Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dat exotische is nergens voor nodig

De vorige keer concludeerde ik al dat beleggers binnen IEXTraders het liefst dicht bij huis blijven. Dat is maar goed ook, want in de verre oorden gaat het momenteel bar slecht.

Het Dutch Liberating Fonds laat zien hoe je zonder het grootste deel van de dag met je neus op de AEX te zitten toch een heel behoorlijk rendement kunt behalen louter door in Nederlandse aandelen te beleggen. Fondsbeheerder Matties legt dan ook uit voor een kleine winst te gaan, om hiermee op langere termijn toch een behoorlijk rendement te verzamelen. Met ruim 13,5% lijkt dat prima te lukken (benchmark AEX 10,3%).

Dat turbo’s een flinke plus kunnen opleveren laat de nummer 1, het Slapend rijk-fonds, zien. Fondsbeheerder Sint handelt regelmatig (de zomerstop daargelaten) en behaalt daarmee een rendement van bijna 50%, en dat is toch bijna 14% meer dan de benchmark. Ook hier net als bij bovenstaand fonds even een dipje, maar gezien de huidige correctie in de AEX is dat niet zo gek.

Het Spaarne fund kan flink cashen met een positie in BinckBank. Fondsbeheerder Ron Kerstens is nog even aan het genieten van een welverdiende vakantie, en gezien zijn rendement van bijna 29% kan dat ook prima uit. De AEX staat op ruim 14%, dus dit fonds doet het beduidend beter. Het fonds neemt veel korte posities in, maar houdt aandelen soms ook langer vast. 

Ook Fonds mbp en het MetaFund specialiseren zich in Nederlandse aandelen, en zijn daarin niet onsuccesvol. Het rendement van Fondsmbp staat op 23,51%, en ligt daarmee een behoorlijk eind boven dat op de AEX (16,14%). Het MetaFund staat op 19,33%, tegenover 15,21% voor de benchmark.

Binnen de redactie vond op het moment van schrijven een kleine discussie plaats over de vraag wie er verantwoordelijk is voor het achterblijvende rendement van ons eigen Redactie-fonds. Volgens een niet nader te noemen collega wordt de achterstand vooral veroorzaakt door verlieslatende posities bij de start van het fonds, maar doen we het nu beter. Daar werd aan toegevoegd dat we het fonds binnenkort op de schop gaan nemen. More to come, dus. Ik schrijf naar een einde toe zodat ik in het strafhoekje kan gaan nadenken over onze volgende stappen.

Ook het iWant fund blijft achter bij de index maar behaalt net als de redactie nog wel een positief rendement. Tijd om die cashpositie aan het werk te zetten! Gratis geld en het fonds met de aansprekende naam Hhjvmdb staan in het rood, maar dat zullen we ze als newbie (Gratis geld) en gepensioneerde (?) (Hhjvmdb) maar vergeven.


Chantal Groothengel is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Chantals actuele beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Chantal Groothengel

Chantal Groothengel rolde na haar master journalistiek aan de UvA als vanzelf de financieel-economische journalistiek binnen. Sinds 2011 is ze verbonden aan IEXProfs, en na een tweejarig verblijf in de City of Angels houdt ze zich sinds mei 2013 fulltime bezig met het wel en wee van professionele beleggers.

Meer over Chantal Groothengel

Recente artikelen van Chantal Groothengel

  1. jan '14 Koersval helpt u het ziekenhuis in 5
  2. dec '13 Japan wordt weer groot 1
  3. dec '13 Hopeloos ouderwetse beleggingen 14

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 augustus 2013 14:44
    quote:

    schreef:

    Dat turbo’s een flinke plus kunnen opleveren laat de nummer 1, het Slapend rijk-fonds, zien. Fondsbeheerder Sint handelt regelmatig (de zomerstop daargelaten) en behaalt daarmee een rendement van bijna 50%, en dat is toch bijna 14% meer dan de benchmark.

    In de figuur staat 32,03% of over welke 14% meer heb je het?
  2. [verwijderd] 26 augustus 2013 14:47
    Beste Chantal,

    "Dat turbo’s een flinke plus kunnen opleveren laat de nummer 1, het Slapend rijk-fonds, zien. Fondsbeheerder Sint handelt regelmatig (de zomerstop daargelaten) en behaalt daarmee een rendement van bijna 50%, en dat is toch bijna 14% meer dan de benchmark."

    Hoe kom je aan die 14%?

    Name Totaal Rend. tov Benchmark
    1 Slapend rijk +45,36% +26,05%
  3. [verwijderd] 26 augustus 2013 15:14
    beste Chantal
    even een technische kwestie tussendoor: wil IEX svp de laatste reacties op een forum het eerst vermelden? Dat is ivm smartfooon en iPad stukken gemakkelijker. Evt. een mogelijkheid om dat zelf in te stellen.
    Voorts: hoe kan ik mijn lijst van actieve discussies uitdunnen? Er staan een heleboel discussies op die ik nooit meer bekijk.
  4. [verwijderd] 28 augustus 2013 15:20
    Sorry Tallion, ik zie je reactie nu pas. Je hebt gelijk, volgens mij heb ik daar ten onrechte een rekensommetje op los gelaten.

    Gerry, bij mij staan de nieuwste reacties bovenaan, maar blijkbaar is dat op de tablet/smartphone niet zo? Ik stuur je vragen door naar onze technische afdeling, in hoeverre alles technisch mogelijk is weet ik niet.
  5. [verwijderd] 28 augustus 2013 16:01


    Gerry, bij mij staan de nieuwste reacties bovenaan, maar blijkbaar is dat op de tablet/smartphone niet zo? Ik stuur je vragen door naar onze technische afdeling, in hoeverre alles technisch mogelijk is weet ik niet.
    [/quote]
    @Chantal, bedankt voor je antwoord. Maar kijk eens naar andere forums, dan zul je zien dat het vaak om honderden reacties gaat, dus met vele bladzijden.De forums die ik lees, hebben talloze reacties....op blz. 1 de oudste en bijv. op blz.25 de laatste reacties. Als je bijv. een pagina-lijst met 100 reacties hebt, dan moet je ook nog eens op "omlaag" klikken. En dat werkt o.a.op een smartfoon of iPad niet erg vlot. Op andere sites kun je er voor kiezen om zelf, of de laatste reacties eerst te plaatsen, of eerst de oudste reacties.
    Alvast bedankt voor je moeite.

    En is er een moderator bij IEX, zo ja, hoe kunnen we die dan bereiken evt. ?
  6. [verwijderd] 28 augustus 2013 17:00
    Hoi Gerry,

    De volgorde van de posts is vorige week omgedraaid, maar bij het aanklikken van een topic word je nog naar de allereerste post (en dus de allerlaatste pagina) gestuurd. Dat wordt zsm opgelost. Als je dus op pagina 1 klikt, kom je wel bij de nieuwste posts terecht. Je kunt geen topics uit de lijst filteren.

    Er is inderdaad een moderator, die kun je bereiken via support@iex.nl

    Bedankt voor het signaleren!

    Chantal
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links