Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hogere opening AEX voorzien

Hogere opening AEX voorzien
Beeld: Euronext

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,6 procent in het groen. Woensdag eindigde de hoofdgraadmeter al 0,4 procent hoger op 770,22 punten.

De markten openen hoger in aanloop naar inflatiecijfers uit de Verenigde Staten, die vanmiddag verschijnen.

In de cijfers over juli, hopen beleggers een beeld te krijgen of de Federal Reserve eindelijk klaar is met het agressief bestrijden van de hoge inflatie door het verhogen van de rente.

Economen denken dat de Amerikaanse inflatie in juli is gestegen van 3,0 naar 3,3 procent. Maar de kerninflatie daalde volgens hen van 4,8 naar 4,7 procent.

Strateeg Kathryn Rooney Vera van StoneX verwacht niet dat de inflatiecijfers de beurzen in beweging zullen zetten. De markt is volgens haar vooral gefocust op een zachte landing van de economie. "De vraag is of de Fed de economie kan laten afkoelen om de inflatie richting de doelstelling van 2 procent te krijgen, zonder dat de economie hard krimpt", aldus Rooney Vera.

"Maar de marktverwachtingen voor een zachte landing zullen vermoedelijk niet veranderen na de inflatiecijfers van vandaag", aldus economen van Citigroup.

"De markten prijzen nog altijd een 8 basispunten hogere beleidsrente in voor dit jaar, terwijl een renteverlaging op korte termijn niet waarschijnlijk is gezien de sterke macrocijfers", aldus de economen. 

Op het sentiment weegt wel het nieuws van gisteren van de dalende consumentenprijzen in China, in lijn met de zwakke handelsdata die eerder in de week al verschenen. Hierdoor zijn er zorgen dat de groei van de tweede grootste economie ter wereld hapert.

Desondanks denken analisten dat de deflatie in China wel kan helpen om de inflatie in de VS en in andere regio's omlaag te krijgen.

"Als er in China deflatie is, dan komen die lagere prijzen vanzelf een keer onze kant op. En dan kunnen de ECB, de Fed en alle andere centrale banken hun voet wel eens voorzichtig van de monetaire rem halen, zo is de hoop", zei marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, vanwege het aanhoudende optimisme over de leveringsvooruitzichten. Olie kelderde dinsdag aan het begin van de sessie en verloor terrein nadat Chinese handelsdata een aanzienlijke vertraging van de consumptie van ruwe olie in juli lieten zien, maar de futures herstelden zich nadat Saoedi-Arabië de OPEC+ maatregelen herhaalde. 

De september-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot uiteindelijk 1,48 dollar hoger op 84,40 dollar op de New York Mercantile Exchange. In de Aziatische handel vanochtend bleven de olieprijzen min of meer onveranderd. 

De euro/dollar noteerde op 1,0980. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0981 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0978 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Corbion heeft in de eerste helft van 2023 meer omzet behaald, maar de outlook voor dit jaar werd neerwaarts bijgesteld. Inmiddels rekent Corbion voor 2023 op een autonome groei van circa 5 procent, in plaats van 7 tot 10 procent. De aangepaste EBITDA zal dit jaar met 15 tot 20 procent stijgen, herhaalde Corbion donderdag, maar het bedrijf verwacht niet langer dan het resultaat aan de bovenkant van deze bandbreedte uitkomt.

SBM Offshore heeft in de eerste zes maanden van 2023 een lagere omzet en winst behaald, als gevolg van een daling van de resultaten bij de Turnkey-divisie. Maar dit was ook voorzien door analisten. SBM herhaalde de outlook voor 2023.

ForFarmers heeft in de eerste helft van dit jaar de resultaten flink onder druk zien staan. "De prijsconcurrentie is in volatiele marktomstandigheden toegenomen waardoor onze volumes verder onder druk kwamen en daarmee ook onze brutowinst", aldus het bedrijf in een toelichting op de cijfers.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde woensdag 0,7 procent tot 4.467,71 punten, de Dow Jones index verloor 0,5 procent op 35.123,36 punten en de Nasdaq sloot 1,2 procent lager op 13.722,02 punten.      

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 60% zegt kopen 5 stemmen
AMX 50% zegt kopen 4 stemmen
ASCX 50% zegt kopen 4 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Dinald 10 augustus 2023 08:14
    Outlook 2023
    Core organic Net sales growth is anticipated to be in the range of 7-10%, due to positive pricing
    and a low single-digit volume/mix growth for the full year.

    Die verwachting in december waren 5%. Precies t omgekeerde dus: hógere verwachtingen.
    Merkwaardige conclusie van de "experts"
  2. Dinald 10 augustus 2023 08:47
    PRESS RELEASE
    Registered, Amsterdam no. 33006580
    Building on Corbion's first-quarter performance and despite some challenging circumstances, we
    are on-track to improve our absolute adjusted EBITDA for the full year, and have accordingly
    raised our expected growth to the upper end of our 15-20% guidance range.
    Furthermore, the
    divestment process of our US emulsifiers business is progressing well, and we anticipate to
    conclude a transaction before the end of 2023.”

    Zie bijlages van vanmorgen op de website van Corbion.
    Onbegrijpelijke boodschap van ABM FN-Dow Jones. Die ook refereren aan een verhaal van donderdag (?) terwijl de presentatie nog moet kómen en vanochtend gepland staat.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links