Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De voordelen van de crisis

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

48 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 maart 2013 10:27
    Klopt Marcel, dat houd ik critici ook altijd voor. Eurocritici zeggen dat het beter is voor de concurrentiepositie van zuidelijke landen als ze een eigen munt hebben die ze kunnen devalueren. Dat is echter niet beter voor hun concurrentiepositie, maar ze maakten zichzelf gewoon goedkoper.

    Een winkel met lelijke spullen of bedorven eten kan zijn prijzen ook niet ongelimiteerd verlagen, uiteindelijk moet er een kwaliteitsslag komen. Mario Monti begon in Italie veelbelovend vond ik, maar kreeg wegens de moeilijke politieke situatie geen arbeidsmarkthervormingen van de grond. We dachten allemaal dat Berlusconi eieren voor zijn geld had gekozen, maar hij koos even de luwte en viel daarna Monti frontaal aan terwijl hij alleen maar het puin van zijn voorganger aan het opruimen was. Helaas hebben de Italianen dat niet doorgehad, mensen hebben een steeds korter geheugen, lijkt wel.

    Ook daar is het probleem dus politiek, of beter gezegd, de politiek is niet in staat om burgers nut en noodzaak van zaken uit te leggen, deels omdat burgers steeds minder lijken te begrijpen van de wereld om hen heen. Het lijkt wel alsof burgers gemiddeld genomen lager opgeleid en ongeinteresseerder worden, onze ontwikkeling lijkt achteruit te gaan ipv vooruit.
  2. forum rang 5 theo1 27 maart 2013 11:10
    Sorry Marcel, maar dat lijkt me wel heel erg optimistisch.

    In Griekenland wordt het beetje industrie dat er is systematisch kapotgemaakt. Wie gaat er in Griekenland investeren? Ik zie het niet. En van toerisme alleen kan het land niet bestaan. En dan is het nog maar de vraag of Griekenland ooit goedkoper kan worden dan Turkije. De kans lijkt me groot dat Griekenland steeds verder wegzakt in een moeras van armoede en ellende.

    In Spanje wordt de economie gewurgd door de afwezigheid van krediet en sterk bedrijfsleven (op een paar uitzonderingen na zoals bv Inditex). Er worden wel wat autofabrieken uitgebreid, en het toerisme kan wellicht wat groeien als de kosten lager worden, maar Spanje is een groot land dat alleen daar niet op kan draaien. Er is domweg niet genoeg kapitaal om te investeren in innovatie. Het onderwijs is niet goed genoeg. Onderwijs verbeteren is moeilijk en het duurt heel erg lang voordat je resultaat ziet. Het land is institutioneel niet sterk genoeg. Spanje zal nooit een echt lagelonenland worden, dus puur op prijs concurreren zal niet gaan. Alleen maar bezuinigen sloopt ook nog eens de binnenlandse markt.

    Portugal: zie Spanje, maar dan nog wat erger.

    Cyprus: de enige winstgevende industrie van het land (offshore banking) wordt nu op bevel van Berlijn gesloopt. Waar moet dit land geld aan verdienen? Wat toerisme, wat olijfolie, en hopen dat die gaswinning over 10 à 15 jaar genoeg gaat opleveren? De kans is groot dat het land dan al lang een armenhuis is.

    Je gaat er domweg vanuit dat iedereen met wat goede wil kan veranderen in een Duitser en dat dan de Duitse welvaart vanzelf komt. Maar zo simpel gaat dat niet. Duitsland heeft decennia geïnvesteerd in een kwaliteitsimago. Duitsland is al meer dan een eeuw een toonaangevend industrieland. Duitsland heeft al meer dan een eeuw goed onderwijs en een goed functionerende staat. De voorsprong is enorm. Die loop je niet zomaar eventjes in. En deze landen moeten zich zien te handhaven op dat "level playing field" voordat ze kapot zijn. Ik zie dat niet gebeuren. Ze hebben nog heel lang een couveuse nodig. In plaats daarvan worden ze domweg in het diepe, tussen de piranha's gesmeten met de opmerking van de kant dat ze maar hard genoeg moeten zwemmen.

  3. Sijmonsma 27 maart 2013 12:21
    Hallo Marcel,

    Herstel Amerikaanse economie (voor zover dat klopt) ten koste van wie? Daadkrachtig beleid? Geldt dat ook voor de begroting? Kom op nou. Je vertelt eigenlijk dat ze het zo goed doen allemaal terwijl juist de USA ons opzadelt met het grootste probleem aller tijden: enorme geldontwaarding. En door het consequent drukken van de rente kraken de pensioenfondsen en kunnen de ouderen gaan fatsoenlijke opbrengst meer krijgen op hun spaargeld. Nee, ze doen het fantastisch daar!
  4. [verwijderd] 27 maart 2013 12:25
    Helemaal mee eens theo1. Bovendien wordt in het artikel voorbij gegaan aan het feit dat het gebrek aan productiviteit en concurrentiekracht voor een flink deel te wijten is aan het "bloedzuiger effect" van een politieke en ondernemerselite die de macht in handen heeft en zich verrijkt over de ruggen van haar medeburgers, met alle economische schade en verlamming van de economische ontwikkeling van dien.
  5. [verwijderd] 27 maart 2013 12:35
    Het grootste bedrog is een vat waarin is gegoten de leugen en de illusie van geldcreatie als panacee voor ons probleem, op welk zwak, wrak en scharrig fundament gebouwd is de stelling dat er sprake is van a so called recovery.

    Besef wel dat een dergelijke recovery the fairy tail is van een nachtmerrie inside i.e. the American Dream.

    Als zogenaamde en vermeende voorspoed slechts post kan vatten en stand kan houden bij de gratie van een (digitale) geldpers, dan zie ik het nog steeds somberder in en noem mij alstublieft een goede en adequate reden waarom mijn, in dit kader geëtaleerde somberte een fairy tail is.

    This boat is sailing, but its ship is sinking.
  6. [verwijderd] 27 maart 2013 13:03
    quote:

    Noumoe! schreef op 27 maart 2013 12:25:

    Helemaal mee eens theo1. Bovendien wordt in het artikel voorbij gegaan aan het feit dat het gebrek aan productiviteit en concurrentiekracht voor een flink deel te wijten is aan het "bloedzuiger effect" van een politieke en ondernemerselite die de macht in handen heeft en zich verrijkt over de ruggen van haar medeburgers, met alle economische schade en verlamming van de economische ontwikkeling van dien.
    Het gebrek aan productiviteit los je niet op door een land een eigen currency te geven, zodat ze kunnen devalueren (zichzelf goedkoper maken). En het bloedzuiger effect los je er ook niet mee op. Juist met wat meer sturing vanuit Brussel en controle door IMF worden zaken als belasting ontduiking tegengegaan en komen er drupsgewijs meer maatstaven die wij hier heel normaal vinden.

    Natuurlijk zal het heel lang duren, zoals Theo terecht zegt. En warme eilanden hoeven ook helemaal geen modelstaten te worden naar Duits model, met een zonnetje erbij en wat toerisme kunnen ze een aardig bestaan hebben denk ik zo, zonder al teveel rijkdom, maar wel ontspannen. Dat is ook wat waard.

    Dat lijkt me beter dan dat je van een eiland een belastingparadijs en bankenparadijs voor zwart geld maakt. Theo stelt eigenlijk voor om dat maar zo te handhaven, want er wordt flink aan verdiend en waarom zou je zo'n 'succesvolle' branche de nek omdraaien vanuit Brussel? De reden die daarvoor door Dijsselbloem gegeven is, is dat het voor zo'n klein landje gewoon geen duurzaam businessmodel is, met veel te grote banken. Ik vind daar wel een logica in zitten. Het is nu eenmaal de realiteit dat een overheid helaas soms aan marktsturing moet doen. Als je markten volledig hun vrije gang laat gaan, dan weet je wat ervan komt. Dat ondervinden we al jaren aan den lijve.

    Er zijn landen die een kleine krimp in hun BBP hebben ten opzichte van een grote krimp van hun financiele sector. Als je dus kijkt naar het BBP minus de financiele sector, dan zijn de overige sectoren (met de meer reeele economie) dus aan het groeien. Dat is gewoon een goede zaak. De financiele sector en alle knappe koppen die er in werken (ik werk er zelf trouwens ook in) zijn pas een bloedzuiger voor de rest van de economie. Slimme jongens die zijn opgeleid om de medische wetenschappen verder te brengen, zitten als quants te werken bij trading desks van banken of hedgefunds. Over een parasiterende sector gesproken. Ik ben uiteraard voor een vrije beroepskeuze, maar het is even ter illustratie.
  7. Nieuwslezertje 27 maart 2013 13:32
    Dat Nederland in de Euro top landen zit komt door ons aardgas. Haal de aardgas opbrengsten uit de lopende begrotingen en we zijn de rode lantaarn drager van de Europese Champions League, als we er al niet uitgegooid waren.
    Al de aardgas baten zijn "verjubeld", nu door de bevingen een eind afrekening komt is de pot leeg. Zonder aanpassingen als werkweek terug naar 40 uur vermindering rooster vrije dagen ed. gaan we in NL ook donkere tijden tegemoet.
  8. forum rang 5 theo1 27 maart 2013 13:54
    Theo stelt eigenlijk voor om dat maar zo te handhaven, want er wordt flink aan verdiend en waarom zou je zo'n 'succesvolle' branche de nek omdraaien vanuit Brussel?

    @Justin

    Nee, dat zeg ik niet. Ik zeg wel dat als je de enige industrie van een land kapotmaakt en het daarna aan zijn lot overlaat, het niet goed zal gaan. Cyprus zal ergens zijn geld aan moeten verdienen. Toerisme alleen is gewoon niet genoeg. Toerisme is genoeg voor een piepklein eiland als Bonaire (hoewel daar ook aardig wat armoede is), maar Cyprus is al te groot om eenzijdig van toerisme te leven. En dat beetje olijfolie en geitenkaas gaat het verschil ook niet maken. Heeft Dijsselbloem daar al een list op bedacht? Volgens mij niet.

    Natuurlijk moet er hervormd worden. Wetgeving moet worden verbeterd, het functioneren van de rechterlijke macht, het functioneren van de politiek, het onderwijs. Zonder meer noodzakelijk. Maar dat valt allemaal niet mee. En het gaat heel erg lang duren voordat je resultaat gaat zien. Nederland is ook al decennia aan het onderwijs aan het sleutelen, zonder al te veel succes. En gewoon door te roepen dat iedereen nu eerlijk moet zijn, wordt de politiek in Italië en Griekenland niet ineens integer. Dezelfde mensen zitten er nog steeds.

    En over dat soort hervormingen dat ik zonet noemde, hoor ik niemand. Ik hoor Dijsselbloem en Draghi en co niet over onderwijs en justitie. Ik hoor ze alleen maar over hakken in de begroting en belastingen verhogen. Dat kun je natuurlijk ook hervormen noemen, maar ik zie niet in hoe een land daar structureel beter van wordt. Echte hervormingen kosten eerst geld en gaan dan pas renderen. Maar daarvoor is kapitaal nodig en dat is nu juist het probleem. Dat is er niet.

    En al dat hervormen is hartstikke goed, maar zelfs als je dat allemaal perfect doet, moet in de tussentijd de schoorsteen ook roken. En er moet ergens geld verdiend worden. Waar moet dat vandaan komen? Ik heb geen begin van een suggestie gezien. De Dijsselbloemen en de Takken van deze wereld schijnen te denken dat als je begroting maar (min of meer) klopt, en je staatsschuld niet overdreven hoog is, en je arbeid niet al te duur, dat dan de industrie vanzelf wel komt. Sorry hoor, maar daar geloof ik dus niks van.
  9. Klazien 27 maart 2013 14:12
    Dit verhaal vertelde ik al voordat de euro werd ingevoerd.
    Wij wisten toen toch al dat de Lires;Escudo's;Peseta's en Drachmen vele malen minder waard waren dan de gulden of de D-Mark.
    Ga mij nu niet vertellen dat een beetje econoom dit niet heeft zien aankomen. Iedere simpele wist het al alleen de Politiek dacht dat ze hierdoor een stabiel Europa zouden krijgen en nooit meer oorlog.
    Dat laatste zou nog wel eens tegen kunnen gaan vallen...
  10. Klazien 27 maart 2013 14:14
    quote:

    Nieuwslezertje schreef op 27 maart 2013 13:32:

    Dat Nederland in de Euro top landen zit komt door ons aardgas. Haal de aardgas opbrengsten uit de lopende begrotingen en we zijn de rode lantaarn drager van de Europese Champions League, als we er al niet uitgegooid waren.
    Al de aardgas baten zijn "verjubeld", nu door de bevingen een eind afrekening komt is de pot leeg. Zonder aanpassingen als werkweek terug naar 40 uur vermindering rooster vrije dagen ed. gaan we in NL ook donkere tijden tegemoet.
    HIER BEN IK HET VOLLEDIG MEE EENS!!
  11. Klazien 27 maart 2013 14:20
    Onze regering denkt tevens dat wij op een eiland leven.
    Iedereen kent inmiddels het verhaal van Harry Vos van de Ter Huurne Hollandmarkt in Twente. Deze supermarkt staat deels in Duitsland en deels in NL, kortom 2 voordeuren met de grens door de zaak.
    Daar kan je van beide walletjes je voordeel doen.
    Alleen wordt er de laatste tijd nogal eenzijdig aan de Duitse kant gekocht. Ja, "Leuker kunnen we het niet maken, wel gemakkelijker"
  12. elvisgoesinstocks 27 maart 2013 14:49
    Beste Marcel Tak,
    een scherpe en zeer herkenbaar verwoordde analyse.
    Echter, die bloemen moeten dan toch echt geplukt gaan worden door ondernemers, die het risico van de afgrond aandurven, kunnen inschatten (risk management) en tegelijk gebruik maken van een fiscaal en juridisch 'plain level playing field'.
    Ik begrijp dat je duidt op gezellig bloemetjes plukken door de beleggers, maar de fundamentele ontwikkeling wordt nu toch door EU politiek gestuurd om dat playing field voor de marktpartijen te effenen. (arbeids-, zorg- en woningmarkt NL om maar wat te noemen)Daarbij wordt te weinig geluisterd naar ondernemers, met praktijkkennis. Beluister in dat verband onze meester-ondernemer vd Leegte van VDL-groep eens over de condities voor een EU markt.
    Alleen een meer liberale en dus competatieve marktconditie binnen de EU en tussen EU en andere economische blokken stimuleert het (efficient) klimmen. Daarbinnen moet grensoverschrijdend ondernemen met een helder EU kader centraal staan. En daarnaast wordt het ook wel eens tijd voor efficiente overheden in alle EU lidstaten, onze Zuiderlingen voorop.
    Willem Sulsters
  13. [verwijderd] 27 maart 2013 15:20
    In dit utopisch beeld van de toekomst van de EU, binnen een paar jaar nog wel, kan ik me (helaas) niet vinden. De landen groeien inderdaad naar elkaar toe, maar op een verkeerde wijze. Zo nemen de noordelijke landen de zuidelijke politieke trekjes over, in plaats van andersom.

    Ik blijf erbij dat meer gaande is dat niet kan worden uitgelegd door het volk wijs te maken dat het zuiden "lui" is, op te grote voet heeft geleefd, en het verdiend heeft... Kijk naar de dreigende afwaardering van Deutsche Bank. EU-landen zijn net dominostenen die keurig een voor een omvallen, de laatste steen (Duitsland) begint nu dus ook te wankelen...

    De enige positieve maatregelen die ik zie is dat de EU in 2018 door middel van een fonds wil dat banken zelf opdraaien voor het redden van banken. Maar zelfs dan is de vraag met welk geld dat fonds zal worden gevuld, het ligt voor de hand dat dit alweer met publiek geld zal gebeuren.
  14. [verwijderd] 27 maart 2013 15:30
    Het is slechts ter verder het bij de duurzaam wèl scorende, niet naar een vrije val van de Euro toepratende oneliner “Marcel Tak for president” latende, iedereen in de Eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand toewensende kennisgeving:

    met name gelet op de conclusie weer een helder, door iedereen in de Eurozone en daarbuiten te begrijpen, voor de verandering door iemand die er voor doorgeleerd heeft met kennis van zaken geschreven artikel met name gelet op de conclusie.

    In een doorsnee “democratische” poppenkastvertoning van de Tweede Kamer van de souverein bij deze brand betrokken “souvereine” lidstaat Nederland, het land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld, dus hoger dan bijvoorbeeld een gemiddelde inwoner van de niet te verketteren of met een omgekeerde Marshalhulp als kaalgeplukte kip naar de afgrond te brengen “souvereine” lidstaat Griekenland niet verwonderlijk dat op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand partijpolitiek wordt bedreven om de heer Dijsselbloem,

    die eigenaars sinds de nationalisatie van de SNS Bank zich al dan niet met paniek zorgen laat maken over hun eigendommen en spaarders over hun spaargeld waar niet alleen de internationale pers niet om staat te juichen

    www.deaandeelhouder.nl/news/2013/3/27...

    www.demorgen.be/dm/nl/3324/Financiele...

    maar evenmin een website als www.beursbox.nl, gelet op het marktbeeld 27.3.13

    “Marktbeeld (Tom Lassing)

    27/3 07:00
    Ik ben deze week minder bereikbaar omdat ik vanaf 09:30 uur in de tuin bezig ben. Zoals u mogelijk weet ben ik in 2011 verhuisd naar een woonboerderij buiten Best. Het weiland zijn we nu aan het omvormen tot een tuin waarin straks onder andere Permacultuur zal worden toegepast. Het is tevens een mooi moment om 1000 stoeptegels te vervangen door andere bestrating. De oude tegels worden nu een mooie muur in de tuin.
    BullionVault is afgelopen jaar met 29% gegroeid in het aantal accounts dat ze hebben. de groei van het vermogen was minder groot, namelijk zo'n 20%. De nieuwe klanten hebben kleinere hoeveelheden goud. De omzet van BullionVault nam met maar liefst 32% af. Klanten kopen en houden en dat is ook op dit moment de beste strategie.
    De BRIC landen hebben besloten de dollar wat minder te gaan gebruiken. Lees hier meer
    De topman van de Bank of Cyprus wilde ontslag nemen en op die manier in feite de plaat poetsen, maar zo makkelijk komt hij er niet mee weg. Het bestuur van De Bank of Cyprus is niet akkoord met het ontslag gegaan. Overigens is de topman het niet eens met het politieke besluit de spaarders te scheren.
    Dijsselbloem probeert nu met alle macht te doen voorkomen alsof het depositogarantiestelsel nooit in het geding is geweest. Zijn tactiek is nu deze leugen zo vaak te herhalen dat onnozelen hem gaan geloven omdat hij het zo vaak zegt. Wat hij echter wél heeft gezegd, is dat spaarders ook maar garant moeten staan voor de bank. Dát heeft hij tijdens de Cyprus crisis wel gezegd. De rest is hij nu achteraf aan het verzinnen. Volgens Dijselbloem was sprake van een 'heffing'. Een mooi politiek woord. Het houdt in diefstal van de spaarders, maar heffing klinkt vriendelijker. Het is zoals het bezuinigingen noemen als je de BTW gaat verhogen. Politici liegen op verschillende lagen. Mooie woorden verzinnen is ook een vorm van liegen. Dijsselbloem is er maar druk mee.”

    als voorzitter van de Eurogroep in het zadel te houden, welke op een internationaal schaakbord schakende voorzitter als minister van Financiën vergeet om de 26.000 euro schuld die iedere Nederlander heeft al dan niet op termijn te innen,

    waar niemand in de Eurozone in een aaneenschakeling van krediet-, banken-, schulden- en vertrouwenscrises aan de vooravond van een monetaire crisis, zoals het in de rij staan van de gaarkeukens van bijvoorbeeld de opkomende BRIC-landen, die na een vrije val van de Euro op 1 dag van mogelijk 70% de mogelijkheid op een presenteerblaadje aangeboden hebben gekregen om alle los en vast zittende spulletjes in de Eurozone

    - zoals de voor Rusland van groot belang zijnde ijsvrije havens van Hamburg en Rotterdam en op termijn de gasvelden rond Cyprus –

    voor een bodemprijs op te kopen op zit te wachten, omdat door deze onrust de stabiliteit in de Eurozone niet toeneemt,

    waardoor het zicht op het blussen van deze mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand als gevolg van een op euroniveau door de toenmalige regeringsleiders in het toenmalige Europa van de twee snelheden van noordelijke “snelle” lidstaten die als appels al dan niet bevooroordeeld niet te vergelijken zijn met de peren van de zuidelijke lidstaten met een “lagere” snelheid in de euforie na de val van de Berlijnse Muur in de verdragen van Maastricht en Lissabon overeengekomen, niet zo maar met een “scorende” alles en iedereen in naam van de vrijheid verontwaardigd verongelijkte oneliner op te zeggen muntunie met weeffouten verder uit het zicht raakt,

    waar niemand in de Eurozone of daarbuiten op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand iets aan heeft, en het voor niemand goed voor de gezondheid kan zijn, zie

    www.nu.nl/algemeen/3381863/europese-b...

    zodat het aan de vooravond van een monetaire crisis beter is dat regeringsleiders in de niet als zakkenvullers te verketteren hoofdkantoren in Frankfort en Brussel of Brussel en Frankfort om de tafel gaan zitten om dit met het vingertje schuldigen dan wel in strijd met artikel 1 van de grondwet van Nederland waarin duidelijk is bepaald dat discrimineren niet is toegestaan zondebokken die in naam van de vrijheid uit de "scorende" bevolkingsgroepen tegen elkaar ophitsende zondebokkenhemel zijn gevallen aanwijzende beleid op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand 1) een halt toe te roepen en 2) de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand te blussen.
  15. [verwijderd] 27 maart 2013 16:14
    Tevens wil ik slechts ter verder het hierbij latende kennisgeving op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand wijzen op het hierboven aangetoonde feit dat niet iedereen in de Eurozone al dan niet bevooroordeeld met het vingertje vanachter een computer schuldigen of in permanent verongelijkt verontwaardigd "scorende" oneliners zondebokken aanwijzend naar een mogelijke vrije val van de Euro op 1 dag van ca. 70% toepraat

    - het is de hoogste tijd voor een vrije val van de Euro van minstens 70%, zodat we in de Eurozone met dank aan de dames en heren speculanten in de asgrauwe rijen van de gaarkeukens van bijvoorbeeld de opkomende BRIC-landen kunnen gaan staan -

    waarbij met name *Justin* met kennis van zaken opvalt.
  16. deuk 27 maart 2013 16:22
    Het is te makkelijk om de aanpak van Europa te vergelijken met Amerika. Door de dollar hebben de Amerikanen meer speelruimte dan de Europeanen met de euro. De wereld kan niet om de dollar heen maar wel om de euro. Tevens gaat het in Amerika niet zo geweldig als wordt voorgespiegeld. Las vorige week dat een stad als Chicago zit met een schuld van een miljard dollar en 50 scholen heeft gesloten. Willen we dit in Europa? Onze politici doen inderdaad niet alles goed maar we moeten wel bedenken dat het in Europa iets gecompliceerder ligt. We hadden wellicht niet aan een monetaire eenheid op de huidige schaal moeten beginnen maar nu ze er eenmaal is kun je ze ook niet simpel weg deleten.
    Of de crisis de eeuwen oude verschillen tussen Noord en Zuid zal doen verminderen waag ik te betwijfelen.
48 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links