Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Amerikaanse renteperikelen

De Amerikaanse tienjaarskapitaalmarktrente (1,7330%) beweegt al jarenlang in een dalende trend. Voordat de dalende trend opwaarts wordt afgebroken, moet de rente eerst boven de 4% uitstijgen. Over de vooruitzichten van de lange rente zijn fundamenteel analisten het oneens.

Enerzijds bestaat er de angst voor deflatie, anderzijds wordt gevreesd voor (hyper)inflatie. Het is een discussie waar TA zich niet aan waagt. Uiteindelijk geeft de richting van de trend weer hoe de markt erover denkt. Veranderingen worden gekanaliseerd met trendlijnen langs toppen en langs bodems en zijn indicatief voor te verwachten steun of weerstand totdat het tegendeel wordt aangetoond.

Dan kunnen trendwijzigingen of juist versnellingen in de trend worden gesignaleerd. In de grafiek op maandbasis fungeert de onderkant van het dalende trendkanaal in de tienjaarsrente als steun. Hoe vaker de trendlijn wordt getest, des te belangrijker de functionaliteit van de trendlijn. De conclusie lijkt dan ook gerechtvaardigd om het vizier voor de te verwachten renteniveaus naar boven bij te stellen.

US tienjaarsrente op maandbasis


Klik op de grafiek voor een grote versie

US tienjaarsrente op weekbasis + RSI


Klik op de grafiek voor een grote versie

Hoog versus laag
De relatieve sterkte index (RSI) geeft een extra reden om met hogere renteniveaus rekening te houden. Deze momentumindicator vertoont in de koersgrafiek op weekbasis een hogere bodem, terwijl de tienjaarsrente een lagere bodem neerzet.

De kracht van de rentedaling blijkt hierdoor af te nemen, waardoor de basis wordt gelegd voor een naderende trendomslag. Een beweging neemt doorgaans eerst in kracht af, voordat een verandering in de richting tot stand komt. In 1996 en 2003 blijkt in de koersgrafiek wat hiervan het effect kan zijn.

US tienjaarsrente op dagbasis


Klik op de grafiek voor een grote versie

De Amerikaanse tienjaarsrente is in de afgelopen week gestegen boven een dalende (subjectief) getrokken weerstandlijn. De dalende steunlijn langs de bodems van 2011 en 2012 verloopt minder steil, waaruit het verlies van neerwaarts momentum ook al tot uitdrukking komt. Als gevolg hiervan wordt een zogenaamde falling wedge gevormd en dat is positief, want dalende wigformaties blijken vaak het einde van trendmatige dalingen in te luiden.

De hogere bodems na het dieptepunt in juli geeft aan dat er vloer is gelegd om de neerwaartse druk op te vangen. De rentestijging in de afgelopen dagen is waarschijnlijk het begin van een opgaande cyclus binnen de lange termijn deflatoire tendens.


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 december 2012 11:26
    De rente is te laag. Pensioenfondsen kunnen geen rendement meer maken, maar moeten meer risico's gaan nemen om dit wel te doen.
    De rente is kunstmatig laag gehouden en nog zitten we in een recessie. De bestedingen worden niet meer gestimuleerd, ondanks dat de rente al niet veel lager meer kan. Vreemde situatie.
  2. [verwijderd] 15 december 2012 12:19
    quote:

    PingPong schreef op 15 december 2012 11:51:

    Niet de RSI maar Bernanke bepaalt wat de 10jaarsrente in de toekomst zal zijn.

    Als de rente dreigt te stijgen dan draait hij de QE-geldkraan gewoon wat verder open tot de rente daalt naar wat hij wil.
    De geldverruiming wordt steeds groter en geld wil rendement. Rendement wat er niet meer is. Geld gaat naar de aandelenbeurzen, omdat geld niet wordt geinvesteerd in de economie. De luchtbel wordt steeds groter. Een oplossing is QE niet. Het is tot nu toe nog niet gebleken.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links