Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoofdindex Amsterdam stevig in de min

Hoofdindex Amsterdam stevig in de min

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index op de beurs in Amsterdam stond maandagmiddag stevig in de min, na een harde daling in de eerste handelsuren. Beleggers blijven zoeken naar de bodem in een volatiele markt, veroorzaakt door de opgelaaide handelsspanningen. Veiligere beleggingen als Amerikaanse staatsobligaties en goud waren vooral in trek.

De hoofdindex op Beursplein 5 stond kort na de opening op Wall Street 2 procent in het rood op 543,26 punten. Vrijdag ging de hoofdindex al 3,2 procent onderuit. De MidKap verloor 1,2 procent tot 811,47 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen raakten tot 2,2 procent kwijt.

De aanleiding voor de schrikreactie op de beurzen waren de tegenmaatregelen van China in de handelsstrijd met de Verenigde Staten. Het land liet de Chinese yuan zakken naar het laagste niveau in tien jaar en schortte de inkoop van Amerikaanse landbouwproducten op. Peking reageert hiermee op het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om nieuwe importtarieven te heffen op goederen uit het Aziatische land.

Internationale handelsspanningen

De Europese staalbedrijven en chipbedrijven die hard geraakt worden door de internationale handelsspanningen noteerden wederom verliezen. In Londen verloren de mijnbouwers Anglo American en Antofagasta tot bijna 4 procent. Staalconcern ThyssenKrupp daalde meer dan 3 procent in Frankfurt. De chipmakers Dialog Semiconductors en STMicroelectronics verloren tot bijna 4 procent.

Op het Damrak leverden chipmachinemaker ASML en chiptoeleverancier Besi elk meer dan 2 procent in. Roestvrijstaalproducent Aperam ging met 0,8 procent omlaag na een adviesverlaging door Kepler Cheuvreux. Het effectenhuis werd ook negatiever over staalmaker ArcelorMittal, die 4,2 procent kwijtspeelde in de AEX. Speciaalchemiebedrijf DSM kreeg een adviesverlaging door ABN AMRO voor de kiezen en was een van de grootste dalers met een min van 4,3 procent.

Takeaway.com

Verder zakte Takeaway.com 2 procent. Het maaltijdbestelbedrijf en zijn branchgenoot Just Eat (min 1,4 procent) zijn het definitief eens geworden over een fusie. Postbezorger PostNL (plus 6,7 procent) en apotheekbedrijf Fagron (plus plus 5,6 procent) waren uitblinkers na goed ontvangen handelsupdates.

De euro was 1,1184 dollar waard, tegen 1,1111 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2 procent minder op 54,54 dollar. De prijs van Brentolie daalde 2,2 procent tot 60,51 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links