Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Woningmarkt heeft chronisch probleem, CBS-cijfers ongezond'

'Woningmarkt heeft chronisch probleem, CBS-cijfers ongezond'

DEN HAAG (ANP) - Op de woningmarkt in Nederland is sprake van een chronisch probleem dat niet zomaar even met wetten en regels kan worden opgelost. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) in een reactie op de cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daaruit kwam naar voren dat de huizenprijzen in februari dik 10 procent zijn gestegen op jaarbasis, de sterkste stijging in bijna 20 jaar. De VEH noemt de cijfers ongezond.

Voor verkopers van een woning lijkt de tijd gunstig. Maar dat is niet het geval als je beseft dat de overwaarde van je oude woning nodig is voor de aankoop van de nieuwe woning. "En zelfs meer dan dat", aldus de VEH. Daarbij is op de huizenmarkt sprake van een vechtmarkt, mede ook door de vele investeerders die heil in vastgoed zien.

De hard opgelopen huizenprijzen zorgen ook voor problemen voor mensen die niet van plan zijn te verhuizen. Vooral in grote steden worden met name oudere bewoners, die bijvoorbeeld nog in de gulden-tijd een huis kochten, momenteel flink aangeslagen op hun ozb en hoge woningforfait. Op papier is de woning in sommige gevallen misschien een miljoen euro waard, maar dat staat niet verhouding met de gevoelswaarde, benadrukt de VEH.

Soepelere leenregels

Verder zorgen soepelere leenregels, zoals het tweede inkomen dat zwaarder meetelt of de studieschuld die minder zwaar weegt, niet voor verbetering. Integendeel, de extra leencapaciteit die daarmee wordt verkregen werkt verdere prijsstijgingen in de hand. Ook regelingen rond de overdrachtsbelasting om bijvoorbeeld starters te helpen zorgen juist voor hogere prijzen. En geld is op dit moment ook niet het probleem, meent de VEH.

De oorzaak van de problemen is een tekort aan woningen. Sinds de kredietcrisis tien jaar geleden is het aantal woningbouwprojecten aanzienlijk gedaald. "De productie is echt ingestort", aldus de VEH. Daarnaast is de rente sterk gedaald. En zolang de rente laag blijft zullen hoge huizenprijzen blijven.

Ombouwen

Als de rente weer naar normale niveau's stijgt, "zeg tegen de 3 procent" zal dit volgens de VEH enig effect op de woningmarkt kunnen hebben. Ook een recessie heeft doorgaans effect. Maar door de steunmaatregelen nu, blijven betalingsproblemen veelal uit.

Naast het bouwen van huizen, moet volgens de VEH ook worden ingezet op het ombouwen van vastgoed. Daar zit volgens de huizenvereniging veel capaciteit. "Maar dit moet echt nog op gang komen."

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

42 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Jopieklaploper 22 maart 2021 10:03
    ondanks corona of misschien juist dankzij corona zitten we in een gigantische economische boom. De komende jaren zal de economie in Nederland en in de EU jaarlijks met meer dan 5% toenemen en bij een economische boom horen stijgende huizenprijzen.

    Dankzij MMT zitten we op een gigantische goudmijn. Overheden kunnen de economische groei nu echt gestalte gaan geven en dat is goed nieuws voor iedereen.
  2. marcel13 22 maart 2021 10:42
    BOUWSTOP BELANGRIJKE GROEIGEBIEDEN AMSTERDAM
    BNR Webredactie Vandaag,

    De gemeente Amsterdam last een gedeeltelijke bouwstop in voor de belangrijkste groeigebieden van de stad. De stop geldt in ieder geval voor heel 2021. Amsterdam moet fors bezuinigen door de gevolgen van de coronacrisis, blijkt uit een brief van de gemeente aan een projectontwikkelaar die BNR in handen heeft. En dit scenario dreigt ook in andere gemeenten.

    www.bnr.nl/nieuws/bouw-woningmarkt/10...
  3. [verwijderd] 22 maart 2021 10:42
    De huurprijzen van woningen stijgen al jaren en de regering doet niks want het is in vrije sector. De hogere huurprijzen veroorzaken hogere verkoopprijzen van de huizen. Het is lucratief om een huis te kopen, wat op te knappen en dan weer te verhuren voor hogere huurprijs. De hogere huur wordt toch geslikt door mensen want ze moeten toch ergens wonen. Kopen is geen optie meer.
    Dan wordt gezocht door deze belegger naar een tweede koopwoning. Ook hetzelfde doen, weer verhuren, desnoods voor wat hogere prijs. Weer hetzelfde . Dan weer opkopen enz. Een vicieuze cirkel omdat het zo lucratief is. Dat het lucratief is, weet zelfs een prins. Deze heeft er volgens zeggen ongeveer 140 . Het geld kan je van de bank lenen. Maar ook beleggingsfondsen zoals Black Rock doen mee. Al jaren worden miljarden aan woningen opgekocht en verhuurd voor hogere prijzen. En men zegt dat de oorzaak alleen komt door tekort aan woningen? Ja, tekort aan betaalbare woningen, dat zeker.
    Maar politiek legt de oververhitte woningmarkt niet aan banden. Kennelijk te druk met zwarte piet of Covid. Doorbreekt ook niet de vicieuze cirkel. Zegt wel een miljoen huizen te willen bouwen. Makkelijker gezegd dan gedaan.
    In plaats van de speculaties en beleggingen terug te dringen want woningen zijn er toch om te wonen en niet te speculeren of te beleggen, althans niet in Nederland. Maar terwijl in buitenland de scheefstanden op woningmarkt vaak direct worden aangepakt, dat is hier niet zo. Makelaars hebben ook baat bij hogere verkoopprijzen of die gaan zelf ook meedoen in de vicieuze cirkel.
    Wordt het noet tijd dat huurinkomsten van mensen of bedrijven die meer dan twee woningen hebben, om deze huurinkomsten in box 1 te laten vallen? Dat is eerlijk hoor, want het zijn net zo goed verdiensten als verdiensten uit arbeid.
    Ook wordt het niet tijd dat de huren aan banden gelegd worden?
    De torenhoge huren slokken reeds een groot deel van netto inkomsten van menige mensen en er blijft maar steeds minder over van de koopkracht, aangezien salarissen hetzelfde blijven.
    Natuurlijk is meer bouwen ook goed en natuurlijk heeft de zeer lage rente ook invloed.
    Maar niet de woningmarkt regelen, dat is niet waar een regering voor bedoeld is.

  4. Mart 22 maart 2021 10:43
    Ik vraag me af of Den Haag doorheeft wat de gevolgen voor lange termijn zijn. Stagnatie van geboortes/gezinsplanning, wat weer doorwerkt in lagere economische groei op lange termijn? Starters en millenials die geen huis hoeven in te richten (en dus geen goederen kopen) omdat ze toch geen een kunnen bemachtigen en zo zeg maar op hetzelfde niveau komen als een boomer die al een half leven er op heeft zitten en weinig aankopen nog nodig heeft. Maar ja, misschien nog meer arbeidsmigratie aantrekken zodat het nog duurder wordt - zijn we het Manhattan van Europa. Een gezinswoning tegen modaal tarief zou wellicht kunnen helpen?
  5. forum rang 6 suskewiet 22 maart 2021 10:55
    quote:

    antonvb schreef op 22 maart 2021 10:32:

    Het probleem van de huizenmarkt en zoveel andere zaken is dat de overheid zich er te veel mee bemoeit.
    Stikstof en dergelijke
    Afval van tata steel mag dienen als grondstof ( niet te geloven )
    Bio massa centrale kosten hopen geld
    Nederland staat op zijn kop .
    De voeling met de bevolking is volledig zoek .
    De regering laat zich blind door de activisten op sleeptouw nemen .
  6. Domendommer 22 maart 2021 11:10
    "Maar dat is niet het geval als je beseft dat de overwaarde van je oude woning nodig is voor de aankoop van de nieuwe woning."

    Dat is volgens mij nooit anders geweest. Huizenprijzen gaan alleen maar omhoog omdat niemand zijn huis verkoopt voor een lagere prijs dan: vorig jaar, de buurman, woz noem maar op.

    Ik zal ook een alternatief voorstellen, hierbij mag elke persoon maar 25 m2 woning bezitten bewonen, de rest delen of verhuren.

    naja...

    (Bezit en beheer door elkaar gehaald)
  7. Rotterdammert 22 maart 2021 11:10
    Het voelt misschien gek om een huis te kopen van 3 ton dat twee jaar geleden 2 ton kostte. Maar door de lage rente heeft niemand een probleem: de maandlasten zijn min of meer hetzelfde als twee jaar geleden voor hetzelfde object. Het is balen dat je het gemist hebt, maar je kon toen ook niet in een luxer huis wonen. Het is grotendeels een rente-effect. Wachten is onzin, de rente blijft laag, dus ga ergens wonen waar je blij van wordt.

    De staat profiteert en is blij met de nivellering: de belastinginkomsten gaan omhoog voor de sterkste schouders. Een recessie komt echt de komende 1,5 jaar niet, en meer huizen al helemaal niet..
  8. Blenheim 22 maart 2021 11:15
    Breekpunt in de woningmarkt waren de ingrepen van minister Blok destijds. Door de woningcorporaties te verbieden koophuizen te bouwen en het instellen van de verhuurdersheffing is hen feitelijk de ruimte ontnomen nieuwe woningen te bouwen. Daarnaast heeft hij verzuimd de hypotheekrenteaftrek af te schaffen. Die was ooit bedoeld als stimulans huizen te kopen, maar werkt nu prijsopdrijvend. Tijd om die historische fouten te herstellen.
  9. forum rang 4 Erg chebbi 22 maart 2021 11:23
    Het huidige model waarbij de gemeente (en provincie) de regisseurs zijn van de markt waarin coöperaties en ontwikkelaars de productie doen is grondig aan remodellering toe.
    Bij de verkiezingen werd er breed om volkshuisvesting geroepen. Ik ben benieuwd hoe dat straks in het regeerakkoord vorm gaat krijgen. Alleen om die reden al zou de PvdA in moeten stappen om daar invloed op uit te oefenen.

  10. xkinkykongx 22 maart 2021 13:17
    Wat helaas nooit vermeld wordt , is dat er in de zogeheten "leegloop gemeenten" structureel huizen worden afgebroken zodat de prijs niet instort ! Mag ook wel eens wat aan gedaan worden , want die huizen hebben we nu hard nodig. en een immigratiestop ! Oh nee, wacht , de meeste idioten hebben weer vvd66 gestemd...
  11. forum rang 4 Stephanus1987 22 maart 2021 13:20
    Het heeft iedergeval de aandacht binnen de maatschappij, maar echte oplossingen komen er nog niet. Ben zeer benieuwd hoelang deze stijgingen door kunnen blijven gaan. Huizenprijs stijgt sneller dan de inkomens en de rente kan/zal niet (veel) verder dalen. Op een gegeven moment is een huis gewoon niet meer betaalbaar. Niet alleen voor starters maar ook voor doorstromers.
  12. forum rang 10 DeZwarteRidder 22 maart 2021 13:42
    quote:

    Stephanus1987 schreef op 22 maart 2021 13:20:

    Het heeft iedergeval de aandacht binnen de maatschappij, maar echte oplossingen komen er nog niet. Ben zeer benieuwd hoelang deze stijgingen door kunnen blijven gaan. Huizenprijs stijgt sneller dan de inkomens en de rente kan/zal niet (veel) verder dalen. Op een gegeven moment is een huis gewoon niet meer betaalbaar. Niet alleen voor starters maar ook voor doorstromers.
    Zolang alle woningen verkocht worden, zijn ze blijkbaar wel betaalbaar.
  13. forum rang 9 objectief 22 maart 2021 14:06
    quote:

    Stephanus1987 schreef op 22 maart 2021 14:01:

    [...]

    Eens, maar wel voor een steeds selecter groepje.
    En de beleggers natuurlijk..
    Deze ontwikkeling gaat de goede kant op; een jaar of wat geleden kon iedereen met een minimum inkomen een woning tot 120% van de koopprijs aanschaffen. Dat was echt niet okay.
42 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links