Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Doorzetten of terugtesten?

De AEX is aanbeland bij de dalende toppenlijn van de terugval die bij de recente top van 356,16 werd gestart. Bij deze top werd destijds een zogenoemde dark cloud cover (halve bearish engulfing) gevormd. Speciaal voor Kolenboer: zo wordt de tegenhanger genoemd van een piercing line, dat een bodempatroon is.

De AEX brak gisteren intraday al even boven deze toppenlijn, maar sloot er net onder. Vandaag is deze toppenlijn verder gezakt naar 351,20. De vraag is of de AEX hier direct boven weet te breken en te sluiten of dat een klein aanloopje noodzakelijk is.

Een slotbeweging hierboven geeft de laatste bevestiging dat de terugval voorbij is en de AEX verder kan oplopen naar uiteindelijk hogere jaartoppen in de komende weken. Mijn visie blijft daarbij voor de komende tijd onveranderd; een verdere stijging tot boven de 360 voordat een volgende correctieve beweging wordt gestart.

Volgende correctie
Belangrijke weerstanden liggen bij de recente top van 356,16 en de jaartop van 359. Daarboven ligt nog een weerstand bij 363 en de jaartop van 2011 bij 373. Dat laatste niveau is direct het maximum waar ik de AEX in de komende tijd naar toe zie oplopen. Een doorbraak boven de 373 verwacht ik pas na een volgende correctie.

Mijn doel voor de rest van dit jaar blijft overigens ook onveranderd liggen bij 400 – 420. Zodra de AEX boven de 351,20 weet te sluiten, mag een voorzetting worden verwacht naar hogere jaartoppen. Tot aan de 356,16 liggen nog kleine weerstanden bij 353 en 355,30, maar daar verwacht ik niet veel weerstand.

Zodra de AEX in de komende tijd tot ruim boven de 360 oploopt, moeten we extra alert zijn op toppatronen. Tot zover mijn visie voor de komende periode. In het kortetermijnbeeld is de dalende toppenlijn van belang. Zolang hij vandaag opnieuw niet hierboven weet te sluiten, is een volgend lager raakpunt gevormd, en kan de AEX een kleine consolidatie/terugtest doormaken. Eerste steunpunt ligt bij het 50-daags gemiddelde van 347,10.

Direct doorzetten
Daaronder ligt een horizontale steun bij 344,80 en de stijgende middellangetermijnbodemlijn bij 341,40. Deze bodemlijn heeft aan kracht gewonnen met het recente volgende raakpunt rond de 340. Daarvoor was een raakpunt te zien bij de eerste correctie van dit jaar van 333 en het startpunt ligt bij 281 (juni vorig jaar).

Pas onder de 333-bodem verzwakt het krachtige opwaartse middellangetermijnbeeld. Ondertussen brak de RSI ook alweer boven de scherp dalende toppenlijn en kan de MACD binnen een of twee dagen alweer een positieve crossing maken.

Kortom, zal de AEX direct doorzetten boven de dalende toppenlijn vandaag of is een kleine terugtest naar het 50-daags gemiddelde noodzakelijk in de komende dagen ? De opwaartse druk wordt in ieder geval verder opgevoerd naar uiteindelijk hogere jaartoppen binnenkort.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Flink potentieel
Interessant om verder naar te kijken is de tienjaars rente. In de VS testte dit renteniveau in de afgelopen dagen precies de nieuwe stijgende kortetermijnbodemlijn en kan al snel weer oplopen tot niveaus boven de 2%.

Als we kijken naar de tienjaars rente in Nederland, dan werd begin dit jaar de scherp dalende toppenlijn gebroken waarbij een dieptepunt op de borden werd gezet bij 1,50%. Als we kijken naar het patroon sinds de zomermaanden van vorig jaar dan is een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon in ontwikkeling.

Hij zou in de afgelopen week mogelijk het dieptepunt van de tweede schouder al op de borden kunnen hebben gezet bij 1,60%. Dit zou dan ook de eerste hogere bodem zijn. De neklijn (eerste richtpunt in het kortetermijnbeeld) ligt bij 1,90%. Daarboven wordt het patroon afgerond en is een koersdoel te berekenen van 2,40%. Vanaf de huidige stand is het opwaarts potentieel dus fors. Onder de 1,50% verandert het technische beeld.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

451 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 april 2013 08:57
    Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn verwachtingen voor de groei van de Amerikaanse economie in 2013 verlaagd. De automatische bezuinigingen die dit jaar zijn ingegaan raken de economie harder dan gedacht.

    Op naar de 360 maakt allemaal niet uit. Dow Jones 16.000. groei is groei dus up!
  2. Lyss 12 april 2013 09:12
    quote:

    Ben geld drukken schreef op 12 april 2013 08:57:

    Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn verwachtingen voor de groei van de Amerikaanse economie in 2013 verlaagd. De automatische bezuinigingen die dit jaar zijn ingegaan raken de economie harder dan gedacht.

    Op naar de 360 maakt allemaal niet uit. Dow Jones 16.000. groei is groei dus up!
    Vandaag kleine POMO-injectie: $1,25 - 1,75 miljard.
    Maandag komt er een dikke duit bij: $4.75 - $5.75 miljard.

    Als het nog moet corrigeren, lijkt me vandaag de beste gelegenheid, maar meteen naar 354 zal ook niemand hier verbazen.
  3. [verwijderd] 12 april 2013 09:30
    quote:

    De Groene Techneut schreef op 12 april 2013 09:19:

    Jaha! Had ik het niet gezegd?

    China official apologizes for wrong data: report

    www.marketwatch.com/story/china-offic...
    Waren die export cijfers waar we zogenaamd op stegen dus nep? triest en we dalen toch niet let maar op, was een vals iets zoeken die een stijging bevestigt.
  4. [verwijderd] 12 april 2013 09:40
    De onwaarschijnlijke kracht van de financiële markten in een economisch zwakke periode, kan enkel verklaard worden, door het onwaarschijnlijke niveau van monetaire interventies de afgelopen jaren', schrijft Bank of America Merrill Lynch in een marktvisie die de naam The Thundering World heeft meegekregen.
    Dit kan haast niet goed blijven gaan, aldus het rapport.
  5. [verwijderd] 12 april 2013 09:44
    Volgens mij zijn er paar maffia leiders in us die de beurs hoog moeten houden, en niet mogen laten down gaan. amper 10de van % maar down.
    Als fed er niet mee had bemoeit en op pyraide poker spel geen geld opkocht, was de beurs gewoon leuker als nu.

    Fed koopt geld en het zou en het moet gewoon voor hun exrtra meer waarde geven in snel tempo elke keer, steeds kunnen hun dan gewoon ongezien geld maken.
  6. [verwijderd] 12 april 2013 09:45
    Dat was eerder deze week of vorige week al bekent. Daarom was ik zo confident met mijn shorts Dow....

    quote:

    Ben geld drukken schreef op 12 april 2013 08:57:

    Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn verwachtingen voor de groei van de Amerikaanse economie in 2013 verlaagd. De automatische bezuinigingen die dit jaar zijn ingegaan raken de economie harder dan gedacht.
  7. [verwijderd] 12 april 2013 09:45
    zal verlopig wel hoog gehouden worden, elke keer zie je dat de beurs weer snel omhoog wordt gezet wanneer de critisch weerstand wordt benaderd. derivate handel is daar het meest debt aan. Als je echt in de details gaat kijken kan je zien dat alle problemen die er aan het begin van de crisis waren er nu nogsteeds zijn, men heeft hier en daar alleen wat tijd gekocht. vroeg of laat zal dit beleid niet meer volgehouden kunnen worden en ik ben bang dat we ons dan maar beter kunnen bergen. Het heeft geen zin om hier op vooruit te speculeren omdat de markt zo gestuurd wordt dat je waarschijnlijk als particulier toch nat gaat.
    Mijn advies is bouw je schulden lekker af, geniet van je geld zolang het nog wat waard is.
451 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links