Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Noors obligatiebeleggen

Deze maanden laten we u op IEX kennismaken met negen beleggingsfondsen. Niet zomaar negen fondsen, maar het zijn beleggingsfondsen die de komende tijd op deze site een kijkje in hun keuken gaan geven. Transparantie gaat tenslotte verder dan alleen een brochure en een prospectus. Daarom houden deze negen fondsen u de komende tijd op de hoogte van hun handel en wandel.

Alle negen fondsen zijn te vinden op de sectie Fundshare op deze site. Deze keer: FundShare Noors Staatsobligatie Fonds.


“De onrust binnen de eurozone duurt onverminderd voort en steeds meer eurolanden krijgen te maken met politieke verschuivingen, begrotingstekorten en de daardoor oplopende leenkosten. Alhoewel hier nu wel een cap op zit door recentelijke ingrepen van de ECB. Noorwegen is daarentegen nog steeds een baken van stabiliteit.”  

Aan het woord is Chris van Winsum, fondsmanager van het FundShare Noors Staatsobligatie Fonds, dat belegt in staatsobligaties en obligaties die zijn uitgegeven door lokale Noorse autoriteiten en instanties via het Norwegian Sovereign Bond Fund. 

De obligaties die in het fonds worden aangehouden zijn obligaties uitgeven door de Noorse centrale overheid gespreid naar looptijd.  Als het fondsvermogen verder groeit kunnen hier obligaties van lokale Noorse autoriteiten aan toegevoegd worden.

Deze genereren volgens Van Winsum iets meer rendement vergeleken met  staatsobligaties, terwijl de Noorse centrale overheid veelal garant staat. “Dit hogere rendement wordt deels verklaard door de relatieve onbekendheid van deze obligaties en de beperkte liquiditeit. Het is niet mogelijk kleine plukjes te handelen in deze bonds.”

Olie en gas
Maar waarom is de Noorse economie zo stabiel? Van Winsum: “De Noorse economie drijft op de export van olie en gas. De prijzen van deze grondstoffen worden niet beïnvloed door de koers van de kroon, aangezien ze worden verhandeld in Amerikaanse dollars."

"Het risico dat de Noorse centrale bank zal ingrijpen en de munt zal devalueren is dan ook een stuk kleiner dan bij landen die meer afhankelijk zijn van export in de valuta van het land zelf. Dit geldt met name voor de andere vermeende ‘safe haven’  Zwitserland, waar de centrale bank al meerdere malen geïntervenieerd heeft om zo de koers van de Zwitserse frank te drukken.”

Baten uit de omvangrijke olie- en gasvoorraden worden door de overheid goed beheerd door ze onder te brengen in een staatsfonds (Sovereign Wealth Fund). Onlangs werd bekend dat dit fonds al zijn beleggingen in de periferie van de eurozone heeft afgebouwd en dus niet meer is blootgesteld aan de landen met enorme schuldenbergen en hoge werkloosheid.

Van Winsum ziet hiervan bevestiging in de marktindicatoren. “Als gevolg van deze stabiliteit en verstandig beleid is Noorwegen een van de weinige landen met een AAA-kredietrating. Maar omdat ratings vaak achter de feiten aan lopen, is het verstandig om ook naar de credit default swap-spreads te kijken. Deze spreads geven aan wat de markt voor een risico aan een land toekent. Ook hierin is Noorwegen koploper met de kleinste risico-opslag van alle landen ter wereld.”

In kronen
Wat het FundShare Noors Staatsobligatie Fonds verder onderscheid van soortgelijke beleggingsfondsen is dat de exposure naar Noorse kroon niet gehedged wordt naar euro’s. “Juist om optimaal te profiteren van onrust in de euroregio."

"Dit valutacomponent is dan ook een van de belangrijkste factoren waarop het fonds beweegt, aangezien de Noorse staatsobligaties zelf  nauwelijks bewegen, gezien het zeer solide risicoprofiel.” Het rendement is sinds het fonds op 1 mei 2012 van start is gegaan is licht negatief.

Volgens Van Winsum mede omdat sinds die tijd de euro in iets rustiger vaarwater terecht is gekomen door de uitspraken van ECB-voorzitter Mario Draghi. “Maar mocht dit te zijner tijd weer veranderen, dan biedt het fonds een aanzienlijk opwaarts potentieel en helpt het beleggers zich te beschermen tegen een eventuele break-up van de euro.”

Fondsgegevens

  • Fondsmanager: Chris van Winsum
  • Huis: HIQ Invest
  • Startdatum fonds: 1 mei 2012
  • Fondsvermogen: 70,000 euro
  • Munteenheid: Noorse kroon
  • Strategie: staatsobligatiebeleggingen in lokale valuta
  • Minimale instap: geen(in euro’s)
  • In/uitstappen: dagelijks
  • In- en uitstapkosten: -
  • Management fee:  0,25%
  • Performance fee: -
  • Rendement sinds oprichting: -0,8%

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 03 mei Tech vliegt, obligaties zwalken en dan is er ook nog dividend 1
  2. 01 mei Op deze dagen is de beurs gesloten in 2024
  3. 29 apr Koers Philips explodeert na bereikte schikking

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 december 2012 14:15
    @kwast-c, eerst even goed lezen voor je gaat typen. Fonds is nog maar een paar maanden actief en beweegt zoal in het stuk te lezen is vooral door beweging in de Noorse kroon. Klein minnetje is dus zeer verklaarbaar. Daarnaast zijn de kosten binnen het fonds 0.25% op jaarbasis, oftewel niet echt Harry Mens materiaal...

  2. W de Lange 22 december 2012 14:21
    Op zich goed en logisch verhaal, maar timing helaas te laat. Toen er echt ellende was binnen de Euro vluchtte iedereen naar Noorwegen, wat tot een aanmerkelijke stijging van de Noorse kroon leidde. Nu 'men' vindt dat de ellende bijna over is, zie je een tegengestelde beweging, dwz uit de kroon naar de Euro.
  3. kwast-c 22 december 2012 19:28
    quote:

    Gig Manager schreef op 22 december 2012 14:15:

    @kwast-c, eerst even goed lezen voor je gaat typen. Fonds is nog maar een paar maanden actief en beweegt zoal in het stuk te lezen is vooral door beweging in de Noorse kroon. Klein minnetje is dus zeer verklaarbaar. Daarnaast zijn de kosten binnen het fonds 0.25% op jaarbasis, oftewel niet echt Harry Mens materiaal...

    Mooi verhaal! 8 maanden bezig ! gaat toch om het resultaat en dat is dus MIN !
    Ik heb liever : slecht verhaal! 8 maanden bezig ! en resultaat een vette PLUS want daar gaat het uiteindelijk om ! Wat betreft H M ben ik wat te voorbarig geweest , daar lopen inderdaad andere Kwasten rond :-).
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links