Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bodempatroon in Imtech?

Op 23 november 2012 waarschuwde ik in Respecteer de koersrichting voor het koersverloop van Imtech. Op basis van technische analyse trok ik de conclusie dat Imtech in 2013 zou dalen naar 9,00 euro.

Het hoofd-schouderpatroon gaf immers aanleiding om met een hoge mate van waarschijnlijkheid met zo'n dramatische koersontwikkeling rekening te houden. De koersbeweging van gisteren (12 februari 2013) krijgt het aanzien van een hamer met steel (zie de grafiek hieronder).

Dit patroon is een bekend bodempatroon, waarvan de bevestiging een dag later moet worden verkregen dat er inderdaad aan een fundering voor het overeind blijven van de beurskoers wordt getimmerd.

Hamer met steel

Klik op de grafiek voor een grote versie

Bodempatroon?
Beleggen wordt een stuk eenvoudiger als u van tevoren weet wat u doet.

Dit begint met risicomanagement. Als er inderdaad sprake is van een bodempatroon, dan mag de beurskoers vanaf de openingskoers hedenochtend (= 9,1490 euro) niet later vandaag met een lagere slotkoers eindigen.

Bij het opstellen van deze column (om 09:22 uur) weten we dit uiteraard niet.

Dit betekent dat we intraday moeten gaan monitoren of de beurskoers vanaf de openingskoers op minuutbasis, of vijfminutenbasis, danwel tienminutenbasis, kwartier-, halfuur- en uurbasis erin slaagt om eeen proces van hogere bodems gevolgd door een hogere top te herkennen.

De grafiek hieronder op basis van vijf minuten (opgesteld om 09:25 uur) vertoont sinds het dieptepunt gisteren een proces van hogere bodems en hogere toppen:

Vijfminutengrafiek om 9:25 uur

Klik op de grafiek voor een grote versie

Ik zoom in op de vijfminutengrafiek een fractie na 09:30 uur... Er is net een witte candle gevormd.

Vijfminutengrafiek om 9:30 uur

Klik op de grafiek voor een grote versie

Koopbevestiging
Imtech is in de vijfminutengrafek opwaarts door het niveau van de dubbele top die gisterenmiddag is gevormd gebroken en mag nu niet meer terugvallen onder de openingskoers om het bodempatroon van gisteren niet te verminken.

Een eerste technische koopbevestiging doet zich voor zodra de vijfminutengrafiek boven de 9,355 euro uitbreekt. Bij het schrijven van deze woorden is het 09:34 uur en wordt een notering gesignaleerd op 9.3650 euro.

De zwarte candle tussen die om 09:25 uur tot stand kwam (zie grafiek hierboven) heeft een schaduw aan de onderzijde die lager ligt dan de onderzijde van de voorafgaande vijfminutencandle én lager ligt dan candle die hierop volgde.

Dit wijst op een pullbackbeweging na de uitbraak direct na de openingskoers, waarna de weg naar boven lijkt te worden vervolgd. Op dit tijdstip van schrijven is het nog niet gelukt in de vijfminutencandle om opwaarts uit te breken naar een higher high, maar dat lijkt een kwestie van tijd.

Wat in elk geval niet wenselijk is bij het innemen van speculatieve hausseposities is een terugval onder de openingskoers (= 9,1490 euro).

Vijfminutengrafiek om 9:30 uur

Klik op de grafiek voor een grote versie

Kopen op zwakte
Tot slot. In een stijgende trend adviseert de technische analyse te kopen op momenten van zwakte. Mocht de koers straks terugvallen naar het uitbraakniveau (= 9,18 euro) dan bedraagt het risico naar de groene lijn (= 9,127 euro) slechts 0,05 euro en wordt naarmate de tijd vordert de afstand naar de stijgende steunlijn kleiner.

Ik wens de bodemplukkers onder ons veel succes met deze handvatten om met een overzienbaar en beheersbaar koersrisico de mogelijke opwaartse kansen te benutten.


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. kwast-c 19 februari 2013 15:35
    Deze Edward Loefs was dus in principe de tweede mijnheer die in november 2012 Imtech al de grond in boorde. Nu schreeuwen we moord en brand over TT van ABN en geven deze heer EL niets anders dan lof over een analyse die op hetzelfde neerkomt namelijk een koers van 9€+

    Al de kopers die dus vanaf november de prijs opgedreven hebben naar 19€ wisten dus dat ze de boot in zouden gaan. Ja toch ?
  2. [verwijderd] 22 februari 2013 07:51
    Top analyse van Edward, maar van alle TA's die ik de afgelopen jaren heb gelezen kan je 75% zo in de prullenbak gooien. Fundamenteel gezien staat Imtech al tijden onder druk door een veel te hoge schuld/bruto winst verhouding en een naar mijn smaak wat lage omzet/netto winst verhouding. Pas als Imtech hier structureel werk van maakt (dat kan door een verbetering van de winscijfers en met een kleine 30.000 man op de loonlijst bij een om ik dat dit aandeel weer echt potentie gaat krijgen. Dat een neerwaartse correctie eraan zat te komen had een clown in gorillapak nog kunnen verzinnen.
  3. [verwijderd] 22 februari 2013 08:19

    Top analyse van Edward, maar van alle TA's die ik de afgelopen jaren heb gelezen kan je 75% zo in de prullenbak gooien.  Fundamenteel gezien staat Imtech al tijden onder druk door een veel te hoge schuld/bruto winst verhouding. En hoewel de winstmarges in de (uitvoerende) technische sector altijd al en heet hangijzer zijn  heeft Imtech wel een wat lage omzet/netto winst verhouding. Pas als Imtech hier structureel werk van gaat maken zie ik weer echte potentie in dit  aandeel. 

    Ik denk dat een combinatie van een beperkte EENMALIGE claimemissie van ongeveer 50% ( goed voor een slordige 400 milj.) in combinatie met een paar jaar lang de niet in dividend uitgekeerde winst (dus wel dividend blijven betalen maar het restant van de winst gebruiken voor schulden sanering..) binnen no time ervoor kunnen zorgen dat die 1,8 tot 2 miljard aan schulden tot de helft of minder gereduceerd kunnen worden

    Als de schuld zakt zal de betaalde rente ook een stuk lager uitvallen wat automatisch een verdere verbetering van de cijfers met zich mee zal bengen (bij dit soort bedragen praat je al snel over een jaarlikse besparing van 30 tot 60 miljoen wat je zo aan je "netto resultaat" kan toevoegen. Vergeet niet dat Imtech een erg hoge kort lopende schuld heeft. Ik kan niet de precieze cijfers terug vinden maar mijn gevoel zegt dat ze lelijk "rood" staan op hun betaal rekening. Dit zijn mijn inziens meestal schulden die redelijk veel rentelasten met zich meebrengen..)

    ..dit wetende kan je best nu bij de claim emissie meteen aangeven dat de aandelen die nu extra worden uitgebracht  over bijvoorbeeld 5 jaar weer worden opgekocht  (met rente want de koers zal bij een sterke financiële verbetering ongetwijfeld aantrekken..)  

    Dat een neerwaartse correctie eraan zat te komen had een clown in gorillapak nog kunnen verzinnen. Dat je in november als durfde te "voorspellen" da we €9 op de borden zouden zien vind ik echt klasse. Heb Edward op dat moment echt voor gek verklaard..!

    Ik vond die €11 van vorige week al een fijn instap moment

    Gr.
    Bity
  4. opa uil 22 februari 2013 16:14
    Ik denk niet eens dat dat nodig zal zijn Bity Het niet uitbetalen van dividend brengt al 60 mills op als ze nu naar hun klanten stappen om te zorgen dat de betalingen op tijd zullen zijn of misschien zelfs dat betaling iets eerder kunnen plaatsvinden , dan is het gat al gedicht. Geduld is hier een fijne zaak
    Als IMTECH samen zou gaan met een kapitaal krachtige partner zou het helemaal mooi zijn. Dit laatste zit er best in !!
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links