Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Google-effect

De economie loopt terug en wat mij vorig week opviel was dat juist de fondsen die de huidige rally gedragen hadden een forse verzwakking laten (lieten) zien. Zo zagen we de afgelopen week in willekeurige volgorde: Google, Microsoft, IBM en Apple fors terugvallen.

Google was een heel apart geval. Eerst waren de cijfers uitgelekt, door een foutje, met als gevolg dat het fonds de gehele dag op de beurs gesloten was. Ik ergerde me dan ook aan een analist die zei dat de val zonder groot volume was geweest... Gek he, als je de hele dag niet kan handelen.

Sowieso wordt ik gek van die technische analisten die het over volume-indicatoren hebben. Dat was leuk toen we een beurs hadden maar tegenwoordig heeft iedere bank zijn eigen beurs en kennen we geen geconsolideerde tickertape meer.

Je kunt een aandeel op Euronext kopen en direct verkopen op Turquoise of op Chi-X, maar wat moet je dan met het volume? Daarnaast is er nog zoiets als high frequency trading, dit heeft weinig met de onderliggende waarde van doen. Maar geeft wel grote volumes. Kortom het is allemaal niet makkelijker geworden.

Lijntjes trekken
Gauw door naar de grafieken. Hoewel ik tijdens de RTLZ-theatertoer hoorde dat Mathijs Bouwman het allemaal maar belachelijk kinderachtig vind dat volwassen mannen zich bezighouden met lijntjes trekken, wilde ik toch even de grafieken langs.

Ondanks de opmerkingen van Bouwman blijft dat wel een ding wat ik iedereen wil aanraden om te doen. Al was het alleen al omdat een plaatje altijd meer vertelt dan duizend woorden en wellicht zelfs meer dan een boek van een econoom?.

Zo daarmee is de kans dat ik ooit nog op RTLZ kom ook verdwenen.

Maar het plaatje van Google geeft aan dat er uiteindelijk wel iets substantieel is gebeurd. Niet zomaar een daling maar een van impact en met uiteindelijk volume? om dan maar even een knipoog te geven. We hebben een short en daarmee is het dus niet 1,2,3 over.

Apple heeft al eerder een sell gegeven. Persoonlijk had ik na een 10%-daling verwacht dat de horizontale steun zou houden, maar nu deze niet gehouden heeft is er technisch gezien pas rond de 570 weer een horizontaal steunniveau en dus een natuurlijk rustmoment.

Wat me opvalt is dat de Apple-fans nog steeds niet blij zijn met de vervanging van Google-maps en ook merk ik dat er wat irritatie is over het feit dat er nog bijna geen apps zijn die gebruikmaken van het grotere scherm.

Iphone 5-gebruikers hebben een zwarte balk in hun scherm en u moet maar een keer bij Philips informeren wat dat voor gevolgen kan hebben. Die kregen namelijk een man op bezoek die eiste dat de informatie die achter de zwarte balken op een breedbeeldtelevisie zat openbaar moest worden.

Als ik het over Apple heb dan moet ik het ook nog even over TomTom hebben.

Ik ben blij dat mensen niet naar mij luisteren, want als ze dat wel doen hadden ze al eerder TomTom gehad met het idee dat het bedrijf door Apple of door de oud-oprichters van de beurs gehaald zou worden. Afgelopen week kwam een analist op dit briljante idee en schoot de koers omhoog.

Chipfabrikant Intel is al langer bezig met een daling en heeft in de 19 tot 20 dollar-zone weer steun. Wie short zit moet niet precies tot de bodem blijven zitten. De bodem is er voor de fools and the liars.

ASML is hoog gecorreleerd met Intel maar is pas veel later begonnen met dalen. Ik blijf er nog even vanaf. Zeker gezien alle onzekerheden in de chipmarkt.

IBM was al tijden een van mijn favoriete shortkandidaten. Ze hebben al een dalinkje achter de rug maar ik denk dat er nog veel meer in zit. Ook als u personeelsopties of aandelen heeft in dit bedrijf zou ik pleiten voor een bescherming.

U kunt bijvoorbeeld een call verkopen en een put kopen ter bescherming. Ook in ASML is dat mijn advies, anders kon het best zo zijn dat u een deel van de papierenwinst kwijtraakt.

Long en wrong
Ik dacht dat Facebook het ergste achter de rug had, maar nu Google aangeeft dat zij minder verdienen aan advertenties op mobieltjes zal dit ook grote gevolgen hebben voor Facebook.

Zij waren juist het gebruik van mobile applicaties aan het promoten. Ik heb nog een turbo long die mogelijk de komende dagen uitgetikt gaat worden. Gelukkig heb ik er andere leuke dingen tegenover, zodat het geen echte pijn wordt.

Microsoft zit nog steeds te wachten op Windows 8 en tot die tijd is er weinig interessants aan dit aandeel.

Na een klacht van lezer dat ik het er niet elke week over heb: Nokia. Het aandeel is nog steeds koopwaardig en het is nog steeds een langetermijnidee. Het mag dus best even tegen zitten.

Alle IT heeft dus nu even last van het Google-effect dus zelfs mijn lieveling Dell heeft hier last van. Maar ook dit aandeel hou ik gewoon even vast.

Voor de rest blijf ik waarschuwen voor de grafiek van Akzo

Laatste waarschuwing
En als laatste denk ik dat u ook heel voorzichtig moet zijn met de bankaandelen. De meeste van deze aandelen hebben leuke ritjes omhoog gemaakt. De banken moeten voorlopig nog veel verder de-leveragen (minder hefboom). Met andere woorden: minder doping en zullen dus minder gaan presenteren.

Ook is er vorige week te weinig uit de discussie rond de Europese bankenunie gekomen. Het gaat allemaal weer te lang duren.

Wat vorige week wel grappig was om te zien was dat nu Richard Branson, na eerder afketsen van onderhandelingen met het Spaanse Bank Santander nu interesse heeft in 316 filialen van RBS. Hij wil er Virgin Money mee starten.

Je zag onmiddellijk dat een aantal RBS-leningen beter kwamen te liggen in de rentemarkt Kortom de markt gelooft hier wel in.

Voor de andere banken die tafelzilver verkopen zou ik zeggen: neem lekker afscheid. Hoewel de grafieken dit nu nog niet bevestigen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 oktober 2012 11:20
    Helaas sta ik aan de zijlijn en miste Google, denk ik maar. Geeft niet een rit omlaag naar pakweg 100 usd lijkt me normaal. Net als Apple. De zoekmachine van Google is goed dankzij de gratis te verkrijgen wiskundige technieken( 1 Google aandeel=de prijs van 4 standaardwerken zoektechnieken). De andere producten zijn er met de haren bijgesleept en functioneren minder.
  2. Eugen III 22 oktober 2012 13:02
    quote:

    JoeSixpack schreef op 22 oktober 2012 11:53:

    Cees ik wil jou op RTL 7 ipv die vage, arrogante Bouwman!
    moet Cees wel eerst even langs de logopedist; langzamer en duidelijker leren praten en stoppen met overmatig gebruik van stopwoorden. Was op laatste systemshop happening in Utrecht niet om aan te horen
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links