Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Bodemvorming

Met een dieptepunt van 392,20 testte de AEX gisteren opnieuw bijna de onderkant van de afgelopen anderhalve week. Met deze test lijkt de bodem van 14 april bij 391,30 steeds sterker te worden. Deze bodem was te zien als terugtest destijds van de voormalige en minst steil dalende toppenlijn sinds begin dit jaar.

Deze voormalige toppenlijn startte bij de hogere top van 409. Sinds die tijd is er sprake van een meer zijwaartse trendontwikkeling binnen de brede en sinds eind 2012 stijgende middellangetermijntrend.

De opgaande trend is overigens nog steeds intact, maar er is een beweging noodzakelijk boven de dubbele top van 409 om de volgende fase in deze stijgende trend te starten. Dit blijft voor de komende periode mijn uitgangspunt zolang de opgaande middellangetermijntrend intact blijft.

Brede steunzone

 

De stijgende middellangetermijntrend komt eigenlijk pas in gevaar zodra de zone 376 tot 387 neerwaarts wordt gebroken. Bij 387 ligt de stijgende bodemlijn sinds eind 2012 en bij 376 ligt de stijgende bodemlijn sinds het dieptepunt van de zomer van 2012.

Tussenliggend ligt verder nog de dubbele bodem bij 379,50. Het 200-daags gemiddelde ligt net boven deze zone en ligt nu bij 387,50. Een belangrijke maar ook brede steunzone die een belangrijk vangnet voor de huidige markt oplevert.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Bodemvorming

De eerste terugtest met een dieptepunt bij 391,30 ging gepaard met de vorming van een forse hammercandlestick. In de laatste twee handelsdagen werd deze bodem opnieuw bijna getest en werd een harami gevormd. Opnieuw een omkeerpatroon.

Harami ’s kunnen zowel als bodem maar ook als toppatroon worden gevormd. Vorige week werd namelijk al (met een top van 399,30) een harami-toppatroon gevormd, die ook nog steeds geldig is. Zolang de 391,30 intact blijft, is er nog steeds sprake van bodemvorming in het kortetermijnbeeld.

Bevestiging bodem

Deze bodemvorming moet naar mijn mening uiteindelijk leiden tot de vorming van de eerste hogere bodem in het kortetermijnbeeld die het springplankje kan worden voor een nieuwe test van de 409 en de uiteindelijke opwaartse doorbraak daarvan. Toch is er meer voor nodig om bevestiging te krijgen dat een bodem is gevormd in het kortetermijnbeeld.

De eerste belangrijke weerstand ligt bij de zeer korte dalende toppenlijn, die startte bij de recente hertest van de jaartop (408,50) en had in eerste instantie slechts beperkte waarde doordat het volgende (lagere) raakpunt al enkele dagen later volgde.

De vorige week gevormd harami ging gepaard met een nieuwe test en vorming van een lagere top. Deze dalende zeerkortetermijntoppenlijn ligt ondertussen bij 397,40. Vlak daaronder ligt bij 397 de eerste weerstand in de vorm van het 50-daags gemiddelde. Dit zijn voor de komende dagen de eerste richtpunten.

Kleine ruimte

De bandbreedte wordt dus dagelijks steeds kleiner en de kans is reëel dat deze dalende kortetermijntoppenlijn binnen enkele dagen wordt gebroken. Hierboven liggen:

  • de recente top bij 399,40
  • de nog op te vullen gap tussen de 399,40 en 401,15

Zodra deze gap ook wordt opgevuld (en dat is wel mijn verwachting binnenkort), dan staat de weg direct weer open voor een hertest van de jaartop van 409.

Daggrafiek S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

Doorbraak van 1897

Gisteren sprak ik al over de vergelijkbare situatie in de DAX. Daar was echter nog aanzienlijk meer neerwaartse ruimte voor de vorming van de tweede hogere bodem dan in de AEX. In de S&P 500 blijft daar de opwaartse druk volledig in stand. Met een recent hoogtepunt van 1884 had hij al bijna de recent verhoogde all-time high bereikt.

Gisteren vond intraday nog wel een forse neerwaartse beweging plaats die zorgde voor een test van de eerste steunzone in het gebied 1846 tot 1850 maar de herstelbeweging zorgde er uiteindelijk voor dat ook hier een forse hammer werd gevormd.

Een normale zeerkortetermijnterugtest en ik verwacht dat de opwaartse druk in de komende dagen verder kan worden opgevoerd voor een test en doorbraak van de jaartop bij 1897.

Hierna ligt er nog een Fibonacci-projectieniveau bij 1920, maar zoals u weet ligt mijn doel voor de komende tijd bij de bovenkant van het stijgende middellangetermijntrendkanaal, die ondertussen de 1960 punten alweer is gepasseerd.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

513 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 april 2014 10:08
    quote:

    Priamos schreef op 29 april 2014 10:01:

    Het is allemaal heel logisch (speciaal voor PAL ;-)dat het allemaal zo lang duurt, computers kunnen niet denken !! :p

    Geduld, geduld, geduld .
    Tja, moet maar op tijd mijn AEX putjes MEI doorrollen naar juni dan. Ik houd het in de smiezen!
513 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links