Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grieken komen bij exit niet van afspraken af

Grieken komen bij exit niet van afspraken af

DEN HAAG (AFN) - Talrijke keren was Griekenland de afgelopen 2 jaar onderwerp van debat in de Tweede Kamer. Miljarden euro's gingen steevast over tafel. Tandenknarsend stemden parlementariërs in met nieuwe steunoperaties voor de Grieken.

Nu er steeds nadrukkelijker gesproken wordt over een vertrek van Griekenland uit de eurozone, dringt de vraag zich op wat er in het geval van een exit met het Nederlandse geld gebeurt.

Nederland ondersteunt Griekenland op twee manieren: via leningen en garanties. Toen Griekenland in 2010 nauwelijks nog geld kon lenen, schoten de eurolanden en dus ook Nederland, te hulp. Voor 110 miljard euro werden er leningen verstrekt. Nederland nam 4,7 miljard euro voor zijn rekening. Daarvan is inmiddels 3,2 miljard daadwerkelijk uitgekeerd.

Doorsluizen

Net als elders in Europa vreesde ook het Nederlandse kabinet dat de Griekse financiële problemen zouden overslaan naar andere landen. Nederland kon vrij eenvoudig tegen een lage rente op de kapitaalmarkt geld lenen en dat doorsluizen naar de Grieken.

Het eerste steunpakket bleek echter niet voldoende. De problemen groeiden de Grieken boven het hoofd. Maar met name in de noordwestelijke landen van Europa groeide de onvrede en scepsis over nieuwe financiële steun aan de Grieken.

Oplossing

Een oplossing werd gevonden door het oprichten van een Europees noodfonds, eerst in tijdelijke vorm, dat landen in financiële problemen kon helpen. Het grote voordeel was dat niet langer rechtstreeks geld aan een land moest worden geleend, maar dat een euroland slechts garant hoefde te staan voor leningen die het fonds verstrekt.

Voor Nederland ging het met terugwerkende kracht om 2,5 miljard euro voor het pakket van 110 miljard euro en om 12 miljard voor het pakket van 130 miljard dat vorig jaar nog nodig bleek. Ook via de Europese Centrale Bank staat ons land nog voor veel geld garant.

Afspraak is afspraak

De gemaakte afspraken blijven in principe staan, ook als Griekenland niet verder gaat als euroland. De akkoorden zijn niet gekoppeld aan een bepaalde valuta.

Behalve de belangen van de overheid zijn er ook nog Nederlandse private partijen die met spanning de ontwikkelingen in Griekenland volgen. Zo heeft ABN Amro 1,3 miljard euro uitgeleend aan Griekse semi-overheidsbedrijven. De bank heeft al voorbereidingen getroffen en een bedrag van 880 miljoen euro voor de zekerheid gereserveerd ,,met het oog op een mogelijk verlies''.

Pensioenfondsen

Nederlandse pensioenfondsen hebben naar eigen zeggen ,,niets tot zeer weinig'' belegd in Griekenland. Zij hebben hun belangen vorig jaar of soms al eerder voor het overgrote deel afgebouwd vanwege de aanhoudende crisis in Europa.

De handel tussen Nederland en Griekenland is de afgelopen jaren eveneens afgenomen. Vorig jaar bedroeg de export naar Griekenland volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ruim 2,3 miljard euro. Dat was 7 procent minder dan het jaar ervoor. Het was al het derde jaar op rij dat Nederland minder naar Griekenland exporteert.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. hha deflatoir 14 mei 2012 21:59
    Er komt geen cent meer terug naar Nederland. Het gaat er momenteel niet om hoeveel geld we naar Griekenland brengen. (Dat had al eerder moeten ophouden). Wel gaat het om het feit zoveel mogelijk schulden van Griekenland kwijt te schelden of om te zetten in goedkopere leningen, zodat de Grieken meer lucht krijgen om nuttige hervormingen en bezuinigingen na te streven. Dit is de enige oplossing voor de doorgedraaide Grieken, die de laatste jaren op veels te hoge voet hebben geleefd.
  2. Traveler@repair 15 mei 2012 05:47
    Helpen: geld geven.
    Een crimineel is iemand die niets terug doet voor het geld dat hij afperst c.q. ontvangt.
    Helpen: iemand leren omgaan met een budget, in samenhang met het leren verdienen van eigen geld middels produktie.
    Politici kunnen dat niet, die gaan immers gemiddeld altijd over hun budget heen. Politici beloven kiezers brood en spelen, anders worden ze niet gekozen.
    Plus dat daar bovenop komt de dreiging van de "elite "bankiers, die oorlogen financieren als de politici niet doen wat deze bankiers vragen. Alleen Wilders had de moed dit openbaar in de Tweede kamer te zeggen ! De rest zwijgt erover, Mark Rutte voorop, die alleen maar minister-president mocht worden als hij zich schaarde achter "de nieuwe wereldorde" van deze bankiers. Derhalve mag een Griekenland er pas uitvallen van deze elite bankiers als ze klaar zijn voor de nieuwe wereldmunt, daar moet ook een Griekenland aan mee gaan doen, met bij voorkeur alle westerse landen failliet. Hoe doe je dat al die landen failliet maken ? Nou, dat is eenvoudig: je laat ze bij vriendje het IMF een nog groter fonds maken, en dat ga je aanspreken. Dan zijn ze allemaal aan de touwtjes van de "elite"bankiers. Oh ja, nog even wachten op de verkiezingen in de USA... mag nog even geen (grote) opstand worden.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links