Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ETF van Tak: CS on CS Global Alternative Energy

ETF van Tak: CS on CS Global Alternative Energy
Structuur: Fonds
Beheerder: Credit Suisse
Onderliggend: CS Global Alternative Energy Index
Indexeigenaar: Credit Suisse
ISIN Code: IE00B3YKW880

Doelstelling
Het zo getrouw mogelijk volgen van CS Global Alternative Energy Index.

Onderliggende waarde
De onderliggende waarde is de CS Global Alternative Energy Index. De index bestaat uit 30 ondernemingen (wereldwijd genoteerd) die zich bezighouden met schone energie. De index selecteert ondernemingen uit de vijf verschillende energiedragers: wind, zon, biomassa, natural gas, en overig (w.o. batterijen, hydropower). Deze categorieën zijn gelijkgewogen, dus maken elk circa 20% van de index uit. Voor elke categorie worden zes bedrijven geselecteerd Deze bedrijven worden opgenomen naar marktkapitalisatie, maar wel met een maximum van 10% per aandeel. Op deze wijze worden in principe de grootste bedrijven op hun gebied gevolgd. Elke zes maanden wordt de index herwogen. Bijna een derde van de index is belegd in de VS. Portugal (10%), Singapore (8%), Japan (7%), Spanje en de UK (beiden 6%) zijn andere belangrijke vestigingslanden van de onderliggende ondernemingen. 

Structuur
Deze CS ETF heeft een fysieke structuur, maar er is de mogelijkheid om derivaten in te zetten om de prestaties te optimaliseren.

Securities lending
Op dit moment maakt securities lending geen deel uit van het beleid van het fonds.

Dividenden en andere uitkeringen
Het fonds keert geen dividend uit, maar herbelegt de ontvangen middelen in het fonds.

Rendementen en schatting totale kosten
In onderstaande tabel staat het rendement van het fonds en dat van de benchmark over de periode april 2011 tot en met maart 2012. Informatie over de laatste drie kalenderjaren is niet beschikbaar, omdat het fonds pas begin 2011 is opgericht. De benchmark is de CS Global Alternative Energy Index total return, waarin de ontvangen dividenden zijn verdisconteerd. Dat wil zeggen dat de dividendbetalingen worden meegenomen en worden herbelegd in de index. Het rendement van het fonds is gebaseerd op de NAV. De rendementen zijn in dollar.

Het fonds heeft een TER ratio van 0,65% per jaar. De feitelijke kosten wijken daarvan af, bijvoorbeeld door opbrengsten van securities lending (positief) en transactiekosten (negatief). Daarnaast spelen mogelijk fiscale aspecten een rol. Tot slot kan de tracking error (bijvoorbeeld door niet volledige replicatie) een belangrijke factor zijn waardoor het indexrendement afwijkt van het rendement van het fonds. De totale afwijking noem ik  de werkelijke kosten. Op basis van bovenstaand rendementsoverzicht liggen de werkelijke kosten over de periode april 2011-maart2012 op 0,18%. Feitelijk is er dus sprake van een opbrengst.

Omvang, spreads en verhandelbaarheid
Van het fonds staan momenteel circa 0,5 miljoen aandelen uit. Dat betekent dat de fondsomvang gelijk is aan circa 21 miljoen dollar. Op het moment van deze recensie was de bied- en laatprijs gelijk aan 31,30-31,61 (notering in euro Euronext) een verschil van 31 cent (0,99%).

Informatie
De informatie die ETFS biedt is uitgebreid en volledig, maar nauwelijks gericht op de Nederlandse beleggers. Op een speciale site voor Nederlandse beleggers is wel de essentiële beleggersinformatie in het Nederlands beschikbaar.

Opmerkingen
Deze CS ETF heeft de “eigen” Alternative Energy index als onderliggende waarde. Het fonds bestaat nog maar kort (sinds februari 2011), dus over de werkelijke kosten is nog weinig te zeggen. Opvallend is dat over de periode april 2011-maart 212 het fonds beter presteert dan de onderliggende index. Dat is helemaal opvallend, omdat het fonds geen inkomsten genereert met securities lending. Als ik rekening houd met de 0,65% TER, en de behaalde “werkelijke kosten”van 0,18% (dus opbrengst) dan heeft het fonds de index met bijna 1% verslagen. Mooi, maar het vraagt eigenlijk wel om een verklaring. 

In de IEX Productselector kunt u via de zoekfunctie de voorwaarden van deze en andere Clean Energy ETF’s bekijken.

ETFX DaxGlobal Alternative Energy Fund
Lyxor ETF New Energy
iShares S&P Global Clean Energy
PowerShares Global Clean Energy Portfolio


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links