Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Technologiepotpourri

Technologiepotpourri

Qualcomm schiet omhoog na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Ook Flextronics is na beter dan ingeschatte resultaten met een +7% nabeurs een mooi aandeel vandaag. Er gebeurt veel aan de andere kant van de grote plas.

Een aandeel als Best Buy, dat vorig jaar 237% de lucht in ging, kijkt in de maand januari tegen een min van 40% aan. De bewegingen zijn enorm dit cijferseizoen. Meer dan ooit wordt het kaf van het koren gescheiden en zijn er kansen te vinden. Google en Amazon.com dan.

Vanavond komen deze techgiganten met hun resultaten naar buiten. Hebben we hier te maken met het kaf of het koren? Google zorgt vandaag nog voor de cijfers al voor dikgedrukte krantenkoppen. De techneuten van Google verkopen Motorola voor 2,91 miljard dollar aan Lenovo.

Lenovo en Huawei

Hiermee zet de van origine computerfabrikant Lenovo de aanval in op Apple en Samsung. Een interessante verandering in het continue verschuivend smartphone-landschap. Hiermee lijkt bijvoorbeeld een overname van HTC door Huawei ook ineens een stuk dichterbij.

De verkoop van Motorola is van belang voor Google omdat hier ongetwijfeld veel vragen over gesteld gaan worden bij de presentatie rondom de kwartaalcijfers. Vaak is de uitleg en de zogenoemde earnings call nog vaeel meer van belang dan de harde getallen.

Zo zagen we bij de vorige kwartaalcijfers van Facebook bijvoorbeeld dat het aandeel op de resultaten zelf 10% kon stijgen, maar dat de uitleg van Mark Zuckerberg het aandeel alsnog naar -10% stuurde. De aankoop van Motorola was destijds een grote beslissing voor Google en men had grootse verwachtingen.

Waaderingen

Wordt het bedrijf nu van de hand gedaan omdat het niet soepel genoeg loopt of omdat Google zelf met iets moois komt? Daar zullen beleggers en investeerders enorm op gaan letten vanavond. Ik zal u niet lastig vallen met grafieken van Google en Amazon.com en er proberen iets zinnigs over te zeggen.

De aandelen zijn in de afgelopen twee jaar verdubbeld en staan voor dit jaar zo goed als onveranderd. Beide aandelen staan rond hun all-time highs. Het is in mijn ogen te gemakkelijk om te roepen dat de huidige waarderingen overdreven zijn.

We hebben wat dat betreft gewoon echt te maken met het koren en deze bedrijven verdienen zoveel geld dat alsmaar stijgende koersen ook weer niet zo vreemd zijn. Kunnen we de aandelen met iets vergelijken waar we al wel meer zekerheid over hebben en op deze manier een goede inschatting maken?

Yahoo!, Alibaba & ebay

Dat kan. De grootste inkomstenbron van Google blijft namelijk de advertentiemarkt. Recent kwam concurrent Yahoo! al met cijfers naar buiten. Deze waren beter dan verwacht. Yahoo!'s mooie resultaten zijn echter vooral te danken aan de verkoop van de aandelen die het had in het Chinese Alibaba.

De advertentieverkoop loopt daar nog niet van harte. Yahoo! maakte op dat gebied ongeveer evenveel winst als hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Met het tempo waarin de koersen in deze sector opgelopen zijn is "evenveel winst" gewoon een enorme tegenvaller.

Op die zelfde manier kunnen we Amazon.com vergelijken met eBay, al ga ik daar misschien iets te kort door de bocht. eBay draait namelijk vooral goed vanwege PayPal en Amazon doet helemaal niets met online betalingen. De online verkooptak kan onderling echter wel goed vergeleken worden.

Stijging Amazon en daling Google?

eBay had een goed kerstseizoen achter de rug en kon mooie getallen laten zien. Vaak laten deze cijfers een flinke correlatie zien omdat het laatste kwartaal van een jaar voor deze branche simpelweg de stempel "goed" of "slecht" opgedrukt kan krijgen.

Het is meestal dus niet zo dat als het bij eBay slecht gaat, het bij Amazon.com wel goed ging. De sector gaat goed of niet goed. Punt. Ik doe voor de daadwerkelijke cijfers geen concrete uitspraken, zoals u nog weet van mijn artikel over Netflix.

Liever wacht ik op de daadwerkelijke bekendmaking en handel dan After Hours met de tendens mee. Maar als ik dan toch een gooi moet doen (zodat u mij de schuld kunt geven als u verkeerd zit), dan ga ik uit van een nabeurs stijging bij Amazon.com en een daling bij Google.

Disclaimer: De informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Mijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. Op moment van publiceren heeft de schrijver geen positie in Google en geen positie in Amazon.com. De schrijver heeft mogelijk ook andere posities waar niet over geschreven wordt.


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

  1. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32
  2. nov '15 Liever Barrick Gold, dan goud 11
  3. nov '15 Monsterlijke sterk 1

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Belegde boterham 30 januari 2014 18:27
    Er is al s wat verkocht door Goochel van Motorola maar naar alle waarschijnlijkheid behoud men de patenten...

    voor een investeerder voor de LT in Google, niet geheel onbelangrijk...

    Reports: Google selling Motorola phone unit to Lenovo • 4:19 PM
    •Reuters and China Daily both report Lenovo (LNVGY) is set to buy Motorola Mobility's phone unit from Google (GOOG). The former says the price tag is close to $3B; the latter says it's "at least" $2B. China Daily says the deal will be announced tomorrow morning in Beijing.
    •Motorola Mobility has been bleeding share and (in spite of huge job cuts) posting big losses since Google's 2011 acquisition, as products such as the Moto X and Moto G fail to produce a turnaround in the face of stiff high-end competition from Samsung and Apple, and stiff low-end competition from a slew of Asian OEMs (including Lenovo).
    •Google has already sold Motorola's set-top/cable infrastructure unit to Arris for $2.35B. The company will presumably hold onto Motorola's sizable mobile patent portfolio.
    -------------
    Gokken op Goochel cijfers lijkt me niet verstandig, vorige kwartaal floepte er zo even 100$ bij.. dus tjsa. good hunting :)

    Ps Long Goog
  2. Belegde boterham 30 januari 2014 22:33
    quote:

    Belegde boterham schreef op 30 januari 2014 18:53:

    Nog even een aanvulling tav Amazon, ze draaien wel mooie omzetten, maar nog nimmer winst, persoonlijk vind ik dat een tricky fonds
    Ben niet de enige geloof ik:
    403.01 Up 18.81(4.90%) 4:00PM EST|After Hours : 360.26 Down 42.75 (10.61%)

    Op aardige volumes:

    www.nasdaq.com/symbol/amzn/after-hours

10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links