Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ETF van Tak: Lyxor ETF New Energy

ETF van Tak: Lyxor ETF New Energy
Structuur: Fonds
Beheerder: Lyxor (Société Générale)
Onderliggend: World Alternative Energy CW Net Total Return
Indexeigenaar: Société Générale
ISIN Code: FR0010524777

Doelstelling
Het zo getrouw mogelijk volgen van World Alternative Energy CW Net Total Return Index.

Onderliggende waarde
De onderliggende waarde is de World Alternative Energy CW Net Total Return Index van Société Générale. Het fonds belegt dus in een door de (eigenaar van de) beheerder samengestelde index. De index bestaat uit 20 ondernemingen (wereldwijd genoteerd) die zich bezighouden met schone energie. De index is gewogen naar marktkapitalisatie, maar het maximum gewicht per aandeel is 10%. Elk kwartaal wordt de index herwogen, en elk jaar wordt de samenstelling van de index beoordeeld. De index bestaat voor 58% uit bedrijven die zich met duurzame energie bezighouden.

Ongeveer 36% houdt zich met distributed energy bezig (kleinschalige locale energievoorziening). De overige 6% van de ondernemingen is gerelateerd aan betere efficiency methode voor energie. Het grootste aandeel van de index zijn bedrijven uit de VS (25%), Maar Brazilië volgt met 24% op de voet. Andere landen waar de bedrijven uit de index vandaan komen zijn onder andere Japan (9%), Taiwan (7%) en Italië (7%).

Structuur
De Lyxor ETF New Energy heeft een synthetische structuur. Dat betekent dat het fonds een swapovereenkomst aangaat om zo de performance van de onderliggende index te volgen. Daarnaast houdt het fonds een mandje internationale aandelen aan. De prestatie van dit mandje wordt geruild tegen de prestatie van de onderliggende energie index. De tegenpartij van de swap is Société Générale.

Securities lending
Omdat er sprake is van een synthetische structuur ligt securites lending voor dit fonds niet voor de hand.

Dividenden en andere uitkeringen
Het fonds keert geen dividend uit, maar herbelegt de ontvangen middelen in het fonds.

Rendementen en schatting totale kosten
In onderstaande tabel staan de rendementen van het fonds en dat van de benchmark over de laatste drie kalenderjaren. De benchmark is de World Alternative Energy CW Net Total Return Index, waarin de ontvangen dividenden zijn verdisconteerd. Dat wil zeggen dat de dividendbetalingen worden meegenomen en worden herbelegd in de index. Het rendement van het fonds is berekend aan de hand van de intrinsieke waarde inclusief herbelegde dividenden. De rendementen zijn in euro.

Het fonds heeft een TER ratio van 0,60% per jaar. De feitelijke kosten wijken daarvan af, bijvoorbeeld door opbrengsten van securities lending (positief) en transactiekosten (negatief). Daarnaast spelen mogelijk fiscale aspecten een rol. Tot slot kan de tracking error (bijvoorbeeld door niet volledige replicatie) een belangrijke factor zijn waardoor het indexrendement afwijkt van het rendement van het fonds. De totale afwijking noem ik  de werkelijke kosten. Op basis van bovenstaand rendementsoverzicht liggen de werkelijke kosten in alle 2011 en 2010 lager dan de TER. In 2009 is er zelfs sprake van een duidelijk betere prestatie dan de onderliggende index (1,84%). De gemiddelde werkelijke kosten over de laatste drie jaar bedragen -0,51% (feitelijk een opbrengst).

Omvang, spreads en verhandelbaarheid
Van het fonds staan momenteel circa 3,5 miljoen aandelen uit. Dat betekent dat de fondsomvang gelijk is aan circa 43 miljoen dollar. Op het moment van deze recensie was de bied- en laatprijs gelijk aan 12,21-12,28, een verschil van 7 cent (0,57%).

Informatie
De informatie die Lyxor biedt kan beter. Dan gaat het met name om de presentatie van de cijfers. En de taal. Ik heb de informatie op de Duitstalige site verzamelt. Er is geen Nederlandstalige site beschikbaar. Nog een minpunt: het rendement in de essentiële beleggersinformatie wordt vergeleken met de prijs return index. Dat moet natuurlijk de total return index zijn. De koersoverzichten zijn goed. Ook wordt informatie gegeven over de posities die het fonds heeft ingenomen, en de waarde van het swapcontract (momenteel -2%), alsmede de tegenpartij. 

Opmerkingen
De Lyxor New Energy ETF is een echt “familiefonds”. De beheerder is Lyxor (van Société Générale), de index is van Société Générale en de tegenpartij van de swap transactie is Société Générale. Als u vertrouwen heeft in de Franse bank, maar vooral in de index die de bank heeft samengesteld, komt deze ETF in aanmerking voor beleggers die schone energie interessant vinden om in te beleggen. Het fonds doet het namelijk goed ten opzichte van de index. Dat komt vooral door de opmerkelijk goede prestatie in 2009. 

In de IEX Productselector kunt u via de zoekfunctie de voorwaarden van deze (maar dan de Europese versie) en andere Clean Energy ETF’s bekijken.

CS on CS Global Alternative Energy
ETFX DaxGlobal Alternative Energy Fund
iShares S&P Global Clean Energy
PowerShares Global Clean Energy Portfolio


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links