Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursweek in teken van rentebesluiten en banenrapporten

Beursweek in teken van rentebesluiten en banenrapporten
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Beleggers kunnen zich komende week opmaken voor banenrapporten, inflatiedata en specifiek de rentebesluiten van de Federal Reserve en Europese Centrale Bank, terwijl het cijferseizoen ondertussen doordendert.

Maandag belooft het nog een rustige dag te worden. Op het vasteland van Europa zijn de beurzen gesloten vanwege de Dag van de Arbeid en ook in Londen wordt niet gehandeld vanwege een bank holiday. Verder blijven ook de beursvloeren in China en Hongkong leeg. Wall Street is regulier open.

Dinsdag volgen inkoopmanagersindexen uit Azië en Europa, die meer vertellen over de ontwikkeling van de industrie in april. PMI-data uit de VS verschijnen maandag al. Voorlopige cijfers lieten eerder in veel gevallen een krimp zien.

De Reserve Bank of Australia behoort ook tot de centrale banken die komende week met een rentebesluit komen, maar die beslissing op dinsdag kan vermoedelijk op minder aandacht rekenen dan de monetaire beleidsbesluiten van de Fed, woensdagavond, en de ECB donderdagmiddag.

Voor de Fed zou het weleens de laatste keer kunnen zijn dat de rente wordt verhoogd, aldus ING, dat rekent op een verhoging van 25 basispunten. Ook de ECB verhoogt de rente vermoedelijk met 25 basispunten, maar marktkenners sluiten een verhoging met 50 basispunten niet uit.

Interessant wordt dan ook hoe de inflatie in de eurozone zich ontwikkelt. Dinsdag, twee dagen voor het rentebesluit van de ECB, verschijnen voorlopige cijfers over de maand april.

Op woensdag volgt het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP, alsmede de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector uit de VS. Data uit China en Europa volgen een dag later.

Donderdag staan verder de producentenprijzen in de eurozone op het programma en de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen. Vrijdag zal alle aandacht uitgaan naar de banengroei en werkloosheid in de VS in april.

Cijferseizoen gaat door

Het Nederlandse cijferseizoen gaat volgende week in volle vaart verder. Na een rustige maandag, komt DSM dinsdag met cijfers en volgen woensdag Aperam, Signify, Wolters Kluwer en AMG. Donderdag is de drukste dag van de week, met resultaten van Arcadis, ArcelorMittal, BAM, ForFarmers, Shell, Van Lanschot Kempen en Galapagos. Vrijdag openen Air France-KLM en Eurocommercial de boeken.

In België is het tot halverwege de week een stuk rustiger. Dinsdag publiceert Vastned Belgium cijfers over het eerste kwartaal. Pas donderdag barst het los, met resultaten van AB InBev, ArgenX, Bois Sauvage, GBL, VGP, Ontex, Solvay, Bpost, Intervest en Galapagos.

Internationaal is er komende week aandacht voor resultaten van onder meer Starbucks en Uber op dinsdag, Airbus, Lufthansa en Qualcomm op woensdag en Infineon, Volkswagen, Zalando, Lyft en Apple op donderdag.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 78% zegt kopen 9 stemmen
AMX 100% zegt kopen 4 stemmen
ASCX 50% zegt kopen 2 stemmen
BEL 20 100% zegt kopen 1 stemmen
BEL Mid 100% zegt verkopen 1 stemmen
BEL Small 100% zegt verkopen 1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Lepre Chaun 30 april 2023 10:53
    VS: balansen van huishoudens zijn nog nooit zo goed geweest

    Hoe je het ook bekijkt, de huishoudbalansen in de VS zien er zeer gezond uit.
    De schuld van de huishoudens, de schuldenaflossingplicht en de betalingsachterstanden zijn allemaal historisch laag.
    De voorraad consumentenkredieten (inclusief kredietkaartschulden) ligt nog steeds onder de trend van voor de pandemie.
    En de overgrote meerderheid van de hypotheken heeft een vaste rente voor de duur van de hypotheek (meestal 30 jaar), waardoor de meeste huishoudens beschermd zijn tegen stijgende hypotheekrentes.

    De huishoudens hebben ook nog steeds een aanzienlijk spaaroverschot uit de pandemieperiode.
    Volgens de geldstromen van de Fed bedroegen de girale deposito's in het vierde kwartaal 4,8 miljard dollar (18,3% van het bbp), een lichte daling ten opzichte van de piek in het derde kwartaal en bijna vijf keer zoveel als vóór de pandemie.
    Maar over het geheel genomen is het duidelijk dat de lage schuldenlast van de huishoudens, in combinatie met aanzienlijke kasreserves, de verwachte daling van de consumptie zal blijven opvangen.
    Net als in de VS is de schuld van de huishoudens in de eurozone echter historisch laag .
    Hoewel de renteverhogingen beginnen door te werken en de consumenten duidelijk een grens hebben bereikt in hun gebruik van overtollig spaargeld, zullen de sterke balansen nog steeds helpen voorkomen dat de komende neergang ernstig wordt.

    Wat de bedrijven betreft, zijn de balansen in de VS , ziet er nog steeds solide uit .
    De bedrijfsschuld is met ongeveer 100% van het BBP relatief hoog, maar aangezien een groot deel daarvan is vastgelegd tegen een relatief lage rente van vóór de recente rentestijging, ligt de betaalbaarheid van die schulden dicht bij het langetermijngemiddelde.
    Intussen zijn de kassaldi niet meer zo hoog als in de pandemie, maar nog steeds historisch hoog, en ook het aandeel van de winsten in het nationaal inkomen is historisch hoog.
    Ook blijkt er weinig financiële stress uit het aantal faillissementen.
    Dat aantal is tijdens de pandemie gedaald en blijft het uitzonderlijk laag.

    Nou de Rentes kunnen dus gemakkelijk omhoog .
  2. forum rang 8 beleggertje2020 30 april 2023 20:02
    Denk dat je toch van een koude kermis thuis gaat komen beste Lepre Chaun ! De beurzen zouden binnenkort wel es keihard naar beneden kunnen duiken ! Schuldenplafond van USA wordt dermate hoog dat hert bijna onhoudbaar wordt ! De chinezen nemen de macht over als het zo doorgaat ! FED kan m.i bijna niet anders dan domweg snoeihard ingrijpen !
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 18:05
    882,63
    +1,42% +12,36
  2. AMX 18:05
    914,42
    -0,23% -2,12
  3. ASCX 18:05
    1.198,74
    +0,67% +7,95
  4. BEL 20 18:05
    3.874,87
    +0,44% +16,93
  5. BEL Mid 18:05
    7.010,82
    +1,32% +91,66
  6. BEL Small 18:05
    8.963,86
    +0,64% +57,05

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links