Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het veilige haven-gevoel

Staatsobligaties worden altijd als veilige havens gezien totdat het tegendeel bewezen wordt. Omdat in landen als Duitsland, Finland en Nederland het tegendeel nog niet bewezen is, beleggen defensieve beleggers, zoals verzekeraars, nog graag in staatsobligaties uit deze landen.

Het gevolg is dat de rendementen op deze obligaties tot historische dieptepunten zijn gezakt. Maar niet alleen staatsobligaties kunnen als veilige haven dienen, ook aandelen kunnen deze rol krijgen.

Opvallend is het dat in landen waar de staatsobligaties niet direct meer veilige havens genoemd kunnen worden, beleggers nog steeds veilige havens vinden. Maar, net zoals veilige staatsobligaties nauwelijks meer renderen, zijn ook veilige aandelen duur geworden en deze lijken daardoor ook niet zo veilig meer.

Obli's of aandelen
Aandelen die momenteel als safe haven beschouwd worden zijn bijvoorbeeld Inditex en Luxottica. Luxottica liep in één jaar tijd al ruim 50% op en versloeg de MIB-30 met verve. De Italiaanse beursindex staat momenteel slechts 4% hoger dan een jaar geleden.

In Spanje is hetzelfde aan de hand met Inditex. Inditex, bekend van de kledingketen Zara, staat nu 66% hoger dan een jaar geleden terwijl de IBEX-35 in dezelfde periode met 7% daalde. Veilige havens zijn dus duur en blijven duur zolang er zoveel vraag is. Vanuit deze optiek kan er dus ook gesteld worden dat de goudgerande staatsobligaties gewoon duur zullen blijven en dus lees weinig renderen, als de staatsobligaties de rol van veilige havens behouden.

Omdat ik denk dat het nog zal blijven rommelen in Spanje en in Italië lijkt er weinig te vrezen voor de koersontwikkeling van de internationaal opererende bedrijven zoals Inditex en Luxottica. Als vermogensbeheerder heb ik gezocht naar een veilige haven in Europa en vond die in Zwitserland. In Zwitserland kon ik vervolgens kiezen uit staatsobligaties of aandelen.

Veilige haven-gevoel
Dat ik koos voor een Luxoticca-achtig aandeel, Swatch, had vooral te maken met de eerdere vlucht van beleggers naar Zwitserse staatsobligaties, waardoor staatsobligaties negatief rendeerden. Ik wil geen negatief rendement, ik wil rendement met een veilige valuta.

Veel beleggers kochten een ETF op de Zwitserse beursindex, maar ik kocht dus aandelen Swatch. Swatch een de grote horloge(onderdelen)maker die een prachtige marktpositie heeft in het verre oosten en daar voel ik me veilig bij. In de laatste twaalf maanden liep de beurskoers met 25% op.

Toch was de weg hobbelig als de Aziatische consument even minder trek leek te hebben in dure Zwitserse horloges. De laatste maanden wijzen de cijfers weer op groei in de Aziatische horlogemarkt en geeft Swatch weer dat prettige veilige haven-gevoel.

Niet goedkoop
Eerder schreef ik over hetzelfde gevoel dat ik had bij Unilever. Enkele bekende analisten waren het heel erg oneens met mij en keken vooral naar Procter & Gamble, dat dreigde met een prijzenoorlog. Procter & Gamble vond ik een gok maar Unilever niet. Drie kwartalen heeft Unilever uitgeblonken met cijfers en het einde van de zegetocht is nog lang niet in zicht.

Het saaie Unilever steeg in de laatste twaalf maanden met 18% en versloeg daarmee de AEX met gemak. In april schreef ik dat Unilever alles behalve spotgoedkoop was, maar vooral aantrekkelijk was door aanwezigheid in opkomende markten.

De resultaten van Unilever in de eerste drie kwartalen van 2012 klonken als een veilige-haven-song en dat betekent dat de koers verder omhoog kan. Unilever sprak vorige week op een seminar met beleggers en analisten en stelde dat het de komende drie jaar geen zeer grote overname doet. Sterker nog, Unilever wil zelfs nog een paar merken van de hand doen. 

Fit to win
Unilever verwacht dat de hoge omzetgroei van de laatste kwartalen kan worden vastgehouden. Wel denkt Unilever dat de uitbundige groei bij Personal Care en Home Care iets zal afnemen, terwijl de omzetgroei in de voedseldivisie juist iets zal versnellen.

De topman van Unilever klonk comfortabel en zelfverzekerd en vertelde dat Unilever enkele jaren terug Fit to Compete was, maar dat de onderneming Fit to Win is. Als dat, samen met de meevallende kwartaalcijfers, geen veilige haven-gevoel geeft weet ik het niet meer.

Ype Schaap heeft geen posities in genoemde aandelen. Relaties van Antaurus kunnen wel posities hebben in genoemde aandelen.


Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux-aandelen. Elk Benelux-aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Schaap schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Antaurus B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ype Schaap

Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Voorheen werkte Schaap voor de Rabobank, Van Meer James Capel en Kempen & Co. De laatste jaren heeft Schaap als zelfstandige, veel geschreven over ontwikkelingen op de beurs. Sinds 1984 bemoeit hij zich ...

Meer over Ype Schaap

Recente artikelen van Ype Schaap

  1. feb '13 Niets aan de hand, ahum 5
  2. jan '13 Failliet Frankrijk 4
  3. jan '13 Bazel, Bazel, we hebben een oplossing 7

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links