Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

SNS en de Paardenslager

Het lijkt wel in de tijdsgeest te zitten want de ene week worden we verblijd met een schandaal in de sport en de volgende week wordt het weer een voedselschandaal. Natuurlijk gaat het om openstellen van grenzen en het gebrek aan goede controles op de globalisering.

Maar ik zie het wel als tekenend voor de tijd waarbij we volop demoniseren en elkaar oplichten. In het NRC van dit weekend stond een interview met oud-Unilever topman Antony Burgmans. Hij was het met me eens dat de politiek vrolijk de financiële sector aan het demoniseren is.

Het feit dat de minister zich bezighoudt met het salaris van bankmedewerkers gaat richting het communisme. Dat de minister iets vindt van een bank waar hij een belang in heeft is prima.

Fout signaal
Maar ook daar heeft hij gewoon met regels en afspraken te maken en het gaat tegen ieder rechtsbeginsel in dat een minister zo strepen door arbeidcontracten kan en wil halen. Het geeft mij een heel fout signaal want wie worden de volgende?

Het bevestigt mijn angstige gevoel dat we binnenkort gewoon een aantal bezittingen van de burger gaan innemen. Meer daarover in een later stadium van de crisis...

De overheid deed ook wat goeds de afgelopen week en kwam met een hernieuwd plan voor de woningmarkt. We hadden ineens koopsignalen in aandelen zoals BAM. Nu de Twindicator boven de 3,06 euro is zou je officieel long moeten zitten (met een stoploss op het Twindicatorniveaus).

Ondanks dat ze een poging wagen om vastgoed weer los te trekken,  geven de vastgoedfondsen zoals Corio nog steeds een verkoopsignaal. Nu worden beleggers wel naar binnen gelokt met hoge dividenden maar of het uiteindelijke rendement goed is moeten we nog even afwachten.

Toppers als ASML blijven nog wel op een koopsignaal, maar zoals ik al in eerdere columns aangaf zitten ze aan de bovenkant van de range en is er geen haast om nu in te stappen.

Ik zit long in Activision en na een run away gap en een paar dagen rust (consolidatie) ging het daarna weer verder met stijgen. Ik geloof dat we nu eindelijk een rit kunnen maken.

Ik zit ook long Ubisoft en hoewel ze tijdelijk last hebben van een weerstandje denk ik dat dit aandeel ook volop kansen heeft. (Zie: Een ritje gamen van vorige week voor het langetermijnplaatje.)

Apple heeft de strijd met de hedgefunds die meer dividend willen mogelijk tijdelijk beslecht door commentaar te geven over het idee met de cashpositie. Hoewel ik zelf zakelijk weer een turbo long heb gekocht moeten we officieel nog even wachten op het officiële koopsignaal.

Nokia heb ik verkocht en heeft niet helemaal gedaan wat ik wilde. Persoonlijk zie ik het herstel wat afvlakken en ook zie ik een hoofd-schouderpatroon. Kortom: ik kies in deze sector maar het zekere voor het onzekere.

Blackberry (Research in Motion) is op 15,52 dollar een koop, maar geeft  nu nog verkoopsignaal. Nog even afblijven.

Berkshire Hathaway koop samen met het Braziliaanse 3G Capital (wij hebben al 4G) voor 28 miljard dollar levensmiddelenproducent Heinz (onder andere van Roosvicee).

Er werd een behoorlijk premie op de laatste koers geboden. Eerst handelde men rond de 61 en toen ineens rond de 72 dollar. Het is leuk om dat even in historisch perspectief te zetten. Uit de weekgrafiek blijkt dat de 72 ver buiten het historische perspectief valt.

Een leuk feitje was dat nieuwe Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, John Kerry nog voor 3 miljoen dollar aan aandelen had en zijn vrouw Teresa Heinz Kerry (eerder getrouwd met de erfgenaam van het bedrijf) ineens 200 miljoen waard werd.

Maar als je zo’n premie betaalt dan zou je verwachten dat Berkshire, de overnemende partij, omlaag gaat. Maar Berkshire heeft na de overname juist een nieuwe all-time high neergezet.

Maar gelukkig is er wel meer dat ik niet begrijp Nu geef ik geen advies over het aandeel Ajax, dit soort kleine aandelen laat ik aan de RTL-zondagmorgenclub over.

Maar wel apart om te zien is dat het financieel beter gaat, er wedstrijden gewonnen worden en Ajax van de beurs wil... En de koers dit niet volgt.

Nogmaals, dit is geen advies om iets in dit aandeel te doen omdat het zeer illiquide is.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 februari 2013 11:15
    Politici grijpen de laatste jaren bevolkingsgroepen aan om te verhullen dat ze geen feitelijke macht hebben: leraren, artsenij, rechtelijke macht, financiers en nog een hele trits, nu dan ouderen die volgens media rijk zouden zijn. Wat rijk is bepaalt overduidelijk de politiek. In alle gevallen eindigt het uiteindelijk na jaren rondje zeiken om de kerk, in mineur en moet men bakzeil halen ten koste van veel, heel veel geld. Ik lees al een tijd dat er stagflatie is of komt. Zwabberen rondom 0 groei is gewoon stagflatie.
  2. [verwijderd] 18 februari 2013 13:39
    rare paradox: veel bestuurders van (semi) publieke instellingen roven de boel leeg op kosten van de burger.Dezelfde bestuurders storten woningbouwverenigingen, ziekenhuizen, banken e.d. in de financiele ellende en men wordt boos op degenen die er wat aan willen doen.

    communisme, wat een oliedomme opmerking.

    Als je het er niet mee eens bent dan moet je niet klagen over belastingen, maar klagen over een volledig gespeend van iedere moraliteit misbruik maken van positie als systeembank, semi publieke instelling, spilzieke (lokale) overheid en bestuurders die zichzelf en elkaar bevoordelen ten koste van de burger.
    Lees het NRC van afgelopen zaterdag er maar eens op na .

    bij banken wordt al jarenlang teveel verdiend, dat is prima als ze op eigen benen staan en de aandeelhouders dat ok vinden. zolang een bank in staatshanden is of systeembank ( wordt dan soort van semipublieke instelling) dat betekent ook dat er aan loonpolitiek gedaan kan en moet worden.

  3. @iPlof 18 februari 2013 15:10
    quote:

    Zef schreef op 18 februari 2013 13:39:

    bij banken wordt al jarenlang teveel verdiend, dat is prima als ze op eigen benen staan en de aandeelhouders dat ok vinden. zolang een bank in staatshanden is of systeembank ( wordt dan soort van semipublieke instelling) dat betekent ook dat er aan loonpolitiek gedaan kan en moet worden.


    En voor de echte toppers..opzeggen mag, maar ik denk dat het redelijk rustig blijft met inkomende ontslagbrieven..
  4. [verwijderd] 18 februari 2013 19:08
    quote:

    plof® schreef op 18 februari 2013 15:10:

    [...]
    En voor de echte toppers..opzeggen mag, maar ik denk dat het redelijk rustig blijft met inkomende ontslagbrieven..
    De echte toppers werken voor het overgrote merendeel echt niet in Nederland. Jarenlang was bijv ABN AMRO het lachertje onder de investment banks omdat ze 3e rangs talent hadden om hun luchtkasteel ambities waar te maken.
  5. [verwijderd] 18 februari 2013 22:33
    Geachte heer van dongen,

    De reacties lijken duidelijk; het is ietwat onduidelijk waarom in de financiële sector de salarissen onevenredig hoger liggen dan in andere sectoren; het bankbedrijf is bepaald geen rocket science en fraude en op zijn minst beslissingen die niet in het belang van klanten zijn, zijn schering en inslag. Dat lijkt niet een hoog, althans structureel hoger salaris dan elders, te rechtvaardigen. Zeker niet bij mediocre instellingen als de onze. Er is toch geen enkele toegevoegde waarde, anders dan het bevoordelen van de mensen die onooglijke bankproductjes aan de man gebracht hebben en, in het verleden, als een kip zonder kop, maar, zonder enige kennis van zaken, investeren in iets waarvan iemand die een beetje kan rekenen weet dat de klant er niks beter van wordt

    Zeker daar waar het gaat om financiële instellingen die in de touwen hangen; wellicht is het eens verfrissend om wat men in de sector zelf vindt, over het algemeen volledig losgezongen van de werkelijkheid, los te laten en eens te kijken wat nu de toegevoegde waarde is af te zetten tegen de verdiensten.

    U schrijft in uw column er iets over, dus u heeft een mening; mag ik u uitnodigen er eens iets dieper op in te gaan?
  6. [verwijderd] 21 februari 2013 11:32
    @Zef

    Op het punt om naar Albert Heijn te gaan, heb ik slechts ter verder het bij de duurzaam wèl scorende oneliner “Marcel Tak

    - die als financieel expert heeft bewezen wèl en tevens goed te kunnen rekenen en dus door de suffering people in de Eurozone op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis voor de verandering niet als het lachertje onder de financiële experts met een 3e rangs talent, zoals dit is opgemerkt door slackjaw@f2bbs.com, aangeduid kan worden -

    for president” latende kennisgeving uw zeer lezenswaardige reactie met interesse gelezen.

    M.i. is het niet onduidelijk waarom in de financiële sector, inderdaad zoals u duidelijk stelt bepaald geen rocket science en inderdaad een sector waar fraude en op zijn minst beslissingen die niet in het belang van klanten zijn, schering en inslag zijn, de salarissen onevenredig hoger liggen dan in andere sectoren; het was/is nu eenmaal zo in de werkelijkheid van de wereld geregeld, of de rest van de wereld het hier nu mee eens is of niet, dat in een bankbedrijf bij alle goede dingen die een bankbedrijf toch ook doet, bijvoorbeeld niet omvallen, structureel hogere salarissen verdiend worden dan in andere sectoren, waardoor je als doorsnee in de touwen hangende bank een groot risico op omvallen ging/gaat lopen als je hier in de werkelijkheid niet aan mee deed/doet.

    Dus om er dieper op in te gaan zou je concluderend kunnen zeggen het was/is de wet van het in het belang van klanten niet omvallen die de salarissen in deze sector wereldwijd, dus niet alleen in de “souvereine” lidstaat Nederland, structureel hoger deden/doen zijn dan in andere sectoren.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links