ziet u links boven de grafiek een transparant vS logo voor Air France-KLM en een groen vS logo voor Ahold. Middels een transparant vS logo geven we aan dat we niet goed de waarde van de onderneming kunnen berekenen. We kunnen echter wel vanuit de koers terugrekenen met welke lange termijn winstgevendheid de beurs blijkbaar rekent. Met een groen vS logo geven we aan dat we voldoende gegevens hebben om de waarde van een onderneming te berekenen.  

Een neergaande rode waardelijn betekent dat de onderneming waarde vernietigt. Alleen ondernemingen die meer dan gemiddeld winstgevend zijn hebben een groene oplopende waardelijn. 

In het referentiekader rechts van de grafiek vindt u bij REV dat Air France-KLM over de laatste 5 cq 10 jaar behoorlijke verliezen heeft geleden. Door op “per jaar “ te klikken vindt u deze cijfers per jaar. Bij inputgegevens kunt u zelf prognoses van de Winst Per Aandeel invullen.

Consensus prognoses vertalen zich in een rentabiliteit eigen vermogen (REV) van 1,30% voor 2014 en 8,76% voor 2015 (wij staren ons niet blind op deze prognoses zeker gezien de stakingen op dit moment). Vanuit de koers teruggerekend zou de lange termijn REV zo’n 7% ( koers =waarde bij REV van 6,91%) moeten bedragen om de huidige koers te rechtvaardigen. 

Air France-KLM is een prijsvechter 

Er zijn twee soorten ondernemingen 1) prijsvechters en 2) ondernemingen die hun prijzen kunnen verhogen om hun winstgevendheid vast te houden zonder daarmee business te verliezen. Voor ons valt Air France-KLM onder de prijsvechters. Om het hoofd boven water te houden heb je sowieso een goed management nodig.

Goed geld verdienen voor aandeelhouders zit er bij prijsvechters niet in. Iedere euro die aandeelhouders aan het management van Air France-KLM toevertrouwden heeft de laatste jaren een beurswaarde van gemiddeld € 0,49 en bij de huidige koers een waarde van € 0,61 (een uitgekeerde euro heeft uiteraard een waarde van één euro). 

Op de site kunt u de rekenkundige opbouw van de grafiek vinden door met uw muis het hoofdje “Grafiek in cijfers” links onder de grafiek te activeren.

 

 

Zelfs bij een uit de beurskoers teruggerekende REV van 7% (veel hoger dan de REV van -14,04% en -4,19% over de laatste 5 cq 10 jaar) ziet u dat de waarde alleen maar afneemt. Uiteraard is er de mogelijkheid dat Air France-KLM weer een zeer winstgevende onderneming wordt. Daar gokken wij niet op. Onze ervaring: turnarounds they seldom turn.

Afblijven. Air France-KLM voldoet niet aan 9 van onze 11 selectiecriteria 

 (Bij gebrek aan winstgevendheid van een onderneming kan een belegger alleen geld verdienen aan tijdelijke koersverschillen). 

 

 

U kunt zelf verschillende scenario’s voor Air France-KLM kwantificeren.

Wij hebben voor u berekend wat het bedrag is dat door aandeelhouders aan het management is toevertrouwd en wat daarop is verdiend. Daarvoor hebben we jaarrekeningen genormaliseerd. Het gaat daarbij vooral om het op uniforme wijze aanpassen van waarderingsgrondslagen die niet gepaard gaan met een kasstroom en niet bedrijfsgebonden resultaten en vermogen.

Als voorbeeld van een mutatie waarbij het gerapporteerde eigen vermogen is afgenomen zonder uitgaande kasstroom noemen we de afboeking van € 1.1 miljard van het eigen vermogen door een aangepaste berekening in 2013 van de pensioenen. 

 

 

U vindt in dit screenshot, rechts boven, een “Referentiekader”.

  • Onder REV ziet wat het management verdiend heeft op iedere euro die beleggers in de onderneming hebben achtergelaten in de laatste 5,10 en/of 15 jaar. Door met de muis over REV “per jaar” te gaan krijgt u deze cijfers ook per jaar. 
  • Onder Dividend Payout ziet u het percentage dat per saldo werd uitgekeerd. Hierbij is rekening gehouden met dividend dat niet in cash maar in aandelen is uitbetaald en in feite de onderneming niet heeft verlaten. 

Bij “Inputgegevens” kunt u zelf de volgende variabelen invullen:

  • Prognoses van de Winst Per Aandeel. Deze vindt u bijvoorbeeld bij het Financieele Dagblad en Reuters. Door enter in te drukken wordt de “verkopen vanaf waarde” en de “kopen tot waarde” opnieuw berekend en vindt u naast de ingebrachte WPA’s de daarbij horende REV. 
  • En onder “Lange termijn” een door u gekozen lange termijn REV en Dividend Payout %. Door op enter te drukken worden de waarden “Verkopen vanaf” en “kopen tot” van het aandeel opnieuw berekend.

Verdere uitleg en presentaties.

Rechts onderaan de grafiek treft u een blokje aan met daarin in blauwe letters een database die u activeert door er met de muis over heen te gaan. Verder geven we daar onze selectiecriteria, een toelichting bij de grafiek, een instructievideo en een praktijkvoorbeeld van een gebruiker van onze site.

Bij het eerste gebruik van de site zal deze wellicht niet voor iedereen direct duidelijk zijn. Via info@vanSlingerlandt.com kunt u ons uw vraag sturen. Wij komen daar dan op terug. U kunt zich via hetzelfde email adres ook opgeven voor presentaties die wij periodiek geven om onze beleggingsfilosofie en site verder toe te lichten.


Syb van Slingerlandt is directeur bij Invest4You NV. Eerder was hij als partner van EY veelvuldig betrokken bij de waardering van ondernemingen in Nederland, België en Verenigde Staten. Vanaf 1986 onderhoudt hij een database waarbij waarderingsgrondslagen van ondernemingen zodanig zijn aangepast dat ondernemingen kunnen worden geselecteerd waar het vermogen van de aandeelhouder het best rendeert. Hij kan op elk willekeurig moment posities hebben in de in deze analyse genoemde financiële markten en/of instrumenten. Kijk voor nadere gegevens van de in dit artikel genoemde onderneming op www.vanslingerlandt.com. Zie voor de beleggingsfilosofie Pricing & Timing. De informatie in deze analyse is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Syb van Slingerlandt

The fundamentals, dummy! De gepokte en gemazelde Syb van Slingerlandt is fundamentele waardebelegger pur sang. Niks geen grafieken, gokken en voorspellingen, maar harde cijfers! Syb doet het rekenwerk, geeft zijn mening en oordeel, maar het is uiteindelijk aan u om te bepalen welke aandelen u voor welke koers een aantrekkel...

Meer over Syb van Slingerlandt

Recente artikelen van Syb van Slingerlandt

  1. okt '15 Rekensommen VW 4
  2. okt '15 Afblijven van Macintosh 16
  3. mrt '15 Nestlé versus Unilever 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links