Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Onderkant in zicht

De AEX wist eind vorige week zijn opgaande kortetermijnbeweging niet direct door te zetten. De index bevindt zich naar mijn mening nog steeds in de fase van de vorming van een eerste hogere kortetermijnbodem sinds de koers de jaarbodem opnieuw testte in maart dit jaar.

Ondertussen werd afgelopen woensdag een tweedaags toppatroon afgerond, een harami. Een dag later verhoogde de AEX dit topje met een tiende, maar er was geen sprake van een structurele doorbraak erboven.

Ook testte de index daarbij de dalende kortetermijntoppenlijn die was ontstaan vanaf de 408,50-top. Deze 408,50-top is te zien als hertest van de jaartop van begin dit jaar.

Zijwaartse handelsfase

Tot op heden is in het middellangetermijnbeeld nog steeds sprake van een stijgende trend als we kijken naar deze trends sinds eind 2012. Binnen deze trend is sinds begin dit jaar sprake van een brede zijwaartse handelsfase tussen grofweg de 380 en 409.

Zolang de stijgende middellangetermijntrends intact blijven, moeten we deze trends respecteren en is een opwaartse doorbraak nog steeds het meest reële scenario ondanks dat de huidige zijwaartse trendontwikkeling lang duurt.

Dit proces zien we niet terug in veel andere indices, zoals de Amerikaanse indices en de bijvoorbeeld de Stoxx Europe 600.

Weekgrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Richting de bodem

De stijgende middellangetermijntrend krijgt pas een nieuwe impuls boven de 409 punten. Nadat de minst steil dalende toppenlijn werd gebroken eind maart vond eerder deze maand een terugtest plaats van deze voormalige dalende weerstandslijn waarbij een bodem werd gevormd bij 391,30.

Hierna wist de AEX slechts een klein deel van de eerder gevormde neerwaartse gap te sluiten. Deze gap is nog steeds aanwezig en ligt nu nog tussen de 399,40 en 401,15. Ondertussen nadert de AEX alweer deze recent gevormde bodem bij 391,30.

Mocht de index hier in de komende dagen onder komen en sluiten, dan wordt het eerdere bodempatroon (grote hammer) weer opgeheven en ontstaat meer neerwaarts potentieel. Ik verwacht daarbij niet dat de AEX helemaal terug zal vallen naar de dubbele jaarbodem van 379,50.

Eerste hogere bodem

Steunniveaus onder de 391,30 liggen dan nog bij:

  • het oplopende 200-daags gemiddelde van 387,50
  • de sinds eind 2012 stijgende bodemlijn bij 387

Daaronder ontstaat ruimte naar de dubbele jaarbodem bij 379,50 en de iets langere (sinds medio 2012) stijgende bodemlijn van nu 376. Daar ga ik echter niet vanuit. Ik verwacht dat de huidige consolidatie zal leiden tot de eerste hogere bodem sinds de maartbodem van 379,50 en daarna de opwaartse druk weer kan toenemen.

De eerste weerstand ligt nu bij de tweemaal geteste dalende toppenlijn die vandaag bij 398 ligt. Vlak daarboven ligt de top van vorige week bij 399,40. Deze niveaus moeten opwaarts worden gebroken om meer zekerheid te krijgen dat een volgende kortetermijnbodem is geplaatst.

Zodra de gap tot aan de 401,15 volledig wordt opgevuld, ontstaat meer ruimte voor een snelle test van de jaartop van 409.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX: omkeerpatronen?

De DAX laat een vergelijkbare beweging zien. De Duitse index is echter al dichtbij de zware dubbele top van 9721 geweest in de afgelopen week. Daarboven ligt verder alleen nog de jaartop en all-time high van 9794 van begin dit jaar.

Ook heeft de DAX nog meer neerwaartse ruimte voordat de stijgende bodemlijn (vanaf het maardieptepunt) van nu 9240 en de recent gevormde hogere bodem bij 9166 in zicht komen.

Ik houd rekening met een draai in de komende dagen en de vorming van een volgende hogere bodem. We moeten bij de DAX dan ook alert zijn op de vorming van omkeerpatronen vanuit de candlesticks in de komende dagen.

Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

447 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 april 2014 09:02
    Al het rood van vrijdag is bijna weer in rook op van de Fruts, het mag ook nooit eens dalen he.
    Voorkennis van ING, wisten meer als ons weer, daarom lagen ze eruit dat wij niet op low mochten kopen en verkopen vrijdag. Missen we al een deel geld en inkomen weer, op hoger kopen weer, niet eens voor 12 cent bijvoorbeeld, maar mogen verkopen op 12 cent.
447 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links