Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Alles is duur. Wat moet u nu?

Het wordt steeds onwaarschijnlijker, maar stel; u hebt nog een baan, u hebt wat geld over, en u wilt dat graag beleggen om alvast een appeltje voor de dorst te laten groeien. Daar hebt u een zware dobber aan, volgens GMO. Je bent als belegger bijna gedwongen dat zaadje in dure grond te planten – sparen levert al helemaal niks op – want alles is duur. Hieronder de voorspellingen:

Normaalgesproken is er ten minste iets goedkoop, schrijft James Montier, verantwoordelijk voor asset allocatie bij de vermogensbeheerder. Nu bereiken de aandelenmarkten in de VS steeds nieuwe hoogten, zit de AEX tegen de jaartop aan, en stijgen de rentes waardoor obligaties waarde verliezen. Zowel obligaties als aandelen zijn overgewaardeerd, denkt GMO. Pittige tijden dus, voor de standaard 60/40 portefeuille.

Montier heeft het over een ‘foie gras bubbel’: beleggers worden door het beleid van centrale banken gedwongen risicovollere assets te eten. Het slechte nieuws is volgens hem dat een dergelijke zoektocht naar rendement zelden goed afloopt.

Gemiddeld is de correlatie tussen aandelen en obligaties positief. In periodes van deflatie (jaren 1930, 2008), was de correlatie negatief, dus wie zich flink zorgen maakt zou kunnen kiezen voor vast inkomen. Gezien de lage rentes is het alleen de vraag hoe veel obligaties nu voor een portefeuille kunnen doen.

Gelukkig heeft GMO ook nog een aantal tips voor de verwarde beleggers onder u.

  1. Concentreer de portefeuille; focus op die beleggingen die het hoogste rendement bieden. Als u het risico durft te nemen. Herbalanceren lukt dan ook niet meer.
  2. Ga op zoek naar alternatieven. Die zijn alleen wel moeilijk te vinden.
  3. Maak gebruik van hefboomproducten, maar eigenlijk vindt GMO dat zelf ook niet zo’n goed idee. Een slechte belegging kan namelijk nooit een goede belegging worden, maar een goede belegging wel een slechte door verkeerde timing.
  4. Heb geduld. De favoriet van GMO. Houd wat cash aan, zodat u snel kunt reageren mocht zich een kans voordoen. En wie weet is de volgende crash wel dichterbij dan we denken.

Chantal Groothengel is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Chantals actuele beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Chantal Groothengel

Chantal Groothengel rolde na haar master journalistiek aan de UvA als vanzelf de financieel-economische journalistiek binnen. Sinds 2011 is ze verbonden aan IEXProfs, en na een tweejarig verblijf in de City of Angels houdt ze zich sinds mei 2013 fulltime bezig met het wel en wee van professionele beleggers.

Meer over Chantal Groothengel

Recente artikelen van Chantal Groothengel

  1. jan '14 Koersval helpt u het ziekenhuis in 5
  2. dec '13 Japan wordt weer groot 1
  3. dec '13 Hopeloos ouderwetse beleggingen 14

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 juli 2013 17:57
    quote:

    haas schreef op 23 juli 2013 14:15:

    Krop andijvie per stuk,vandaag: 0.29
    puike krop van de koude grond:)

    inwekken, in de keulse pot, in het zout
    of vers........

    Grote tomaten uit holland
    5 voor 0.55
    deze morgen 1 op 2 boterhammen
    koopje, 0.055 cent beleg per boterham
    en wat kost een haas vandaag de dag ?
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links