Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beleggingshypotheekleek

In verband met een nieuwe hypotheek vraag ik me af in welke range van strategie (defensief tot zeer offensief) ik een beleggingsfonds moet kiezen?

Jarenlang ging het leven in Nederland zijn gangetje zonder beleggings-hypotheken. Hypotheekrente kon worden afgetrokken en zo konden de mensen, na de oorlog, gemakkelijker aan een eigen woning komen, ondanks de steeds hogere belasting.

Omdat beleggen ook nooit verkeerd kon gaan, speelden aanbieders hier op in en brachten de beleggingshypotheek op de markt. Sommige huiseigenaren denken dat dat zo hoort.

Kies
Ze menen dat je een dief van je eigen portemonnee bent, als je geen beleggingshypotheek hebt. Dat is een hardnekkig misverstand. Het is niet zo. U gebruikt ook het woord moet. U moet kiezen. Ik heb goed nieuws voor u, u moet helemaal niet kiezen. U mag. U mag kiezen. U mag ook nee zeggen en niet kiezen.

Kijkt u eens uit het raam - wellicht van uw oude woning. Wat ziet u daar? Daar is een bearmarket aan de gang, die zijn weerga niet kent. De mensen springen net niet uit het raam, maar dat komt hoofdzakelijk doordat de bearmarkt zich maar voortsleept en doordat veel beleggers op de begane grond wonen en dit niet echt een optie is.

Ik weet niets van uw verdere omstandigheden, dus het is toch al moeilijk u enig advies te geven, maar laten we het bij het volgende houden. U moet niets en niets staat een gewone hypotheek in de weg. De rente kan nog iets lager en kan later weer stijgen. Een variabele rente kan interessant zijn, als u die later kunt vastzetten zonder al te hoge kosten.

Defensief instrument
Ik zou afzien van een beleggingshypotheek en, zo u zich gedwongen voelt, kiezen voor iets defensiefs. Zelfs dat is gevaarlijk. De staatsobligatie is het meest defensieve instrument. Omdat die zo defensief zijn vlucht iedereen die kant op. Als de rente overhoopt stijgt, omdat de overheid ingrijpt en dat gefinancierd moet worden, kunnen beleggers die de aandelenmarkt zijn ontvlucht daar opnieuw in de Berezina baden.

Met andere woorden, wees voorzichtig, wacht even met dit soort operaties.


Michael Kraland woont in Parijs, is vermogensbeheerder in Amsterdam en is directeur van een Amerikaans hedge fund. Kraland schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op kraland@iex.nl.

Michael Kraland is medewerkre van het eerste uur en aandeelhouder van IEX.nl. Hij woont in Parijs, was als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schreef zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Kraland

Michael Kraland (1950, politicoloog, MBA Insead '77) is sinds '91 werkzaam in de financiële sector na een eerdere carrière in de industrie. Hij was tot 2005 columnist en minderheidsaandeelhouder van IEX.nl. Kraland was tevens beheerder van de IEX.nl Polderportefeuille met Frank van Dongen. Daarnaast schrijft hij sinds 1992 e...

Meer over Michael Kraland

Recente artikelen van Michael Kraland

  1. apr '05 Twee gezichten van Mammon
  2. mrt '05 Zeepbel? Geen kunst aan
  3. mrt '05 Recht voor z'n RAB

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links