Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waarschuwingssignalen

Het kan verkeren op de beurs. Terwijl de economie een versnelling lager schakelt, zetten beleggers vandaag de turbo aan. Als dat maar goed gaat. De markten begonnen met overtuigende cijfers aan het nieuwe beursjaar. Het gemiddelde rendement na de eerste handelsweek liep op van 3 tot 4%.

Tenminste, voor wat de Verenigde Staten betreft. In Europa moesten beleggers het stellen met een nipte winst van gemiddeld 0,5%. Maar per saldo koersten aandelen hoger in de eerste vijf handelsdagen op de beurs. Conform het bekende januari-effect is dit positief voor het eindresultaat van aandelen in 2013.

Veel beleggers kennen het januari-effect van de leus: zo januari gaat, zo gaat het jaar. Maar het resultaat gaat maar in bepaalde mate op voor de volledige maand januari. Het effect is vooral het krachtigste in de eerste vijf handelsdagen. In maar liefst 85% van de gevallen levert een goede start ook een positief einde op.

Woeliger
So far, so good. En toch kunnen beleggers op korte termijn weer in woeliger vaarwater terecht komen. We zien plots vele waarschuwingssignalen opduiken. Op fundamenteel vlak lijkt de Amerikaanse economie een moeilijkere periode in te gaan.

De nieuwe belastingen van de regering Obama zorgen voor de nodige impact, aangezien de gemiddelde Amerikaan zo’n 3% aan koopkracht inlevert. Ook waren er diverse bezorgde rapporten over de Amerikaanse huizenmarkt.

De trend wijst nog altijd op een verder herstel van de vastgoedprijzen, maar de snelheid van de herstelbeweging kan dit jaar afvlakken. Minder koopkracht in combinatie met een stabiliserende huizenmarkt zorgt voor minder economische groei.

Daar hintten ook al enkele voorlopende indicatoren op:

  • De Citigroup Economic Surprise index (CESI). De index maakte in de voorbije weken een stevige neerwaartse ommezwaai van 28 punten naar 10. Voorlopig noteert de CESI nog met positieve cijfers, maar als het onder de nullijn zakt, dan kunnen we negatieve verrassingen verwachten.

  • De Leading Economic Indicator (LEI) van de Conference Board in de Verenigde Staten. De LEI leverde in november -0,2%, terwijl in de maanden daarvoor er nog een procentuele stijging werd opgetekend (oktober +0,3%, september +0,4%).

Euforie
Terwijl de economie in de Verenigde Staten een versnelling lager schakelt, zetten beleggers massaal de turbo aan. We waren in de afgelopen dagen getuige van een vloedgolf aan euforie. De jongste peilingen onder particuliere beleggers (AAII, Investor Intelligence) laten unaniem een opgewekte bende zien.

Maar niet enkel bij de particuliere beleggers gaan de alarmbellen af. Ook onder de professionals heerst er een uitgesproken optimisme. Ik ontving diverse analyserapporten van collega’s in de sector die tot voor kort extreem negatief waren op de markten.

Ook daar lijkt het tij te keren aangezien de portefeuilles drastisch werden omgegooid naar een risk on-modus. Dit beeld wordt tevens bevestigd in de financiële media. De beurs is weer in, als we de headlines mogen geloven. Extra krantenbulletins worden besteed aan de favoriete aandelen.

Zelfs politici pleiten tegenwoordig openlijk voor een belegging in aandelen! Dit alles zorgt ervoor dat de angst heeft plaatsgemaakt voor hebzucht op de beurs. Zoals u kan zien op de onderstaande grafiek van CNN, bereikt de gretigheid onder beleggers een zorgwekkend niveau.

Absolute toppen
Laat ik duidelijk zijn: er is niets mis met positief zijn over aandelen. Maar ik denk dat dit vooral twee of drie jaar geleden opportuun was. Of dit vandaag ook nog het geval is, valt te betwijfelen. We staan dicht bij de absolute toppen van de markt.

Bovendien begeven we ons inmiddels 46 maanden in de stierenmarkt voor aandelen. De gemiddelde beursrally duurde in het verleden 45 maanden, waardoor de levensduur van de huidige stierenmarkt zienderogen slinkt.

De figuurlijke knak van 20% of meer – het fatale nekschot voor de stier – zit in de pijplijn. Let wel, dit is geen pleidooi om uw portefeuille volledig te liquideren, verre van. Vaste waarden moeten behouden blijven. Ik wil echter waarschuwen voor de opgewekte massa.

Val niet ten prooi aan het positieve beurssentiment door nu all-in te gaan. Dit is juist het moment om terughoudend te zijn en uw cash op te bouwen. Laat de beren en stieren hun gevecht aan de top maar uitvechten.

Als de historische uitbraak volgt, kan u nog altijd instappen. In het andere geval heeft u weer liquide middelen om de koopjes op te pikken na de beurscorrectie. Wees een slimme beheerder van uw vermogen.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 januari 2013 12:13
    In die zogeheten Bull market van de laatste tijd is voor veel fondsen slecht een gedeelte van de eerdere overshooting naar beneden goed gemaakt. Veel aandelen staan nog op historisch lage waarderingen. Koppel daar een lange rente van minder dan 2% aan, een mogelijk economisch herstel in de komende jaren (horizon 3-5 jaar), de dreiging van inflatie als oplossing voor de schuldenberg en ik kan niet anders dan me bij de positivo-kudde aansluiten.

    Je geld voor max 2% rente aan een bank uitlenen, geld toegeven op korte leningen aan de staat of fysieke goudstaven in de linnenkast leggen vind ik geen alternatief voor aandelen met een k/w van 10-12 een dividendrendement van 4-7% of vastgoedfondsen met een discount tov NAV en een dividend van 6% of meer.

  2. forum rang 7 handyman6 15 januari 2013 12:49
    Een AEX die -20% zakt:280 dus ,lijkt me wel erg veel ,maar zo naar de 320 is zeer goed mogelijk....zou morgen wel es beginnen kunnen...heb zelf maar de helft aangekocht van wat ik van plan was,zodat er nog cash beschikbaar is voor als, bv Shanghai de 2400/2500 breekt en Bovespa de 65000...wel Afrika Robeco gekocht en Vopak/Boscalis middels HAL.
    H6
  3. [verwijderd] 15 januari 2013 15:44
    Historisch lage waarderingen? Ach ja. Wie denkt er op dit moment nog steeds dat je daar "rechten" aan kunt ontlenen? Met zulke argumenten ben je heel snel heel veel vermogen kwijt. Maar doe vooral wat je niet laten kunt en koop flink bij. Er is altijd kans dat de beurzen nog verder omhoog gaan door de vele miljarden nieuw gedrukte valuta. Maar bedenk continue dat bubbels sneller naar beneden gaan dan naar boven....
  4. Orca 15 januari 2013 18:44
    Ik weet niet waar Nico euforie ziet. Wat ik zie, en waarneem buiten de beurzen om, is gillende angst voor 't verdampen van vermogen in reëele, koopkrachttechnische, zin. Obli's of spaarvarken is geen optie, hou je (semi)tangible over, dwz commodities en og, en aandelen. Lijkt me een volstrekt rationele allocatie. Long niet omdat 't goed gaat, maar long juist omdat 't zo kmp gaat.
  5. [verwijderd] 15 januari 2013 18:44
    Goede Raad is duur! Ik zie hier nog zo de Charts van de ¨Hurst-Files¨ voor me hangen. Als ik die had gevolgd had was ik de klos geweest.
    Die hadden een daling van November tot eind Januari in gedachten.
    Nou uit statistieken die ik volg heeft mijn leidraad, de S&P500 een REVERSAL naar een positieve Trend gemaakt.
    Die volg ik dan dus ook omdat de meeste Indices hier achteraan hollen.
  6. bub 15 januari 2013 23:44
    ik ben dan wel geen technisch analist, maar waar komen die 46 maanden bull markt vandaan. In 2011 daalden de koersen toch over de hele breedte, een daling die in 2012 maar nipt goed is gemaakt. En 2009-2010 hebben de dip van 2007-2008 niet goed gemaakt. Je kunt tot nu eerder spreken van een opleving in een lang uitgerekt bear market. Pas als we over de oude toppen gaan kunnen we weer eens over stieren gaan praten. Dus eerst maar de jacht op de beren voltooien.
  7. forum rang 4 ischav2 16 januari 2013 06:33
    Misschien heeft de schrijver van dit artikel de boot gemist en hoopt dat er een forse daling komt. Met een reeel negatief rendement op spaarrekeningen en "veilige" staatsobligaties valt de risico/rendementsafweging in het voordeel van aandelen. Verwacht zelf verdere stijging van aandelenmarkten. Tussentijdse correcties zijn uiteraard mogelijk. Er valt genoeg te beleven op de markten en dus ook te verdienen. Voorlopig hebben we met een uptrend te maken en Azie en de VS laten groei zien.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links