Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mobius: This time for Africa

Zo eens in de zoveel tijd komt Afrika weer even in de picture als 'emerging market van de toekomst'. Meestal gebeurt dat als de bekende opkomende markten een leuke rally achter de rug hebben en beleggers hongerig op zoek gaan naar nog zo'n regio die dat kunstje kan nadoen. 

Dat Afrika ook eens mee moet in de vaart der volkeren is mooi bedacht, maar in de praktijk wil het toch niet zo vlotten. De paar Afrikafondsen met een beetje koershistorie hebben geen langetermijnrendementen die doen vermoeden dat we hier met een spectaculaire groeimarkt te maken hebben. En dan drukken we het mild uit.

En toch, vindt emerging markets-goeroe nummer één, Mark Mobius van Templeton, dat Afrika ten onrechte wordt beschouwd als hopeloos geval. Het clichébeeld van Afrika als een onveilig en corrupt continent doet geen recht aan de realiteit, schrijft hij op zijn blog:

"I’ve often been asked whether I have felt unsafe traveling in underdeveloped countries, but I’ve been fortunate enough to say my most frightening experience in Africa has been getting stuck in an elevator!"

Zonne-energie, bier en bloemen
Dezelfde hardnekkige misverstanden bestaan over de beleggingskansen in Afrika, zegt Mobius. Door de bodemschatten en de gebrekkige infrastructuur lijken de kansen vooral in commodities en infrastructuur-bedrijven te liggen, maar dat is niet per se het geval:

"The opportunities may be limited in [infrastructure in] Africa because of government monopolies or subsidies. For example, electricity in Nigeria is subsidised and subject to restrictions which make it generally unprofitable to be in the business of power generation there."

"[...] Another tempting assumption is that Africa’s future is dependent solely on raw commodities like oil, cocoa, and minerals. Natural resources and mining are very important, and of interest to us as investors, but the economic growth drivers in Africa are as diverse as information technology, solar electricity, beer and cut flowers." 

10 van de 20 snelle groeiers
Dus breekt het tijdperk voor Afrika dan eindelijk aan? Mobius bestiert sinds mei vorig jaar een eigen Afrikafonds, dus we vergeven het hem als hij gretig het IMF citeert, dat zegt dat "during the next five years, 10 of the 20 fastest-growing economies will be in Sub-Saharan Africa, and two will be in North Africa." Voeg dat bij het langzaam ontstaan van een soort van consumerende middenklasse - aldus Mobius - en hop, de wereld is een emerging market rijker.

Nu nog rendement. Sommige Afrikafondsen hebben het de laatste drie jaar redelijk gedaan, maar anderen ook helemaal niet. En Mobius? Je moet het hem nageven, in de korte tijd waarin zijn Afrikafonds meedoet met de rest laat hij in ieder geval een keurige outperformance zien.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 05 mei Buffett praat over AI en Apple, op het Damrak zijn de kleine smaakmakers aan de beurt
  2. 28 apr De puzzel van Powell en een overvolle agenda in een ingekorte beursweek
  3. 25 apr Pre-slotcall: AEX in het rood, dapper Unilever en oh-oh-Adyen 2

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Vice 17 januari 2013 13:54
    Ik woon in zuid-afrika - misschien niet geheel representatief voor het gehele continent edoch wel de grootste economie.

    De corruptie, onderwijstoestel en tekortkomingen van de overheid zorgen er wel voor dat het een eeuwig opkomende economie blijft. Investeringen worden gedaan zonder nadenken, EUR 2 miljard geinvesteerd in een tolsysteem dat in geen enkele manier in werking gesteld gaat worden. Goed geinvesteerd uit het pensioenfonds door de overheid, vind het persoonlijk wel mooie blauwe verlichting boven de snelweg.

    Een president die enorme hoeveelheden geld opzij duwt om zijn eigen huis te "pimpen", politie (en overheids) feesten van 5 miljoen euro, lokale onrust en stakingen, criminaliteit, slechte infrastructuur, slecht grensbeheer, onstabiele valuta, mag ik even doorgaan? Dit is Zuid-Afrika, schijnbaar de kers van de afrikaanse taart.

    Succes met je Afrika, ik doe er niet aan mee.

    Groeten / Vice
  2. Vice 18 januari 2013 08:03
    quote:

    Chicken_Skin_Music schreef op 17 januari 2013 19:51:

    Mobius parafraseren kan natuurlijk, maar doe het dan wel in fatsoenlijk Engels. Ongetwijfeld zou hou "It's time for Africa" gezegd hebben, en niet "This time for Africa"
    "this time for africa" is een referentie naar Shakira's hit van de wereldcup in Zuid-Afrika... woordspeling, "weetjewel"
  3. Da Freeze 26 januari 2013 20:58
    "I’ve often been asked whether I have felt unsafe traveling in underdeveloped countries, but I’ve been fortunate enough to say my most frightening experience in Africa has been getting stuck in an elevator!"

    Was hij uit die lift gekomen, had ie vast nog veel engere dingen mee gemaakt! :D
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links