Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

2013: Positieve profs

In het afgelopen jaar hebben de experts het aardig goed gezien. Ze gingen uit van een stijging van 7,3%. In het echt was dat 9,7%. Chapeau dames en heren!

Voor het komende jaar zijn de experts zelfs ietsjes enthousiaster. De honderd experts die dit jaar meededen gaan uit van een AEX op 31 december 2013 van een kleine 375. Oftewel een plus van 9,3%. Ik hoop dat ze weer zo dichtbij de waarheid zullen zitten als dit jaar.

Voor fanatieke statistici onder u. De mediaan voor 2013 is 379,37; 12% van de profs verwacht een daling. Vorig jaar was dat nog 22%. De grootste pessimist verwacht een stand van 223. De grootste optimist 450. Dat is meer dan twee maal zoveel.

Positieve correlatie
Wat zijn deze verwachtingen waard? Deze jaarlijkse enquête wordt al sinds 1994 gehouden. Wonderbaarlijk genoeg is er een positieve correlatie. Als de beursexperts een stijging verwachten is de kans groter dat koersen ook daadwerkelijk gaan stijgen.

Niet dat deze correlatie statistisch significant is, verre van dat zelfs, maar het is positief. De koersstijgingen en -dalingen blijken in de praktijk vele malen groter dan de analisten van te voren verwachten. Op zich logisch: op het moment dat je iets aan zo’n grote groep mensen vraagt, kom je altijd wel op een gemiddeld cijfer uit.

In de grafiek ziet u de verwachtingen versus de uitkomsten. Ieder stipje is een jaar. Op de liggende as staat het verwachte percentage. Op de staande as de daadwerkelijke uitkomsten.

Slechte keuzes
De aandelenkeuzes voor 2012 waren ronduit slecht Alle verwachte 2012-toppers gingen met gemiddeld 14,5% omhoog, terwijl de floppers met 24,2% stegen. Oftewel een fictief long/short fund met deze toppers zou bijna 10% hebben verloren.

Dat komt vooral omdat iedereen dacht dat Air France-KLM verder zou dalen. Het aandeel ging met 76% omhoog en werd daarmee het beste AEX-aandeel. Dat kwam dus niet helemaal uit.

Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor Heineken, ASML en Reed Elsevier. En dat terwijl de grootste favoriet Royal Dutch Shell sterk teleurstelde met een min van 8%. Ook Arcelor en Fugro vielen de experts duidelijk tegen. Nee tegen deze keuzes was u in 2012 het beste maar contrair gegaan.

 
Air France-KLM 3 13 -10 76,2%
Heineken   9 -9 41,1%
ASML 1 8 -7 47,8%
Corio   6 -6 2,1%
Reed Elsevier 1 7 -6 24,2%
 
 
Fugro 5   -5 -0,8%
Randstad 7 1 -6 21,6%
Arcelor Mittal 8 1 -7 -8,5%
PostNL 15 7 -8 18,6%
Royal Dutch Shell 10 2 -8 -7,7%
 

2012: long Air France, short KPN
De beste expert 2012 was Air France long gegaan en KPN short. Een uitstekende keuze die per saldo een plus van maar liefst 136% opleverde. Wow.

De beste AEX-verwachting was 342,60. Hier was het een strijd op leven en dood. Nummer 2 had een AEX van 343,00. Totaal hadden maar liefst 27 experts een stand van tussen de 340 en de 350.

2013: short Air France, long SBMO
Voor het komende jaar zien de experts het wederom niet meer zitten met Air France. Opvallend genoeg staat ook Heineken weer bij de floppers. Zowel Heineken als Air France zijn geen love baby’s van de experts. Beide aandelen staan al sinds 2010 in de flop-5.

Air France wordt meestal genoemd vanwege het gebrek aan winst. Heineken omdat ze het vaak te duur vinden. De floplijst wordt volgemaakt met :

  • DE Masterblenders
  • ASML
  • Unibail-Rodamco

Opvallend zijn de aandelen op de shortlijst allemaal aandelen die het in 2012 goed hebben gedaan, afgezien van misschien DE.

 
2013 Positief Negatief Saldo
Air France-KLM   16 -16
Heineken 1 10 -9
DE Masterblenders   8 -8
ASML 2 8 -6
Unibail-Rodamco   6 -6
 

Bij de toppers is het beeld duidelijk. SBM Offshore is het aandeel wat u moet hebben. Liefst dertig experts kozen dit aandeel als toppick, en niemand verwacht dat dit aandeel het slecht zal doen.

KPN staat op een mooie tweede plaats. Arcelor Mittal zal gaan profiteren van economische herstel in China. En Randstad van een aantrekkende Amerikaanse economie.

 
2013 Positief Negatief Saldo
SBM Offshore 30   30
KPN 20 9 11
Arcelor Mittal 11 2 9
Randstad 7   7
ING 9 5 4
 

Hartelijke dank voor jullie bijdrage. Hopelijk komen uw verwachtingen uit en niet alleen op beursgebied!


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 03 mei Tech vliegt, obligaties zwalken en dan is er ook nog dividend 1
  2. 01 mei Op deze dagen is de beurs gesloten in 2024
  3. 29 apr Koers Philips explodeert na bereikte schikking

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links