Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dobbelen met RIM en Facebook

Zo, zitten jullie al achter de schermen te kwispelen met jullie turbobootjes, sprintertjes en speedertjes op Research in Motion (RIM) en Facebook? Lastig hoor al die namen voor dezelfde producten. Laten we afspreken dat de stukjes die vandaag or morgen worden uitgestopt fyraatjes heten.

Als het goed is presenteert RIM om 16:00 uur haar BlackBerry 10, die het lot van het concern gaat bezegelen als ik alle berichten, geluiden en meningen mag geloven. Essentie: als deze nieuwe smartphone niet aanslaat is het gebeurt met het bedrijf en - hopelijk - koerspret als het een hit blijkt.

Om deze dobbel gaat het vanmiddag dus, niks meer en niks minder. Voor de niet-ingewijden onder u: die BlackBerry was dé gadget, tot Apple met de iPhone op de proppen kwam. De grafiek vertelt dit verhaal klip en klaar...

... totdat dit jaar de koers weer ging lopen. Zomaar. Waaghalzen die het te hard vonden afgestraft? Technisch herstel? Anticiperen op die BlackBerry die al lang wordt aangekondigd? Pairtrades long RIM en short Apple? Ik heb geen idee, maar de fundamentals zijn het vast niet. Wat een zooitje...

Hoe dan ook, RIM is de laatste maanden dé telefoonbouwer. Kijk maar naar deze grafiek waarin ik RIM, Apple, Nokia, (de Amerikaanse dollar-notering) en Samsung (de Koreaanse notering, het fonds heeft geen dollar-notering) heb gegooid. Zeg het maar voor vanmiddag: long of short RIM?

Pokerfacebook
Krak, gisteren ging er zomaar -5,17% van de gestaag herstellende koers van Facebook af. Koudwatervrees voor de KW4-cijfers van vanavond? Dat kan maar zo. Tot dusverre rapporteerde het fonds twee keer eerder en dat leverde - echt waar - in juli -11,70% op en in oktober +19,13%.

Ook hier, zeg het maar: hefboomproductje long of short als dobbel? Oh, u wilt de fundamentals zien. Weet u het echter zeker? Nou, kijk maar: fun-damentals inderdaad..

Tot slot: ik af u deze tweets al eerder vandaag, maar vanochtend vroeg ik RBS' Erik Mauritz hoe het sentiment onder de turbo-beleggers is. Het antwoord is luid en duidelijk:

Ik wens u veel succes en veel plezier straks :-)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 januari 2013 14:51
    ... totdat dit jaar de koers weer ging lopen. Zomaar. Waaghalzen die het te hard vonden afgestraft? Technisch herstel? Anticiperen op die BlackBerry die al lang wordt aangekondigd? Pairtrades long RIM en short Apple? Ik heb geen idee, maar de fundamentals zijn het vast niet. Wat een zooitje...

    Ik weet niet waarom het niet fundamenteel zou kunnen zijn. RIM heeft heel lang gewerkt aan een nieuw platform dat zeer toekomstvast moet zijn. (ze spreken zelf over 10 jaar bruikbaar). Daardoor zelfs extra tijd genomen en nog geen product gelanceerd voor de feestdagen, maar pas in januari. Wat ook aantoont dat ze hardware minder belangrijk vinden dan het platform. Mogelijk stoppen ze ook helemaal met hardware, en laten ze dat aan anderen (Samsung, Nokia?)

    Beleggers zijn tegenwoordig steeds korter op de bal. Stel dat een willekeurig bedrijf nog 1 mager kwartaal verwacht en daarna sterke groei, dan gaat de koers eerst nog omlaag en daarna pas omhoog. Dat is echt iets van de huidige tijd. Steeds korter op de bal en steeds minder op langetermijn gericht.

    De duikeling van RIM hoeft daarom helemaal niet te betekenen dat "het niet om de fundamentals" gaat. Er is best plek voor een derde platform naast Android en iOS. Sterker nog, daar zitten vooral de mobiele carriers en andere partijen op te wachten, omdat ze niet teveel machtsconcentratie willen naar Google en Apple.

    Leuk is ook dat TomTom data (kaarten, verkeersinformatie, nuttige plaatsen) onderdeel wordt van het platform. Maar dat was je al bekend.
  2. forum rang 4 s.lin 30 januari 2013 16:53
    Voor Blackberry is het erop of eronder
    30/01/13, 13:00
    Op het bureau van president Obama ligt alleen wat strikt noodzakelijk is. In het midden een map vol werk: 'vertrouwelijk'. Rechts ervan een kopje thee, en links zijn Blackberry-telefoon. De foto, vorige maand in het Witte Huis gemaakt door Callie Shell van het tijdschrift Time, werd op internet juichend ontvangen door Blackberry-liefhebbers. .

    "Pas als de president overloopt, zijn we echt in de problemen", schreef een van hen. Een ander sprak de hoop uit dat Obama overstapt op Blackberry 10, het nieuwe besturingssysteem dat de producerende onderneming Research in Motion (RIM) vandaag presenteert. Zo vanzelfsprekend is dat niet, nu de smartphone-markt gedomineerd wordt door Samsung en Apple.

    De laatste jaren was het Canadese RIM omgeven door slecht nieuws. Of het nu de storing was die in oktober 2011 miljoenen Blackberry-gebruikers in Europa, Azië, Afrika en Zuid-Amerika van internet afsneed, of de drie jaar vertraging bij de ontwikkeling van Blackberry 10. In januari 2012 vertrokken de oprichters van RIM, Jim Balsillie en Mike Lazaridis. Hun opvolger, Thorsten Heins, zag het smartphone-marktaandeel teruglopen van 10,3 (2011) naar 4,6 procent (2012), volgens cijfers van onderzoeksbureau IDC.

    Tegen Die Welt gaf de Duitse topman toe dat de introductie van Blackberry 10 het moment van de waarheid is. Heins gelooft dat de markt behoefte heeft aan een alternatief naast de besturingssytemen van Apple, Google en Microsoft. Blackberry 10 kostte veel tijd, maar kan volgens hem tien jaar mee. Bij de twee nieuwe telefoons die vandaag onthuld worden, houdt Blackberry vast aan het kenmerkende fysieke toetsenbord. Centraal staat de eenvoudige toegang tot sociale netwerken en een multimedia-winkel. Heins kondigt 70.000 apps aan, en ontwikkelaars kunnen een Android-app gemakkelijk omvormen tot Blackberry-app.

    Sinds RIM eind jaren negentig met apparaten kwam waarop je e-mail kon ontvangen, waren ze vooral succesvol onder managers - en later in Nederland onder scholieren die contact hielden door te 'pingen'.

    Om het publiek te verbreden, zijn de toestellen nu veel geschikter voor privégebruik. Met een veegbeweging wissel je tussen werk en privé: andere apps, een andere achtergrond. De privé-informatie is beveiligd voor nieuwsgierige IT-collega's op het werk. Marktleider Samsung wil juist de zakelijke klanten van Blackberry wegkapen. In een recente reclamespot in de VS zette de Zuid-Koreaanse producent Blackberry's weg als ouderwets.

    Voor het eerst zijn Blackberry-producten nog voor de lancering goedgekeurd voor overheidsgebruik, meldde RIM trots. Na alle vertraging rond Blackberry 10 hoeft hun belangrijkste klant, de Amerikaanse president, geen dag langer te wachten.

    trouw.nl
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links