Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geen neuro en zeuro's graag

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 augustus 2011 13:12
    "Als je denkt dat de Europese politiek niet dieper kan zinken, kom je telkens bedrogen uit. Het kan altijd weer erger. De gedachte van onderpand in cash is zo ridicuul dat het nauwelijks zin heeft deze onzin met serieuze argumenten te bestrijden."

    Onzin of slim? Men heeft geloof ik geen enkele duidelijkheid verschaft over de 'cash' in het onderpand. Wordt een beetje lastig oordelen dan.
  2. [verwijderd] 25 augustus 2011 13:14
    Weer mooi stuk Marcel, maar mij hoef je niet te overtuigen. Het zijn voorral de politiek en dus met name Duitsland en hier in Nederland is ook nogal wat werk te verzetten. Als het om de centen gaat worden we allemaal ineens heel bekrompen. Tenminste als het geld moet gaan kosten. Wat eigenlijk geen kosten mogen heten, maar investeren in de toekomst
  3. [verwijderd] 25 augustus 2011 13:16
    quote:

    Maverickz schreef op 25 augustus 2011 13:12:

    "Als je denkt dat de Europese politiek niet dieper kan zinken, kom je telkens bedrogen uit. Het kan altijd weer erger. De gedachte van onderpand in cash is zo ridicuul dat het nauwelijks zin heeft deze onzin met serieuze argumenten te bestrijden."

    Onzin of slim? Men heeft geloof ik geen enkele duidelijkheid verschaft over de 'cash' in het onderpand. Wordt een beetje lastig oordelen dan.
    ik leen je een miljoen, maar dan wil ik wel 9 ton onderpand in cash. Dat is niet ridicuul? Het gaat sowieso aan de grote lijn voorbij.
  4. hava 25 augustus 2011 13:18

    Probleem is dat de zuidelijke landen niet kunnen devalueren en op deze wijze hun concerrentievermogen kunnen herstellen. Het zuiden kan dan geen groei realiseren waarmee de schulden kunnen worden betaald.Er is nu een concurrentievoordeel van het Noorden waarvoor hulp aan het Zuiden betaald moet worden. Op termijn is dat geen oplossing. De relatie wordt een hulprelatie niet gebaseerd op de economische basis. Het wachten is dan op het moment dat het Noorden geen hulp meer wil geven aan het Zuiden of het Zuiden de dictaten van het Noorden niet langer wil volgen. De impasse die hierdoor ontstaat heeft een verlammende werking op de Europese economie, we zien hiervan het begin. Het Zuiden lijkt nu in zijn schulp te kruipen en de dictaten op te volgen. Dat blijft niet zo, als blijkt dat de economie in het Zuiden achterblijft. De protesten in Griekenland en Spanje van jongeren zijn een begin. Denk je dat de verandering van het Zuiden naar een Noordelijk stelsel via herstructureringen valt af te dwingen? Deze arrogantie kan ons duur komen te staan.
  5. forum rang 6 am1993 25 augustus 2011 13:30
    Goed stuk Marcel,

    Net als het kortwerkende geheugen van beleggers hebben de meeste mensen geen idee over de lange termijn.
    Bij afschaffing van de Euro is EEN ding zeker. Onze economie komt dan krakend tot stilstand en zal dat HEEEEEEEEEEEl lang blijven.
    Totdat we net zo arm en hulpbehoevend zullen zijn als onze zuiderburen.
    Dus de afboeking van die paar miljard (door mij persoonlijk niet op 150 maar op 500 (!) geschat) is jammer maar helaas.
    Zo niet dan eindigen we gewoon met elkaar in een grote doos achter het centraal station.
    AM1993.
  6. Klippie67 25 augustus 2011 13:55
    Dit is helemaal de spijker op zijn kop !

    Hulde aan de columnist !!! Maar nu forse bezuinigen in de zuidelijke landen smoort de economische groei in die landen.
    Griekenland is een apart verhaal, die hadden sowieso nooit de Euro in gemogen, het waren juist de zuidelijke landen die hier tegen waren !
    de Drachme is dankzij de (noordeuropese/wilders(vvd)voorop) politiek 2x kunstmatig gerevalueerd. Deze fout dient nu hersteld te worden.
    De helft tot eenderde van de Griekse schuld dient afgestempeld te worden. Griekenland is ICESAVE in het kwadraat, heel N/W Europa kocht van Greek Bonds omdat ze zo'n lekker rendement hadden !
    Dus nu iedereen op de blaren !

    Laat de
  7. [verwijderd] 25 augustus 2011 14:04
    Marcel: "De gedachte van onderpand in cash is zo ridicuul dat het nauwelijks zin heeft deze onzin met serieuze argumenten te bestrijden."

    N.B. De Finnen wilden oorspronkelijk een stukje luchthaven, eiland o.i.d. Het waren de Grieken zelf die dat niet wilden. Zij waren beledigd. Niet eerst de antieke kunstschatten naar musea in het buitenland, en nu eilanden e.d. Het zijn de Grieken geweest die bedacht hebben om dan maar cash als garantie te geven. Uit het feit dat het de Grieken zelf zijn die zoiets verzinnen, zouden we moeten concluderen om meteen met die waanzin van geld weggooien naar Griekenland et al. te stoppen.
  8. [verwijderd] 25 augustus 2011 14:10
    Er moet niet zo theoretisch gedacht worden, maar meer als Fat Tony uit 'The Black Swan'.

    Zeuropeanen hebben nou eenmaal een veel streetwisere insteek dan Neuropeanen en de Neuropeanen zullen dus genaaid worden.

    De Zeuropese economie is veel zwarter dan de Neuropese. Zeuropeanen zijn dus ook veel rijker dan uit de nerdy cijfertjes blijkt. Maar die nerdy cijfertjes gaan wel bepalen hoeveel geld er uit Neuropese belastingbetalerszakken geklopt gaat worden ten bate van corrupte, zwartwerkende Zeuropeanen.

    Ditzelfde gebeurt binnen NL op wat kleinere schaal ook. De hoogte van de belasting wordt bepaald a.d.h.v. de witte inkomsten. Eerlijke, maar domme, harde werkers betalen dus teveel en zwartwerkers te weinig. Dat wordt als Zeuropa er straks bijkomt nog 10x zo erg.

    En al die onzin verhalen over dat we de euro niet kwijt kunnen. Liever vandaag dan morgen zou ik zeggen. Genoeg is genoeg.

    Gaat het zo slecht in al die landen die de euro niet hebben ingevoerd? Nee dus. En wat een luxe dat je als Zwitserland de optie hebt om de hele bevolking rijker te maken door miljarden CHF bij te drukken en daarmee euros en dollars te kopen zonder dat de CHF in waarde daalt.
  9. [verwijderd] 25 augustus 2011 14:16
    Als je haat en nijd in Europa zou willen ontketenen, dan moet je vooral eurobond proberen te introduceren.

    Afgezien van de gigantische bedragen die daarmee gemoeid zouden gaan (zie bv. grafiek op www.mpg.de/4402039/eurozone_future?pa... ), is het ook een neerwaartse spiraal. ALLE landen binnen de euro-zone worden dan nl geprikkeld om zo min mogelijk belasting te heffen:

    "Any transfer mechanism that takes from countries with high tax revenue and gives to those with little tax revenue generates considerable incentives inside the countries for reductions in their own tax revenues. Leaving the income in the pockets of their citizens and receiving tax revenue via a European transfer mechanism is seemingly more attractive from a country’s national point of view than charging own citizens high taxes and using the tax revenue as transfers to other countries. "
    www.mpg.de/4402039/eurozone_future?pa...

    In Griekenland, Italie en Portugal wordt massaal belasting ontdoken.
    In landen waar minder belasting ontdoken wordt zijn de tarieven VEEL te verschillend.
    Bv. Sarkozy probeert AAA veilig te stellen door het inkomstenbelasting tarief van de hoogste schijf met 3%-punten te verhogen voor jaarinkomen boven de euro 500.000,=. I.p.v. 40% betalen Fransen boven de 500.000,= dan dus 43%.
    Waarom zouden Nederlanders die met een jaarinkomen van zeg euro 75.000,= in de 52% (!!!!) schijf vallen mee willen betalen aan een grote pot waar Fransosen met een jaarinkomen van 499.999,= in de 40% schijf zitten??!!
    Om van hele rijke Grieken, Italianen en Portugezen maar te zwijgen.

    Iedereen die de belastingmoraal in Nederland, Duitsland, Finland, Oostenrijk om zeep wil helpen, moet vooral die belastinginkomsten op 1 puinhoop gooien met die van landen met een belastingsontduikingsmentaliteit en met lage tarieven.
  10. [verwijderd] 25 augustus 2011 14:27
    Marcel,
    In je artikel maak je geen onderscheid tussen de muntunie (17 euro landen) en de EU (27 landen, met vrij verkeer van goederen, diensten, mensen).

    Waarom is dat?

    Zonder de euro zijn we dus helemaal niet terug bij af!! We houden gewoon vrij verkeer en economische samenwerking etc.

    Hoe verklaar je de relatief goede economie in bv Zweden, Noorwegen, Denemarken?! Wel in de EU, maar niet in de euro.
  11. raulgol 25 augustus 2011 14:30
    Ha, je kunt de extra Duitse rentelasten wel gaan berekenen en dat afwegen tegen de voordelen van de euro (goedkope munt, meer export).
    Beetje simpel gedacht.
    Wanneer Duitsland, NL, Finland en Oostenrijk instemmen met eurobonds, wat denk je dan dat er gebeurt met de koers van de euro?
    Die munt krijgt opeens 1 kapitaalmarktrente, die fors hoger ligt dan die van de bund. Da's aantrekkelijk om in te beleggen!
    De koers van de euro zal daarom omhoog gaan, gevolg: weg exportvoordeel.
    Denk je nu echt dat als wij naar de stembus moeten voor een politieke unie de mensen voor de euro gaan stemmen?
    Nee beste Marcel, schrijf die Griekse obligaties nu maar gewoon af, je onderschat de capaciteiten van de politici en de wens van de burgers.
  12. [verwijderd] 25 augustus 2011 14:39
    Marcel en andere eurofielen,

    Wat te doen met deze info van de Wereldbank?

    "The World Bank provides a useful databank of “governance indicators” which allows us to compare countries on the quality of their administrations and the extent to which the rule of law is actually adhered to.

    [T]he data show that there is a large difference between the core countries and the “Club Med” (Greece, Italy, Portugal, and Spain). Especially Greece and Italy perform particularly poorly even if compared to Portugal and Spain, whose standards are still clearly below the core euro average. On almost any measure the observations for both Greece and Italy are more than two standard deviations below the Eurozone average."

    zie de tabel in www.voxeu.eu/index.php?q=node/6899

    Hoe denk je dit op te gaan lossen?
  13. [verwijderd] 25 augustus 2011 15:02
    Marcel,

    "Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan".

    Wederom een goed een verhaal, met name het rentevoordeel waar iedereen van zal profiteren door de grote liquiditeit.
    Er zijn twee praktische problemen:
    1. Wilders & Roemer en hun gelijkgestemden elders in Europa die de besluitvorming gijzelen.
    2. De terechte angst dat door deze bailout de Berlusconi's van deze wereld weer achterover gaan leunen en niet gaan hervormen, maar cadeautjes aan hun electoraat blijven uitdelen.
    Voor beide problemen is de huidige situatie waarin de ECB obligaties opkoopt een mooie oplossing: Trichet kan veel scherpere eisen opleggen aan de probleemlanden (zie Italië) en kan zich blijkbaar een veel groter mandaat aanmeten dan hij feitelijk heeft (statutair mag de ECB dit namelijk helemaal niet). De huidige ECB acties onttrekken zich aan democratische controle, wat op zich erg bezwaarlijk is, maar ze sorteren wel het benodigde effect. Kortom: Eurobonds zijn de 'koninklijk weg', maar de ECB oplossing is op korte termijn pragmatisch.
  14. [verwijderd] 25 augustus 2011 15:20
    Al het geld wat uitgegeven wordt om de Griekenland (lees Euro) te behouden is weggegooid geld.

    Het is namelijk niet de vraag "of Griekenland failliet gaat" maar de enige vraag is "wanneer Griekenland failliet gaat". Hoe langer het onvermijdelijke uitgesteld wordt hoe groter de kapitaalsvernietiging is. Vergeet ook niet dat het de belastingbetaler is die voor al die weggesmeten miljarden euros gaat opdraaien.

    Zachte heelmeesters maken stinkende wonden en daarom is er maar 1 verstandig besluit: "Nu, per direct het infuus eruit trekken en de patiënt in rust laten sterven".

  15. [verwijderd] 25 augustus 2011 16:26
    Hoe is het mogelijk dat dit soort discussies compleet voorbijgaan aan de economische realiteit ?
    Kijk toch zelf eens naar Europa en waar de economische kracht ligt. Die ligt toch wel degelijk in het noorden, de onderliggende waarde van de Europese economie ligt voor 80% in dit deel van het continent, dat is gewoon een realiteit. In het mediterrane gebied is nauwelijks een groot bedrijf te vinden dat een leidende positie in zijn sector op wereldvlak speelt, dat zegt toch genoeg ?
    Dat hoeft niet erg te zijn zolang er binnen Europa solidariteit bestaat met deze landen - per slot van rekening zijn het toch onze geliefde vakantiebestemmingen. Maar zonder een sterke centrale Europese democratische autoriteit kun je nooit 1 munt verdedigen, want welke controle kan er van rechtswege in die soevereine landen worden afgedwongen ? Alles gaat om geld en ik zou niet weten waarom de noordelijke landen de zuidelijke zouden willen subsidiëren, het is een oneindige cash drain. De euro is een hersenschim van politieke bureaucraten en technocraten met minachting voor elke redelijk denkende burger. Eerst een politieke unie (over 50 jaar ?), dan pas de euro 2.0.
  16. motorhead 25 augustus 2011 17:28
    Uitgifte van eurobonds is te vergelijken met het bundelen en doorverkopen van hypotheken. We weten wat daarvan de gevolgen zijn geweest. Electronisch invoering van de oude munten (gulden, mark) zou een oplossing kunnen zijn. Krijg je salaris in guldens en pin je euro's bij de automaat en reken je met euro's af aan de kassa. Schulden stapelen vergroot de toekomstige ellende alleen maar. 215 miljard is nog maar het begin van de highway to hell...
31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links