Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Kleine dalingskans

De kans is groot dat de AEX vandaag opwaarts door de recente jaartop van 391,40 breekt en het eerste signaal geeft dat de huidig smalle consolidatiefase ten einde is gekomen. Al ruim een week kabbelt de AEX tussen de 387,20 en 391,40, een zeer smalle bandbreedte.

In de afgelopen week waren licht lagere toppen te ontdekken en maandag werd de eerste rood-gevulde candlestick op de borden gezet. Bij een dergelijke candlestick ligt het slot lager dan de opening. Dit was de eerste rode candlestick sinds de hogere middellangetermijnbodem bij 366 op de borden werd gezet.

Deze signalen voor een verdere terugtest werden gisteren alweer opgeheven. Ik gaf gisteren al aan dat een beweging boven de 391,40 een verbetering zou zijn in de consolidatiefase en de weg zou openen naar de 394,50. Bij dit niveau ligt de bovenkant van het smalle stijgende trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek.

Blow-off
Dit trendkanaal bepaald al ruim een jaar de buitengrenzen van de stijgende middellangetermijntrend. Ik gaf in de afgelopen weken al aan dat een opwaartse doorbraak van de stijgende toppenlijn van nu 394,50 realistisch was op korte termijn wat een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend zou betekenen.

Ik zie een dergelijke beweging als voortzetting van de blow-off fase of zoals het soms ook wordt genoemd een volgende short-squeeze. Dit zal in de komende maanden uiteindelijk moeten leiden tot een beweging naar mijn begin dit jaar afgegeven jaardoel van 400 tot 420.

Ik houd er rekening mee dat een volgende belangrijke middellangetermijntop dichter bij de 420 zal liggen dan bij de 400. Procentueel gezien is een beweging naar de 400 ook niet meer zo spannend vanaf het huidige niveau.

Zodra de AEX ruim boven de 400 punten noteert, moeten we alert worden op topvormingssignalen aangezien ik rekening hou met de vorming van een belangrijke top onder de 420 en een daaropvolgende forsere maar nog steeds normale correctie van rond de 10% in de eerste maanden van het nieuwe handelsjaar.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Opwaartse markt
In het kortetermijnbeeld trad gisteren de eerste verbetering op met onder andere de beweging boven de lagere topjes van de afgelopen week. Verder werd de eerste rode candlestick sinds de bodem van 366 ook weer opgeheven. Een duidelijke (slot)beweging boven de 391,40 zet direct de weg open naar de 394,50.

Dit niveau moet uiteindelijk ook worden gebroken, om de versteiling te starten in het middellangetermijnbeeld. Zolang deze stijgende toppenlijn niet wordt gebroken, blijft de kans bestaan op een verdere en bredere consolidatie dan de recente bewegingsvrijheid tussen de 387,20 en 391,40.

Wel is de kans toegenomen dat de bodem voorlopig staat rond de bovenkant van de vierde opwaartse gap bij 387,20. Daarboven ligt verder nog steun bij de bodem van de afgelopen dagen van 388.

Ik kan een verdere daling in de komende twee weken hieronder niet uitsluiten, maar deze kans wordt met een beweging boven de 391,40 wel kleiner. Mocht de AEX onder de 387,20 terechtkomen, dan liggen er nog steunpunten bij:

  • de onderkant van deze gap (385,70)
  • de voormalige jaartop (385,90)
  • het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de 366 bodem

Dit laatste niveau ligt nu nog bij 382, maar zal met het aanscherpen van de jaartop natuurlijk oplopen. Toch blijft dit zoals ik de laatste weken al aangeef een zeer krachtige opwaartse markt en blijft het vizier gericht op een beweging naar de 400+.

S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500: tijdelijke terugval
Interessant is verder de beweging in de S&P 500. Deze index test op slechts 3 punten na de stijgende langetermijntoppenlijn van 1775. Een structurele opwaartse doorbraak hiervan zet direct de weg open voor een vervolg van de blow-off fase naar niveaus van 1850 tot mogelijk zelfs 1950.

Bij dit laatste niveau ligt een tussenliggende toppenlijn in de stijgende en logaritmische weekgrafiek. Een stijging naar een dergelijk niveau is zeer fors, maar procentueel vergelijkbaar met een beweging van de AEX naar 420.

Zolang de stijgende toppenlijn bij 1775 niet wordt gebroken, blijft een tijdelijke terugval of consolidatie mogelijk in de komende dagen. Belangrijke steunpunten liggen bij 1747 en de zone 1730 tot 1735.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

360 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 oktober 2013 09:16
    hebzucht regeert nu, niet de realiteit. De Fed balans is sinds de QE programma’s nu al opgelopen tot bijna $ 4000 miljard. En wat heeft het opgeleverd? De macrodata worden slechter en de groei stagneert duidelijk. Hopelijk wordt men op tijd wakker, want het wordt dringen bij de uitgang.
  2. [verwijderd] 30 oktober 2013 09:28
    elke dag polonaise, niks met realiteit te maken deze beurs.
    Groen tot groen dagelijks.

    AFM waar ben je, en AFM in USA. De grootste credit crsis luchtbel gaat klappen vandaag.

    Banken en bankiers snappen het zelf niet, alleen maar klagen tegen jouw, en zelf de bonus opstrijken van kijk, wij pakken al die beleggers legger het geld van ze af.
  3. Kris69 30 oktober 2013 09:38
    quote:

    nhp22 schreef op 30 oktober 2013 09:24:

    Eergisteren was ik negatief, gisteren neutraal tot positief, vandaag optimistisch. Ik zie kans op een verdere stijging.

    beleggenmethenk.blogspot.nl/2013/10/u...

    Zit jij misschien ook op Twitter zodat we u kunnen volgen? Vind uw stukjes wel interessant.
  4. [verwijderd] 30 oktober 2013 09:44
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 30 oktober 2013 09:28:

    elke dag polonaise, niks met realiteit te maken deze beurs.
    Groen tot groen dagelijks.

    AFM waar ben je, en AFM in USA. De grootste credit crsis luchtbel gaat klappen vandaag.

    Banken en bankiers snappen het zelf niet, alleen maar klagen tegen jouw, en zelf de bonus opstrijken van kijk, wij pakken al die beleggers legger het geld van ze af.
    beste warm buffet,geef je garantie met de zin ,de grootste credit crises luchtbel gaat klappen vandaag, zoja dan blyf ik short.
    by de way,hoe gaat het met je trainings sessies by Ferrari,hoor dat je ontslagen bent?????????
360 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links