Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Spannend

Er zijn meerdere signalen die wijzen op verschillende scenario’s (het kan vandaag dus vriezen en het kan dooien ?). Op de weekgrafiek van de AEX is niets aan de hand en is recent een volgende fase gestart in de stijgende trend.

Als ik daar de bodems verbind vanaf juni vorig jaar (dieptepunt van 281) dan ligt een stijgende bodemlijn pas bij 336. Dit is overigens een versteiling in de stijgende langetermijntrend.

In het kortetermijnbeeld is het aanzienlijk spannender. Daar is vanaf de novemberbodem (319,75) een stijgende bodemlijn te trekken langs de bodem van eind december (339,50) en die ligt nu bij 346,20. Gisteren werd al een eerste poging ondernomen om deze bodemlijn te testen.

Risico
Deze lijn maakt overigens deel uit van een stijgende wig en dat is het grootste risico in het kortetermijnbeeld. Gisteren werd ook de eerste poging ondernomen om een deel van de brede gap tussen de 344 en 347 te sluiten. 

Een duidelijke slotkoers onder zowel de genoemde stijgende bodemlijn als onder de 344 geeft aan dat de top voorlopig staat en de AEX verder kan corrigeren. De Fibonacci-niveaus vanaf de novemberbodem liggen bij 340 en 336 (gelijk aan de eerder genoemde bodemlijn op de weekgrafiek).

Zover is het nu nog niet en zolang de AEX niet onder de genoemde niveaus breekt, blijft de steile opgaande beweging intact en mag eerst een verdere beweging tot boven de zone 352 tot 353,50 worden verwacht.

Correctie
Toch blijkt dit tot op heden de top te zijn geworden. Hier ligt namelijk zowel het 161,8% Fibonacci-projectieniveau van de voormalige novembercorrectie als de bovenkant van de sinds november stijgende wig. Een correctie is nodig om de sterke en steile opgaande trend sinds november deels te corrigeren voor de vorming van een hogere bodem.

En de vraag is: komt hij nu al, of over enkele weken vanaf een hoger niveau? Zoals ik gisteren al aangaf zal deze vraag binnen enkele dagen beantwoord kunnen worden.

Ook de technische indicatoren geven nog geen uitsluitsel, waarbij de RSI bijna terug is bij de vorige bodem en de MACD stuivertje wisselt met verkoop en koopsignalen. Zolang de genoemde zone (344 tot 347) standhoudt, is er slechts sprake van een beperkte terugval die als aanloopje dient voor een verdere stijging naar de zone 360 tot 370 in de komende weken.

Bij koersen onder die zone komt eerst een vervolg voor een normale correctie voordat de zone 352 tot 353 wordt gebroken. Beide scenario’s hebben overigens geen invloed op het middellange- en langeretermijnbeeld. Koersen van boven de 373 blijft het uitgangspunt in de komende maanden.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX: doji
In de buitenlandse indices is ook geen duidelijk beeld voor het vervolg in de komende tijd. De DAX brak al neerwaarts door de meest steile stijgende bodemlijn (vanaf de novemberbodem). De DAX bevindt zich nu in een smalle consolidatiefase waarbij gisteren nog de top van 7790 werd getest.

Wel werd opnieuw een doji gevormd. Een duidelijke beweging boven de 7790 zet de volgende opwaartse versnelling in richting de all-time high van 8150.

Bij koersen onder de recente bodem van 7595 ontstaat meer neerwaartse druk en zal de DAX eerst verder corrigeren voor de vorming van een hogere middellangetermijnbodem voordat de all-time high wordt opgezocht.


Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500: hangen
De S&P 500 blijft ook hangen onder de jaartop van vorig jaar van 1474,50. Hier geldt hetzelfde. Een doorbraak is nodig op korte termijn om niet te verzanden in meer neerwaartse druk. Boven dit niveau ontstaat direct ruimte naar 1525 tot 1545 tot mogelijk de all-time high.

Wel werden twee hanging man’s gevormd in de afgelopen dagen. Pas bij koersen onder de zone 1448 tot 1551 ontstaat meer druk voor een normale volgende correctie.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

151 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 JoostVLS 15 januari 2013 09:55
    quote:

    kolenboer schreef op 15 januari 2013 09:28:

    Die 344 is een makkie en de 340 ook. 330 wordt het minimaal.

    Ik heb weer eens wat. Ik moet naar Hoenderlo. Ik ga echt zeer zelden weg, nu moet ik een keer en dan ligt er sneeuw.
    Je woont toch in de buurt van Zaltbommel ?
    A15 en A50 vallen mee qua files. Als je gaat,rij voorzichtg !
  2. platta 15 januari 2013 10:46
    quote:

    platta schreef op 10 januari 2013 17:20:

    Oro:
    Heeft diamantachtig bodempatroon afgerond.
    1e tp = 1687 11.4 fibo, maar kan gezien diamant aanzienlijk hoger.
    terug naar test uitbraak 1660 ish is ook mogelijk ( zou mooie L instap geven) , maar 1623/18 lijkt onwaarschijnlijk.
    plaatje uur.
    Dit is tot dusverre uitgekomen.
    Gisteren net op tijd CB op 1666. Diamant doet z'n ding. tp diam. = 1765
    Zoeken naar L instap dus.
    Denk kt tp is nog steeds 1687, daar terug, dan L.
  3. jeff1974 15 januari 2013 11:03
    Goedemorgen uit een sneeuwloos zuid-limburg. Gisteravond Long AEX 345 gekocht voor 0.30 en net verkocht voor 0.39. Wel even getwijfeld om niet verlies te pakken bij 0.21.

    Hoeveel van jullie hebben last van emotie (schrik, angst, hebzucht) bij het handelen? Ik zet wel mn doelen op papier maar merk dat ik toch noch last van emoties heb.
  4. [verwijderd] 15 januari 2013 12:29
    quote:

    chiappucci92 schreef op 15 januari 2013 12:26:

    [...]

    Ja natuurlijk precies op het hoogste punt van de dag......
    Ik weet het; dat kan niet elke fietsende prutser.

    Je snapt het echt niet he? Als ik graag wou pochen dan schrijf ik dat de hele positie eruit is op de high EN massief short...
151 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links