Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Normale correctie

Opnieuw werd de bodem tijdens deze beperkte derde correctie van dit jaar verder aangescherpt naar een niveau van 391,30. Daarmee komt de daling vanaf de recente hertest van de jaartop uit op 17 punten, precies het grensgebied van een mini-correctie naar een normale correctie.

Deze daling vond tot op heden plaats in een zeer kort tijdsbestek. Ook veel andere indices bevinden zich in een dergelijke situatie. Bij de Amerikaanse indices werden de correctiebewegingen gestart vanaf een hogere jaartop in tegenstelling tot een aantal Europese indices.

Weekgrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Nog opwaarts

Als eerste de lange weekgrafiek van de AEX. Daar is te zien dat zowel trends in de middellange als langere termijn allemaal nog opwaarts zijn gericht. De groene bandbreedte is de smalle sinds eind 2012 stijgende trend, de onderkant werd precies getest tijdens de tweede correctie van dit jaar rond de 380.

De onderkant is ondertussen opgelopen naar ongeveer 385. De te trekken bodemlijn vanaf de zomer van 2012 komt momenteel uit net onder de 375 punten. Opnieuw dus een belangrijke steunzone rond de 380.

In de blauwe cirkel wordt de sinds begin dit jaar brede consolidatiefase aangegeven van ongeveer 30 punten breed, dit is dus binnen de grenzen van de opgaande middellangetermijntrend.

Naar mijn mening blijft voor de komende tijd een opwaartse uitbraak en vervolg van de opgaande trend het meest realistische scenario. We moeten daarbij ook niet vergeten dat begin dit jaar de jaartop al verder werd opgehoogd van een niveau van net onder de 400 naar een niveau van 409.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Normale correctie

Wat kunnen we zeggen over het kortetermijnbeeld? De huidige terugval gaat aanzienlijk dieper dan ik had verwacht. Ik ging een week geleden uit van een beperkte terugtest tot ongeveer de 400 punten om daarna de opwaartse druk naar de 409 weer op te voeren.

Ondertussen is deze terugval ontaardt in een normale correctie. De vorige opgaande beweging vanaf 379,50 tot 408,50 vond plaats in een kort tijdsbestek met drie opgaande gaps. Deze gaps zijn sinds gisteren allen gesloten.

Deze terugval is verder ook nog te zien als terugtest naar de voormalige en minst scherp dalende toppenlijn die werd gestart vanaf de eerste jaartop van 409 begin dit jaar. Deze voormalige dalende toppenlijn ligt nu bij 391,70. Met deze terugtest van gisteren werd ook een eerste omkeerpatroon gevormd, opnieuw een hammer.

Toch zal er meer moeten gebeuren om het einde te markeren van deze correctie. We moeten daarbij vooral de andere indices in de gaten houden, zoals:

Gap testen

Deze indices hebben duidelijkere dalende toppenlijnen dan de AEX en zodra deze worden gebroken op slotbasis, lijkt de huidige terugval ten einde te zijn. Bij de AEX treedt verbetering op zodra de recente neerwaartse gap tussen de 399 en 401,15 wordt gesloten.

Ik verwacht dat na de gisteren gevormde hammer en de terugtest de AEX de komende dagen een poging kan ondernemen om deze gap te testen. De enige dalende toppenlijn die in de AEX is te vinden ligt bij 403. Deze heeft buiten de recente top maar één raakpunt dat relatief dichtbij ligt.

Hierdoor heeft deze toppenlijn naar mijn mening beperkte waarde. De belangrijkste weerstand is de gevormde gap. Mocht de AEX onder de voormalige dalende toppenlijn sluiten (391,70), dan liggen er nog:

  • het laatste Fibonacci-retracementniveau van de recente stijging bij 391
  • de steunzone tussen 385 en 386
  • het 200-daags gemiddelde

Eerste hogere bodem

In het kortetermijnbeeld verwacht ik dat de AEX bezig is met de zoektocht en de vorming van de eerste hogere kortetermijnbodem waarna in de komende tijd de opwaartse weg weer zal worden ingeslagen richting de steeds sterker wordende weerstand van 409.

Om de huidige zijwaartse impasse te verlaten, moet deze weerstand in de komende weken opwaarts worden gebroken. Een van de indices die als eerste deze correctiefase startte, was de Nasdaq 100. De koers vormde in maart een hogere jaartop bij 3740.

Waarna de Nasdaq terugviel tot bijna de belangrijke steunzone van 3385 tot 3420. Hier liggen onder andere:

  • de bodem van begin dit jaar (dieptepunt eerste correctie)
  • de voormalige stijgende langetermijntoppenlijn (een terugtest)
  • het 200-daags gemiddelde

In de afgelopen twee dagen vormde hij een drievoudig bodempatroon. Eerst een inverted hammer, gisteren een hammer en beide maken deel uit van een tweezers bottom. Hiermee is de kans aanwezig dat een belangrijke bodem in de maak is.

Verbetering en bevestiging hiervoor wordt echter pas gegeven zodra de Nasdaq 100 door zijn scherp dalende toppenlijn van nu 3535 breekt. Deze toppenlijn lijkt overigens deel uit van een ander bodempatroon, een dalende wig.

Nasdaq

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

493 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 april 2014 09:14
    Ik las dit: ......China und Russland investieren massiv in Minen-Unternehmen. Dahinter stecken möglicherweise Pläne, rohstoff-gedeckte Währungen zu schaffen. In jedem Fall machen sich die Länder im Hinblick auf Metalle damit unabhängiger vom Dollar. Dies ist ein weiterer Schlag für den US-Dollar. Denn wie fast alle Währungen der Welt ist auch der Dollar durch nichts gedeckt........Als je mijnen bezit heb je geen usd meer nodig. Dit soort berichten lees ik met regelmaat. ER zijn voorspellingen die na volgend jaar de usd de weg omhoog zien inslaan maar tot hoever is de vraag, gezien de handelswijze vh trio US/NAVO met hun aanhangsel EU en de reacties daarop van China en Rusland. Wat doen VS oorlogsschepen in de Zwarte Zee? Roemenië beschermen?
  2. [verwijderd] 15 april 2014 09:26
    Duidelijk verhaal bas. Zoals altijd volgen we blindelings de yanks, en is het dus wachten op bodemvorming daar. Nasdaq en SP en DOW lieten gisteren hammers zien, dus bij bevestiging vandaag met en stijging, is het goed mogelijk dat de bodem gezet is. Dan kan het weer gewoon up. Waar moet je anders met je geld naartoe? TINA-markt. There is no alternative.
  3. nhp22 15 april 2014 09:50
    Kop schouder in de kwartiergrafiek in de maak? Dat suggereert een stijging naar 401 punten. In de daggrafiek is het steunniveau bij 393,55 gisteren uitgenomen. En dat suggereert een daling naar 379,50. Wat gaat het worden? aan het eind van de dag weten we meer.

    beleggenmethenk.blogspot.nl/2014/04/t...
  4. Waterblok 15 april 2014 09:56
    quote:

    nhp22 schreef op 15 april 2014 09:50:

    Kop schouder in de kwartiergrafiek in de maak? Dat suggereert een stijging naar 401 punten. In de daggrafiek is het steunniveau bij 393,55 gisteren uitgenomen. En dat suggereert een daling naar 379,50. Wat gaat het worden? aan het eind van de dag weten we meer.

    beleggenmethenk.blogspot.nl/2014/04/t...
    Ja en neklijn is gepasseerd, Ad signaleerde dat gisteren al
493 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links