Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: Billenknijpen

Update 22:30 uur: Sáái

Het is dat onze AEX future (FTI) met -2,04% op 342,05 de dag uit gaat, want anders zou ik nu niet eens meer een stukje maken. Sáái Wall Street namelijk. Een paar lousy minnetjes. In mijn 17:50 blog schreef ik al dat items als EUR/USD et cetera onze daling al niet bevestigden en daar is geen verandering in gekomen.

Gokje daarom dat de AEX morgen misschien nog even lager opent, maar daarna herstel. Het moet toch jeuken bij veel koopjagers dat de index precies onder in de maandenlange range 338-323 staat en ook veel mooie kwaliteitsfondsen deze week flink zijn afgestraft. Zoals altijd bij dit soort bespiegelingen: garantie tot de voordeur.

Terug naar Wall Street: Apple deed -2,10% en Facebook -0,85% om de heetste Amerikaanse aandelen van dit moment te noemen. Van Apple is het volgens velen maar een kleine stap naar TomTom en deze regels kom ik in de Dow Jones feed tegen:

  • TomTom CEO: SatNav Sales Will Still Decline In 2013
  • TomTom CEO: SatNav Prices Have Been Stabilized
  • TomTom CEO: SatNav Market More Predictable Than Ever
  • TomTom CEO Was Speaking At Morgan Stanley TMT Conference

Ik zie - ASMI-fans opgelet - Applied Materials nu +2,52% en Dell -0,73% pruttelen op hun KW3-cijfers. Het zal... Tot morgen!


Update 18:30 uur: Binck spreekt, maar zwijgt

Hier het Binck persbericht over die vijf intussen ontslagen medewerkers, die de interne regels zouden hebben overtreden. Uhm, allemaal leuk en aardig Binck, maar nou weten we nog niet wat er nou precies is gebeurd en wat die vijf hebben misdaan... (via @jvkup)


Update 17:50 uur: Rotslot

Oef, de AEX gaat nét niet op het laagste punt de dag uit, maar -1,79% op 324,76 is niet fijn. Er is echt geen causaal verband, maar net als dat BBP-cijfer van -1,1% van ons vandaag, valt ook de AEX helemaal uit de EU-toon. Alle EU-indices dalen, maar hebben tenminste nog wel een nul voor de komma.

Vandaar ook dat items als EUR/USD, obligaties (zeg maar Bund future) en volatiliteit de grootte van de AEX-daling niet echt bevestigen. Vraag me niet waarom, maar als kernwaarden als Royal Dutch Shell, Unilever, Philips, Unibail-Rodamco et cetera per strekkend meter het raam uitgaan, is er geen houden aan.

Wat alle kleinere indexfondsen uitspoken (lees: hard dalen!) maakt het verschil niet. De gekste fondsencapriolen heb ik vandaag al besproken, scrollt u maar lekker om u lievelingen te zoeken. Uiteraard houdt IEX Beurs Vandaag Wall Street strak in de gaten en als er écht wat gebeurt, leest u dat hier.

Nabeurs New York cijferen nog Applied Materials en Dell, maar dar gaat niemand zijn jasje voor uittrekken. Ai, ik zie intussen de AEX future (FTI) op -2,00% staan. Er is liefst al vanavond en anders morgen dringend herstel nodig, anders kan het heel vervelend worden op de beurs.


Update 16:45: Air France-KLeM

Is het Air France-KLM feestje over? Er zijn een paar vege tekens. Techneuten wijzen op een dubbele top in de grafiek en de sell-off vandaag gaat op hoog volume. Het kan maar zo dat handelaren en gelukzoekers die de afgelopen maanden veel geld verdienden - want dat dreef de koers vooral - het voor gezien houden.

Als de markt weer omhoog draait, is Air France-KLM vast weer een leuke long-dobbel. Als er een sint sell-off of kerstkrach komt, dan wilt u de stukjes vast niet hebben. Dit is zeker geen wet van meden en perzen, want du moment dat u op de beurs een aandeel, asset of item denkt te begrijpen... juist!


Update 16:15 uur: "Dáárom doet Nederland het zo slecht"

"Wacht daarom nog even met in paniek raken. Eerst zien of Nederland ook in het vierde kwartaal het slechtste jongetje van de Europese klas was. Ik gok van niet." Was getekend, Mathijs Bouman. In een kort en bondig stukje op Z24 legt hij klip en klaar uit waarom ons BBP in KW3 -1,1% deed.

Overgevoeligheid voor de wereldeconomie, die vermaledijde huizenmarkt, de politieke onrust deze zomer en puur toeval zorgden volgens hem voor dat barslechte cijfer. Ik hoop met hem dat het KW4-cijfer veel beter is, maar of het regeerakkoord van deze zorgpremieherfst het vertrouwen terug brengt...?

Want daar komt die -1,1% vooral op neer: een vertrouwenscrisis. Burgers en bedrijven zien de toekomst somber en houden daarom de hand op de knip.


Update 14:50 uur: SBM Offside

U weet wat een lange termijnbelegging is? Een mislukte korte termijnbelegging. Toen we gisteren ons Best of NL-beleggingsfonds lanceerden drukten we u al op het hart dat dit een lánge termijnselectie is, dus korte termijnschommelingen maken niet veel uit.

Maar ja, met een flinke pluk SBM Offshore aan boord - -10% vandaag na een omzetwaarschuwing - zitten we toch stiekem even te tandenknarsen, hier op de redactie. Een vliegende start is een leuker begin.

Maar goed, we houden ons vast aan die andere beleggerswijsheid van een bevriend columnist: dat een goede trade altijd eerst even tegen je in loopt. (En we denken maar niet teveel aan het feit dat het een nog betere trade zou zijn geweest als we SBM Offshore twee dagen later hadden gekocht).

Uiteindelijk is onze ambitie om met deze selectie op de lange termijn de AEX te verslaan. En die AEX krijgt de komende tijd naar wij verwachten vaker dan wij met dit soort gevalletjes te maken. We houden SBMO in ieder geval aan; voorlopig gaan we er nog vanuit dat er wel weer een herstel gaat optreden. (Pieter Kort)


Update 14:15 uur: Goldman Sachs zegt 1250...

In de gauwigheid zie ik nergens een bevestiging, maar ik geloof deze meneer graag op zijn blauwe... achtergrondje. GS is natuurlijk Goldman Sachs en S&P is voluit de S&P 500. Die 1250 betekent een daling van -7,78% vanaf het slot van gisteren op 1355,49.

Rest mij het slaken van een diepe zucht en laat ik dit jaar eens de eerste zijn met deze ouwe kerstkraker :-)


Update 13:30 uur: Randje sell-off, of...?

De tegenvallende cijfers van grootstgrutter Wal-Mart - pak 'm beet twintig keer de beurswaarde van Ahold om u een idee te geven - is wel het laatste wat de indices kunnen gebruiken. Het fonds zelf doet nu pre-market -3,24% op neutelvolume. De AEX staat nu op één hooggehakt beentje te wiebelen op -1,40%.

Zelf ben ik niet zo van allerlei technische niveau's tot zes cijfers achter de komma. Maar u hoeft ook geen Bas, Nico of Royce te heten, om te zien dat de index al sinds eind juni heen en weer pingpongt tussen 338 en 323. Mocht vanmiddag écht de stop uit het bad gaan is dit misschien wel een leuk koopmoment voor een ritje tot 338.

Als de index op (relatief) hoog volume onder die 323 sluit... dan verwijs ik u vriendelijk edoch dringend door naar de Bassen, Nico´s en Royces van deze wereld voor de zandzakkenniveaus van de index.


Update 13:00 uur: "Wat nu met Facebook, Cees?"

Pre-market staat Facebook weliswaar op miniscuul volume alweer op +2,42%, waar het fonds gisteren +12,59% deed op een gillende shortsqueeze./ De gevreesde lock-up op 840 miljoen aandelen van insiders verviel. En die hielden hun stukkies dus lekker bij zich, waardoor shorters de sjaak waren.

Ongetwijfels is het bere- of (zo u wilt) stieredruk op bij de hefboomproductenboeren, want gelukszoekers willen ook wel eens een keer een like op hun turbo, speeder of spinter. Ik lees de tweets na van Cees Smit, die zowel turbo long zat op die rit gisteren áls de rally op de KW3-cijfers een paar weken terug.

U weet hoe dat gaat in dit landje, dan bent u meteen d.e.s.k.u.n.d.i.g.e.! Nou, mijnheer de Facebook-deskundige: wat doen we er mee: houwwe of weggeve?

Ik heb er geen verstand van, maar het zou mij niet verbazen als vandaag een paar van die insiders alsnog stukken dumpen door dat extraatje van gisteren. Dan kan het weer hard de andere kant... Nu ga ik speculeren, maar wees u er van bewust dat Facebook nu een hoog risico kent.


Update 12:15: Wat is Dockwijsheid?

Rond gebeld en-gemaild, maar ik krijg er geen vinger achter. Er speelt i.e.t.s. bij Dockwise. Het fonds staat nu rond -5% lager op behoorlijk volume, maar zonder nieuws. Geruchten zijn er zat. Op het forum krijgen "de banken", "de maffia" en grootaandeelhouder HAL, dat nabeurs met cijfers komt, de schuld. Oordeelt u zelf.

Als u daar niets mee kan, hebt u hier iets aan? Insider-trades. Vorige week verkocht er nog weel een bestuurslid 10.000 aandelen van de ruim 24.000 die hij kreeg. Als u het lijstje afloopt, ziet u dat de topmanagers alleen maar verkopen. Duiding laat ik aan u zelf over.


Update 11:30 uur: Just another EU recession...

Yep, twee maanden achter elkaar krimp = recessie. De EU heeft het weer voor elkaar. Ik zou zeggen: gooi er nog een rondje belastingverhogingen en lastenverzwaringen tegenaan en ga vooral niet de eigen overheden reorganiseren, eindeloze managementlagen en overhead skippen en de pretuitgaven drukken.

Goed, dat is mijn commentaar, dit is het van ING Global Economics et cetera, et cetera:


Update 10:45 uur: Applemoes

Leuk gevonden!

Die Apple-marges vindt u trouwens hier. Verhip, die is alweer ruim een procentje of twee gedaald sinds ik er een paar weken geleden voor het laatste naar keek. Hoogtepunt was een whopping 29,66%! Staar u dus niet blind op die optisch lage koerswinstverhouding van Apple van 12,16 (Bloomberg)


Update 10:30 uur: Zigzaggo

Oh, vandaar die Ziggo stijging... die intussen al weer in een min is omgeslagen: -0,32%


Update 10:15 uur: Rondje langs de veldûh

Laat het een schrale troost zijn in deze dalende markt, de omzetten zijn weer helemaal... hoe zeg ik dit netjes? Uhm, laag!

  1. Twee hoofdfondsen slechts in de plus: ING en Ziggo. Lift ING mee op de enorme koersdoelverhoging (van 18 naar 27 euro) van Deutsche Bank voor KBC? Ziggo heeft een eigen willetje. Beetje veel durfkapitaal in, om en rond dat fonds
  2. SBM Offshore wordt zoals ik al vreesde keihard afgestraft op die omzetwaarschuwing, zoals dat vaak gaat op een al dalende beurs
  3. Cijfers Ahold en BAM presteren denk ik niet verrassend gelet op de brede markt op dito niet zulke verrassende cijfers
  4. SNS Reaal houdt net stand op 1,00 euro op dat reorganisatienieuws
  5. Beleggers zijn op z'n zachtst gezegd niet onder de indruk van de "alle opties zijn mogelijk" quotes van KPN-topman Eelco Blok
  6. ASML krijgt klapjes, omdat ze denkt dat die geheugenmarkt volgens jaar niet aantrekt
  7. Financials, uitzenders, defensials, ADHD-fondsen, kwaliteit, crap: alles daalt op en over elkaar heen. Vastgoed blijft nog het beste liggen
  8. Binnen de AScX valt de daling van het slecht cijferende Grontmij mij nog mee. Omzet valt ook tegen. Bij pennystock Rood Microtech is een handelarenfeestje aan de gang, denk ik

Verder staan alle bijna Europese indices uiteraard in het rood, maar wel overal een nul voor de komma.

  • De volatileit loopt wel op, maar niet spectaculair
  • EUR/USD kruipt omhoog
  • Misschien nog het meest opvallend: de Bund future levert de bescheiden winst van vanochtend weer in

Kortom, een sell-off of plots groene koersen, alles lijkt mogelijk in deze wiebelmarkten. Om nog met een vrolijke noot af te sluiten:


Update 09:30 uur: BeeBeePlee cijfer

Auw!

  • Dutch 3Q GDP -1,1% On Quarter - CBS (cons: -0,2%)
  • Dutch 3Q GDP -1,6% On Year - CBS
  • Dutch Oct Unemployment Rate 6.8% - CBS
  • Dutch Unemployment Rate Was 6.6% In Sep - CBS

Klik op het plaatje voor het hele CBS-bericht:


Update 08:50 uur: Hé, daar hebben we SNS Reaal

De futures bakken er nog altijd niks van en ik vrees vooral voor de opening van SBM Offshore. Een winstwaarschuwing in een toch al dalende markt wil nog wel eens een drama worden. Ik weet niet in hoeverre beleggers dit voelden aankomen en het al in de koersen zit.

Ik pik een paar opvallende regeltjes uit de Dow Jones feed:

  • SNS Reaal: Aim to Cut Annual Costs by At Least 75Mln by End 2015
  • SNS Reaal Announces More Cost-Savings, 750 Job Cuts
  • Ahold CFO: Market Conditions Are Not Getting Worse
  • ASML CFO: 2013 Won't Be Year of DRAM Chip Market Rebound

Nog meer gratis geld voor de Grieken?! Ja, dat gaat ze echt discipline bij brengen :-)

Uiteraard kent u ze ook allemaal, toch...?

En ja, waar zouden we toch zijn zonder Corné :-)


Update 08:05 uur: IEX Voorbeurs

Wat een drukte! In zevenmijlslaarzen:

Het geeft haarfijn aan hoe één de EU wel niet is: alle afzonderlijke landjes komen allemaal op hun eigen tijdstipjes met hun eigen BBP-cijfertjes. Vandaag ook. Tussen zojuist (Frankrijk) en 11:00 uur (de EU herself) krijgt u om het halfuur een BBP-cijfer van een Europese deelstaat onder uw neus geschoven.

Op het Damrak is het een drukte van belang, want er komt weer een scheepslading KW3-cijfers door. Uiteraard staan de schijnwerpers gericht op Ahold, maar écht leuk of écht minder leuk wordt met SBM Offshore, BAM en Grontmij. In essentie mooie bedrijven bij wie toch wel eens wat mis gaat... zoals weer blijkt.

Facebook!

Let verder op cijfers Wal-Mart, de voorlopende Fed-indicatoren over de economische bedrijvigheid in de regio's New York en Philadelphia en Fed-voorzitter Ben Bernanke speecht. Gaat hij zich tegen die fiscal cliff aanleunen? Ik denk het niet, want dan neemt hij politiek stelling. Hij zal clichématig aandringen op snel- en wijsheid.

Checkt u eerst uw turbo, sprinter of speeder Facebook of die is verzoveelvoudigd of is uitgestopt, want het fonds steeg +12,59% op een epische short squeeze. Gisteravond legde ik u al uit hoe dat zat. Let uiteraard op olie door het Israëlisch-Palestijnse conflict.

  • De futures openen slecht en de Bund future flink hoger. Riskmodus off heet dat tegenwoordig heel hip
  • In Azië keldert 't hele zooitje, maar Japan speert omhoog op speculatie over een regeringswissel
  • EUR/USD staat nog altijd water uit de kelder te pompen ergens in de eerste helft van de 1,27'ers
  • Goud en zilver staan min of meer stil en oliebenchmarks WTI en Brent houden zich gedeisd na een kort groeispurtje gisteravond na een zekere raketinslag...

Futures om 08:05 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Kijk, zo communiceert Ahold haar cijfers. Duidelijker en eenvoudiger kan bijna niet. OK, een fimpje met die dame van Kassa 7 was leuker geweest, maar vooruit.

Lukas Daalders Best of the Web

Iedere dag leuk en leerzaam om doorheen te scrollen: de dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

Belangrijkste buitenlandse KW3-cijferkandidaten

Macro-agenda

  • 07:30 Frankrijk: BBP KW3 (consensus: 0,0%)
  • 08:00 Duitsland: BBP KW3 (consensus: +0,2%)
  • 09:00 Spanje: BBP KW3 (consensus: -0,3%)
  • 09:30 Nederland: BBP KW3
  • 09:30 Nederland: werkloosheid okt
  • 10:00 Italië: BBP KW3 (consensus: -0,5%)
  • 11:00 EU: BBP KW3 (consensus: -0,2%)
  • 14:30 VS: New York Fed Index november (consensus: -5,0)
  • 14:30 VS: inflatie CPI) oktober (consensus: +0,1%)
  • 14:30 VS: wekelijkse uitkeringsnaanvragen (consensus: 376.000)
  • 16:00 VS: Philadelphia Fed Index november (consensus: 3,5)
  • 19:20 VS: speech Fed-voorzitter Ben Bernanke

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 november 2012 13:20
    Ten aanzien van hetgeen wat over Apple naar voren is gebracht, terwijl sowieso niemand weet om welke duistere reden mensen in de geschiedenis van de mensheid überhaupt met hun vette vingers aan een perfect beeldscherm van bijvoorbeeld een perfecte iPad willen zitten, is dit toch iets om bij een eventuele vervanging van afgeschreven hardware in het achterhoofd te houden, net als de altijd de spijker op de kop slaande bijdragen van Hein de Kort op www.fd.nl, om de een of andere reden kan ik me slechts ter verder het bij de enig mogelijke conclusie in de duurzaam wèl scorende oneliner “Marcel Tak for president!” latende kennisgeving op het 1e t/m 4e gezicht goed vinden in de stelling dat de huizenprijzen, net als alle overige prijzen, u noemt een prijs, en het gebeurt, je staat er bijvoorbeeld op een doorsnee dag van een mogelijk vanuit hierbij betrokken “soevereine” lidstaten over de rest van de wereld uitslaande brand van de op Euroniveau als rechtstreeks gevolg van een muntunie zonder politieke afspraken ontstane Euro schulden- en vertrouwenscrisis met de mogelijke consequentie van een vrije val van de Euro met de consequenties van dien bij en je kijkt er naar, tot het einde der tijden dalen tot de bodem of het eventuele faillissement of een doorstart is bereikt.
  2. [verwijderd] 15 november 2012 13:39
    Ik handel in dit soort aandelen graag contrair, dus als de massa bang is voor slechte cijfers ga je long. Als je dan gelijk heb verdien je ineens veel geld omdat je een grote beweging krijgt. Zo ook ging ik long toen iedereen short ging op het idee dat er een golf van aandelen aan komt. Ik ben nog steeds positief op Facebook. Maar de reden waarom ik winst pak is dat ik negatief op de markt zelf ben.
    Cees
  3. [verwijderd] 15 november 2012 13:57
    Vrag mij af waarom, ondanks alle slechte nieuws van vandaag, het meest cyclische aandeel van de beurs, Randstad Holding, op koers blijft.
    Al een keer of vijf veert hij weer op als de slotkoers van gisteren bereikt wordt en komt er tot nu toe niet meer onder.
    Wie is daar aan het kopen? Frits zelf? ING?
  4. [verwijderd] 15 november 2012 14:39
    quote:

    Boer Willem schreef op 15 november 2012 13:57:

    Vrag mij af waarom, ondanks alle slechte nieuws van vandaag, het meest cyclische aandeel van de beurs, Randstad Holding, op koers blijft.
    Al een keer of vijf veert hij weer op als de slotkoers van gisteren bereikt wordt en komt er tot nu toe niet meer onder.
    Wie is daar aan het kopen? Frits zelf? ING?

    Inmiddels is het verzet gebroken en daalt ook Randstad.
  5. [verwijderd] 15 november 2012 17:27
    Is Adam soms een Voorloper op de Lang Verwachte Crash Die Aanstaande Is?

    Alle Aandelen procenten tegelijk naar de kl*te, terwijl de omringende landen slechts rond een 1/2 procentje kwijt zijn!

    SBM bijna failliet lijkt het en KPN, TNT Post etc.. allemaal ook bijna Failliet?

    Vreemd, zéér vreemd AeNiKs!

    Ciao!
  6. [verwijderd] 15 november 2012 19:26
    Of de hele ******zooi nu naar de kl*te gaat of niet,

    Elgar, Pomp and Circumstance March No.1
    www.youtube.com/watch?v=aYrAyF7lOaE

    blijft vanuit de uiteraard ook niet perfecte lidstaat Engeland maar welke lidstaat van de EU met de kennis van nu in de Eurozone van Noord tot Zuid en van Oost tot West geheel terecht in ieder geval niets moest hebben van een muntunie zonder politieke afspraken een best wel goed en tevens levendig nummer.
  7. [verwijderd] 15 november 2012 23:01
    TomTom ziet toekomst voor draagbare navigatiesystemen

    BARCELONA (Dow Jones)--Na meerdere jaren van zorgwekkende dalingen, lijkt er licht aan het eind van de tunnel voor de draagbare navigatiesystemen van TomTom nv (TOM2.AE), verklaarde de chief executive Harold Goddijn donderdag tijdens de Morgan Stanley TMT conferentie in Barcelona.

    Volgens hem is de markt voor satelliet-navigatie nu "voorspelbaarder" en zoeken consumenten naar duurdere apparaten met de nieuwste technologie.

    Goddijn waarschuwt wel dat de verkoopvolumes ook in 2013 en mogelijk ook het jaar erna nog af zullen nemen vanwege de verslechterde macro-economische problemen in delen van Europa. Maar hoewel de omzet in Zuid-Europa daarbij scherp lager is omdat consumenten lijden onder bezuinigingsmaatregelen die voortkomen uit de crisis, stijgt de omzet in delen van de Noord-Europese markt juist.

    Daarnaast is het concern optimistisch over de waarneming dat steeds meer consumenten voor kwaliteit kiezen. Volgens Goddijn zal TomTom vanaf volgend jaar meer "innovatieve producten" gaan maken om te voldoen aan die vraag.

    Hoewel TomTom in zijn magere jaren vooral omzet moest halen uit ingebouwde navigatiesystemen en GPS-applicaties voor smartphones, heeft het bedrijf er vertrouwen in dat de draagbare navigatiesystemen "een omvangrijke activiteit zullen vormen in de komende jaren en een belangrijke financiele steunpilaar zullen blijven," aldus Goddijn.

    Door Archibald Preuschat; vertaald en bewerkt door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@dowjones.com
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links