Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat werkt wel?

Zaterdag wisselde bondscoach Louis de keeper vlak voor de penaltyseries en dit werkte prima. Op de beurs beginnen oude rotten in het vak te twijfelen over wat een goed rendement geeft en relatief veilig is en nog wel werkt.

Voor mij is dat een core van bonds en goede fondsen en een actieve strategie met shorts in dure aandelen en longs in goedkope aandelen eventueel gecombineerd met derivatenposities. Maar of dit nu op de korte termijn werkt is even de vraag:

  • dure aandelen worden duurder
  • goedkope aandelen doen niks
  • bonds leveren niks op
  • de volatility is extreem laag

Kortom in een bubbel wordt nadenken niet beloond. En een bubbel is het!

Bubbels bestrijden

Gelukkig zijn er meer en meer analisten het met me eens. Maar Fed-voorzitter Yellen riep ineens dat de rente niet gebruikt kan worden om bubbels te bestrijden? Bedoelde ze deze keer niet? Of is ze bekeerd?

In het verleden werkte het rentemechanisme prima om bubbels te laten klappen of leeglopen. De rente is in mijn carrière nog nooit zo laag geweest en door de rente op nul te zetten beroof je spaarders van rendement en jaag je ze dus naar de beurs of naar vastgoed. En dat zijn dus bubbels geworden.

Een analist waar ik net op doel was de Citigroupman die in de Telegraaf van zaterdag verklaarde dat er sprake is van een bubbel in de aandelenmarkt. Ik zie net als hem ook de reële economie helemaal niet goed gaan. Maar wellicht heb ik gewoon te veel ondernemers om me heen die mijn beeld verkleuren.

Wat werkt nu wel en wat niet?

In de huidige bubbelmarkt werkt het contrair gaan met de massa even niet, de massa pakt spreekwoordelijk alle juiste ballen uit de ton. Ook fundamentele analyse werkt niet, want aandelen die Bram Peper-duur zijn, om een collega beursclown te quoten, worden alleen maar duurder.

Tesla blijft een leuk voorbeeld met een extreme P/E en een extreme 14 keer de sales-waardering gaat het al tijden helemaal nergens over. In races winnen ze niets en ter illustratie dit weekend in het FD werden drie elektrische auto’s genoemd (Ferrari, Porsche en BMW) en spreekwoordelijk geen woord over Tesla.

Alle concurrenten hebben zich in de markt begeven en zelfs Harley Davidson heeft een elektrische motor

Technisch moeten we officieel even wachten op een iets lager niveau voordat we een officiële verkoop krijgen.

Een ander voorbeeld is Zillow. Een gewone website waarop huizen worden verkocht. Even als idee: als de rente gaat stijgen stort mogelijk de hele huizenmarkt in elkaar, dus zeker niet een blinde koop waarvan je zeker bent dat je winst maakt.

Fundamenteel gaat het helemaal nergens over, maar technisch zit Zillow in een opgaande trend... Wie het durft moet het maar doen, maar dit laat ik echt aan me voorbij gaan. Wel houd ik het bedrijf in de gaten om het weer een keer te shorten. Want zoals de overdrijving omhoog is volgt die ook omlaag.

Om het af te leren... LinkedinFundamenteel gaat de waardering ook nergens over  en opnieuw zien we dit aandeel oplopen. Ook hier even geen positie tot we weer een signaal krijgen. Wel maakt het duidelijk dat fundamenten niet altijd werken.

Waar ik wel short in zit is een bedrijf in actiecamera’s, GoPro (GPRO). Het bedrijf is recent naar de markt gekomen op bizarre waarderingen. Of lees dit artikel en Yellen wast haar handen in onschuld over alle bubbelsituaties.

Beursintroducties

Maar niet alleen in de Verenigde Staten komen bedrijven op stevige waarderingen naar de beurs, neem Euronext. De volatility is laag en er is dus weinig omzet, daarbij stonden de weekendkranten weer vol van de strijd rond Euronext versus Tom en Binck.

Dit met de dataverspreiding door andere beurzen en banken is een cocktail van slecht nieuws.

Ook kan ik niet heel enthousiast zijn over Nationale Nederlanden dat afgesplitst is van ING. NN begon wel enthousiast op de beurs maar ING moet nog meer aandelen kwijt om aan de regels te voldoen en na de lock up-periode zullen we zeker weer verkopen krijgen.

Ben ik dan nergens positief over? Nogmaals voor de duidelijkheid er zijn ook wel goedkope aandelen die ik durf te kopen maar soms worden ze alleen maar goedkoper.

Indices duur?

Brede indices vallen ook mee als je fundamenteel kijkt maar technisch zijn sommige wel een verkoop. Neem even de Duitse DAX, wat mij betreft een verkoop volgens de grafiek maar de afgelopen dagen merkten we daar niks van.

Russell zit ik short via een shorttracker, maar als ook deze index nieuwe hoogtepunten neerzet dan stop ik met vechten tegen de spreekwoordelijke bierkaai.

De Dow Jones blijft maar nieuwe hoogtepunten neerzetten en slecht nieuws over benzineprijzen, Irak of Oekraïne wordt genegeerd.

Mooi werken die gemiddelden... Wat ook wel leuk is om te laten zien is dat we ineens geen verkoopsignaal meer hadden in de EB-indicator. Eerst hadden we die wel maar omdat we werken met exponentiële gemiddelden stijgen deze gemiddelde dus extra hard als de beurs een weekje gek doet.

Nu maakt dit de EB-indicator niet tot een slechte indicator, maar u moet wel weten dat dit zo werkt.

Nog even een aandeel dat wel mijn focus heeft. Zoals u weet zit ik Yahoo long en dat doet het leuk. Fundamenteel is het een goedkoop aandeel. Toch is het voor iedereen ook wel belangrijk om eens uit te zoemen en naar een iets langere grafiek te kijken.

Mocht het aandeel onverhoopt omlaag gaan, dan heeft het technisch veel ruimte omlaag.

Een donker getinte Kerstman? Mijn werktitel is: wat werkt wel? Maar ik wil het - ik moet nu wel oppassen - nog even over de bullshit-discussie rond zwarte piet hebben. Iedereen die me kent weet dat ik tegen discriminatie ben maar er zijn heel veel grotere problemen in de wereld.

Bijvoorbeeld: homo’s in Rusland, Christenen in Irak, vrouwen in India, armen in de Verenigde Staten et cetera, et cetera. En hebben wij het er ooit gehad dat de Kerstman een Eskimo of donker moest zijn? Laten we ons druk maken over de economie en niet over bijzaken.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. kareldr 7 juli 2014 10:02
    De boel blijft stijgen, zolang er geld stroomt van niet-belegd geld naar aandelen. Binnenkort komt er geen beleggingsgeld meer bij, de koersen blijven dan hangen. En dan gaat men cashen. Als dit cashen viraal wordt, en dus weer veel geld uit de beleggingsmarkt stroomt, hebben we een aardige crash te pakken.
  2. [verwijderd] 7 juli 2014 10:14
    men doet geloven dat er geld in de markten blijft stromen door de rentes laag te houden. Echter de volatiliteit en omzetten hebben de afgelopen jaren nog nooit zo laag gestaan. Wie stap er dan in? De particuliere beleggers niet! We worden voor de gek gehouden dat het allemaal beter lijkt te gaan. Schulden met schulden oplossen gaat niet hand in hand. Het is wachten totdat de boel weer klapt!
  3. [verwijderd] 7 juli 2014 12:39
    Wat is eigenlijk een bubble? Volgens de definitie die Investopedia hanteert, kun je 'm pas herkennen als ie gebarsten is. Voorafgaand daaraan, kun je hooguit vermoeden dat er van bubble-vorming sprake is:

    Definition of 'Bubble'
    1. An economic cycle characterized by rapid expansion followed by a contraction.
    2. A surge in equity prices, often more than warranted by the fundamentals and usually in a particular sector, followed by a drastic drop in prices as a massive selloff occurs.
    3. A theory that security prices rise above their true value and will continue to do so until prices go into freefall and the bubble bursts
  4. [verwijderd] 7 juli 2014 13:17
    Een bubble herken je als je vermogend erin gaat op maandag en als een zwerver er uit komt op vrijdag. De waarschuwings signalen staan al weken op rood en de enthousiastelingen denderen maar door.

    Een belangrijk signaal is overwaardering op aandelen en euforie.

    De centrale banken hebben dit op hun geweten en de markt huppelt er braaf achteraan. Wie wordt er de dupe de particuliere belegger die langzaam in de fuik wordt getrokken De spaarrentes zijn laag en de dealers (de banken) trekken je met mooie woorden de beurs op.

    Zoals Tinush al opmerkt de speculanten die meeliften die vertrekken als eerste. Een oude beurswijsheid is dan ook de groten maken de grappen de kleine krijgen de klappen

    succes allemaal
  5. Bas2012 7 juli 2014 17:38
    quote:

    TinusH schreef op 7 juli 2014 13:02:

    @Een kale kano en mi mano: Je gaat verkopen als je verwacht dat de koers gaat dalen. De speculanten onder ons vertrekken als eerst.
    Dat is precies het verschil tussen beide statements. Kale kano kijkt naar fundamentele kant markt (zie 2009, ja de markt stort in en dan? geld moet ergens heen en dan staat bij de lage rentes de boel binnen 1 a 2 jaar weer in de buurt van nu). Jij kijkt speculatief (korte termijn) en dan kun je (mits goed getimed) best een leuk centje verdienen door short te gaan.

    Alleen bij structureel hogere rentes kan de aandelenmarkt weer zakken naar lager blijvend niveau (en waarom zouden de centrale banken dat in vredesnaam doen?), dus ja dit blijft nog wel even zo.
  6. Gold-finder 7 juli 2014 19:47
    Ik vrees dat we door de gek worden gehouden door deze koer/winst ratio's.

    Als de rentes stijgen, zullen de kosten voor bedrijven ook stijgen, en zullen ook nog eens nieuwe obligaties en sparen weer aantrekkelijk worden. Het werkt dus dubbel.

    Kijk maar naar Arcelor Mittal, die kunnen nu zelfs tegen 2% lenen...

    Als de goedkope financiering stopt, zullen de winsten dalen.
  7. [verwijderd] 8 juli 2014 00:42
    Aangezien centrale banken geen geweten hebben, ben ik het niet eens met Newbie1: er is niemand verplicht om met “alle waarschuwingssignalen” op rood langzaam in de fuik te worden getrokken en er dan als een zwerver uit te komen of als enthousiasteling maar door te denderen.

    Over bubbels bijvoorbeeld bij de “leuke voorbeelden” van elektrische auto’s en motoren zal het laatste woord dan ook nog niet gezegd zijn.

    T.a.v. de werktitel “Wat werkt wel?”: gelet op de spookstad Detroit, waar blijkt dat de auto-industrie wel, en de internetindustie geen lopende band heeft met de gevolgen van dien voor de werkgelegenheid wat dus niet gaat werken: wat wel werkt is de handen uit de mouwen steken voor de ontwikkeling op korte termijn tussen het al dan niet discrimineren,

    wat in ieder land, dus ook in het “tolerante” Nederland al dan niet in naam van de vrijheid in een zondebokken lynchende cultuur - in iedere pikorde nu eenmaal met of zonder Zwarte Piet discussies door helaas gebeurt,

    dus ook het discrimineren van Nederlanders op markten “Kijke, kijke en nie kope”,

    door voor een voor iedereen dan in essentie wèl rijk ervaren cultuur een voor iedereen betaalbaar vliegtuigje, dus e.e.a. zonder gedoe van door dure advocaten in ivoren torens met kleine lettertjes te bewaken octrooirechten, waar Philips – want het mocht eigenlijk niet van de advocaten van “de uitvinder” Edison die andere lampenfabrieken in een soort monopolieposite discrimineerde - groot mee is geworden.
  8. [verwijderd] 8 juli 2014 10:14
    quote:

    Newbie1 schreef op 7 juli 2014 13:17:

    Een bubble herken je als je vermogend erin gaat op maandag en als een zwerver er uit komt op vrijdag. De waarschuwings signalen staan al weken op rood en de enthousiastelingen denderen maar door.

    Een belangrijk signaal is overwaardering op aandelen en euforie.

    De centrale banken hebben dit op hun geweten en de markt huppelt er braaf achteraan. Wie wordt er de dupe de particuliere belegger die langzaam in de fuik wordt getrokken De spaarrentes zijn laag en de dealers (de banken) trekken je met mooie woorden de beurs op.

    Zoals Tinush al opmerkt de speculanten die meeliften die vertrekken als eerste. Een oude beurswijsheid is dan ook de groten maken de grappen de kleine krijgen de klappen

    succes allemaal
    goed gezegd. wat is overwaardering? men kan rente ook zien als een vorm van over-/onderwaardering van kapitaal: lage rente overwaardering van kapitaal en andersom hoge rente onderwaardering van kapitaal. Immers men 'pompt geld in het systeem' zonder noemenswaardig effect versa 'men haalt geld uit het systeem' wat geen zoden aan de dijk zet.
  9. [verwijderd] 8 juli 2014 12:26
    @korbe007

    De centrale banken hebben de beurs ernstig verstoord. Het fundamenteel denken werkt niet meer. De koers winst verhouding wordt verstoord.
    De meeste bedrijven halen nu winst uit besparing op besparing. Zoals hierboven opgemerkt wordt als je de brede S & P 500 bekikt kan het nog op.

    M.I kan het op termijn alleen nog maar neer De koers wordt opgejaagd door lage volumes de grote staan aan de kant of dekken aandelen short af. De kleine belegger krijgt aan het eind de rekening. Een oud spel en keer op keer stinken beleggers erin.

    Let op volumes
    check de macro s
    Verdiep je in een fonds of indice
    En wordt argwanend als het lijkt niet meer te kunnen dalen en analisten maar overwaarderen.

    Ik denk dat de zeven magere jaren in aantocht zijn ondanks wat centrale banken en overheden ons voorspiegelen. De BNP van landen worden steeds groter en een gematigde groei. Ook in de VS en de koerser rijzen de pan uit.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links