Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een spelletje in China

Ik begin met de Euronext Nieuwjaarsreceptie Indicator. Na jaren van depri-verhalen bij de bezoekers was nu iedereen weer positief. Er waren zelfs zo veel mensen positief over 2014 dat ik er als contraire trader bijna nog negatiever van zou worden.

Ook is iedereen negatief over goud, dus als contrarian breid ik in mijn fonds de longpositie in goud uit. Ook vermeldenswaardig was dat er minder mensen waren dan andere jaren, dat zegt iets over de kwantiteit van de financiële sector. Dus als je het mij vraagt is de crisis uit de hoofden van de mensen, maar nog niet uit de economie.

Het is wel leuk om even de AEX-weekgrafiek te bekijken. Daarop is te zien dat al die herstellen er nog niet voor gezorgd hebben dat als u in 2007 was ingestapt u nog lang niet op het niveau van aankoop bent.

Op de korte termijn zie ik weinig opwaarts potentieel, helemaal nu SuperMario de afgelopen week de boel niet omhoog heeft weten te praten. Ook de toch best goede economische cijfers die uitgekomen zijn hebben weinig effect gehad op de indices.

Natuurlijk moet ik opmerken dat de Duitse DAX en de AEX nog op een koopsignaal staan. Maar hoe lang nog?

Als we de DAX op weekbasis bekijken weten we dat we in de AEX maar een stel loosers zijn. Hoewel u ook niet moet vergeten dat de DAX een herbeleggingsindex is en dus alle dividenden weer in de index gestopt worden.

Op weekbasis is ook te zien dat een mooi hoofd-schouderpatroon uit 2012 in 2013 ineens een hoofd-schouderfailure werd. Ik had gedacht dat we meer weerstand bij de oude top hadden gehad. Daarmee is een mooi instapmoment gemist.

De Amerikaanse markten hebben per saldo in de eerste vijf dagen van het jaar een daling laten zien en dat is een signaal dat we moeten oppassen.

Japan heeft vorig jaar met het geld van de centrale bank een enorme rit gemaakt. Maar technisch gezien zou er dit jaar niet veel meer in het vat moeten zitten.

Als ik uitzoom, laat Japan op maandbasis mooi zien dat als u als indexbelegger in de jaren tachtig was gestart u nog steeds niet op uw aankoopniveau bent. Dus als u toen was gaan sparen voor uw pensioen in de Nikkei moet u nog even wachten.

Kijkend naar de enorme vergrijzing in Japan moet u iedereen die dit betreft niet op de koffie hebben...

China begint een beetje bij te komen en ik krijg uit de grafieken koopsignalen. Dat is wel een lichtpuntje voor mij.

In China is de spellenmarkt opengegooid. Dit was goed nieuws voor Sony en Nintendo maar wat mij betreft ook voor de spellenmakers zoals Taketwo, Electronic Arts en de andere. Ik loop wat grafieken langs.

Ubisoft staat mooi boven de trendlijn en er komt een mooi koopsignaal uit de Twindicator.

Electronic Arts (EA) is eigenlijk hetzelfde verhaal: mooi boven de trendlijn en een mooi koopsignaal uit het boekje.

Activision Blizzard heeft niet echt een correctiefase gehad zoals Ubisoft en EA maar is toch even een periode zijwaarts gegaan en kan dus ook best heel veel verder schieten na de consolidatiefase.

Take Two vind ik als technische analist eigenlijk het mooist. Ik zie een vlagpatroon, als ze uit dit patroon kunnen breken kan het gemakkelijk een dollar of vier hoger. Ik heb zelf een long positie in EA.

Nintendo is na het bericht over de Chinese markt fors omhoog geschoten, daarmee krijg ik het idee dat het over is.

Als ik echter een wat langere grafiek erbij pak, is te zien dat het aandeel Nintendo nog de nodige ruimte heeft. Zelf blijf ik van de Japanse aandelen af.

Ik heb nog wel een long in Caterpillar. Ligt technisch gezien heel mooi.

Corning een aandeel dat we in vermogensbeheer al een tijdje hebben, het is een maker van ceramische en glazen schermpjes onder andere voor telefoons. Ook hier zie ik nog wel verdere kansen omhoog, zo kijkende naar de grote grafiek.

En voordat iedereen denkt dat ik een optimist ben: Netflix is een van mijn shorts. Het aandeel is overgewaardeerd en grafisch zie ik een mooi verkoopsignaal.

Linkedin is ook een short van me. Maar in dat aandeel hebben we een speciale situatie: bijna een koopsignaal als ze boven de 218,51 sluiten. Valt het terug vanaf dit niveau, dan is het een super sell.

Kortom voor iedereen wat wils in de huidige markt, maar de spellenontwikkelaars hebben een special verhaal en mijn speciale aandacht.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links