Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX koerst overtuigend hoger

 AEX koerst overtuigend hoger
Beeld: Euronext

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend overtuigend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 1,3 procent op 725,67 punten.

De hoofdindex vond de weg omhoog, na een herstel op Wall Street donderdagavond en een terugval van de VIX-index naar de "stabiele zone" van 21,5 punten, zo zag beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx.

De vrees afgelopen dagen voor een sterke groeivertraging van de Amerikaanse economie of een aanstaande recessie, als gevolg van een snelle verhoging van de beleidsrente, is volgens investment manager Simon Wiersma van ING "zwaar overtrokken". "Blijkbaar drong dat in de laatste handelsuren op Wall Street ook door tot beleggers", aldus Wiersma.

Analisten van Danske Bank wijzen er wel op dat beleggers bezorgd blijven over de ontwikkelingen in Oekraïne en de vooruitzichten op snelle renteverhogingen in de Verenigde Staten. Als gevolg zagen zij dat vooral defensieve aandelen het in de afgelopen dagen goed hebben gedaan. "Beleggers zijn niet bereid om obligaties te kopen, maar zijn te bezorgd over de economische verwachtingen om cyclische aandelen in te slaan", aldus Danske.  

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0861. De olieprijzen stegen licht.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers nog inzicht in de groothandelsvoorraden in de VS in februari.

Stijgers en dalers

Onder groengekeurde hoofdfondsen gingen ArcelorMittal en Shell kop met koerswinsten van circa 2,9 procent. Just Eat Takeaway daalde juist met 1,6 procent.

In de AMX won OCI 3,9 procent na de herbevestiging van een plekje op de favorietenlijst van zakenbank JPMorgan en een flinke koersdoelverhoging door Credit Suisse van 31,00 naar 38,50 euro. Volgens de analisten zal OCI blijven profiteren van de aanhoudend hoge stikstofprijzen. De hoge gasprijzen en logistieke uitdagingen blijven Europese bedrijven op kosten jagen, maar ondanks deze tegenwind is Credit Suisse van mening dat OCI dankzij de afgesloten gascontracten, aantrekkelijke locaties van zijn fabrieken en de uitgebreide portefeuille zijn sectorgenoten zal aftroeven.

SBM Offshore noteerde lager, met ruim 5 procent, vanwege een ex-dividend notering.

In de AScX won Nedap 1,4 procent na vrijgave van cijfers. De outlook voor 2022 werd herhaald, ondanks de uitdagingen in de aanvoerketen. Majorel schreef 2,6 procent bij.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX
AMX
ASCX

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Wolff in schaapskleren 8 april 2022 14:07
    waarom gaan we weer omhoog met deze inflatiecijfers? de rentes moeten snel omhoog, dat kan niet missen, monetaire verruiming met deze inflatie is een groot risico. De ECB acteert al fors buiten haar mandaat, ik kan me niet voorstellen dat de druk intern niet wordt opgevoerd om veel sneller te gaan verkrappen.
  2. Luukje 11 april 2022 19:30
    Feit dat in Nederland particuliere verhuurders hun huur mogen verhogen gelijk aan de inflatie +1 % zegt wel genoeg. Nu heeft Hugo geregeld dat de +1% wegvalt. Dus heb je nog steeds een kans op verhoging van +-8% dat is wel insane in combinatie met de gas en elektra prijs. Vind het wel sneu voor de particuliere huurder....
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 17 mei
    913,25
    -0,03% -0,31
  2. AMX 17 mei
    953,09
    -0,07% -0,67
  3. ASCX 17 mei
    1.224,60
    +0,49% +5,98

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links