Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ETF van Tak: iShares S&P Global Clean Energy

ETF van Tak: iShares S&P Global Clean Energy
Structuur: Fonds
Beheerder: BlackRock
Onderliggend: S&P Global Green Energy Index
Indexeigenaar: S&P
ISIN Code: IE00B1XNHC34

Doelstelling
Het zo getrouw mogelijk volgen van de S&P Global Green Energy Index.

Onderliggende waarde
De onderliggende waarde van deze ETF is de S&P Global Clean Energy Index. De index bestaat uit aandelen van 30 ondernemingen die gerelateerd zijn aan schone energie. Dat zijn bedrijven die bijvoorbeeld zelf schone energie opwekken, maar kunnen ook ondernemingen zijn die zich met technologie of het vervaardigen van apparatuur bezighouden. De grootste marktkapitalisatie binnen de index is circa 13 miljard dollar, terwijl de kleinste onderneming ongeveer 150 miljoen waard is.

De helft van de index bestaat uit nutsbedrijven, een kwart uit industriële ondernemingen en nog eens een kwart zijn ondernemingen uit de technologiesector. Alleen bedrijven met een dagelijkse handel van gemiddeld meer dan 3 miljoen worden opgenomen. Tevens moet het bedrijf een notering hebben aan een markt in een ontwikkeld land. Dat geldt ook voor ondernemingen uit opkomende landen. Het maximale gewicht van een onderneming in de index is 5%. De weging wordt bepaald op basis van de marktkapitalisatie en de score op het gebied van schone energie. De score wordt berekend door S&P. De meeste ondernemingen uit de index komen uit de VS (22%), Hong Kong (20%) en Japan (12%).

Structuur
De iShares S&P Global Clean Energy heeft een fysieke structuur. Dat betekent dat in principe aandelen uit de index worden gekocht. Omdat de onderliggende index uit slechts 30 aandelen bestaat, worden ook alle onderliggende posities ingenomen. Het fonds noteert in dollars.

Securities lending
BlackRock tracht extra inkomsten te behalen door het uitlenen van de onderliggende aandelen uit de index aan derde partijen. De opbrengsten daarvan komen voor 60% toe aan de iShares houders. De overige opbrengsten vallen toe aan BlackRock. BlackRock draagt de kosten van deze operaties. Om het risico van het uitlenen van de obligaties te beperken vraagt BlackRock onderpand van de lener. De omvang van het vereiste onderpand varieert van minimaal 102,5% (cash) tot 112% (aandelen). Over de afgelopen 12 maanden heeft het fonds 1,99% verdiend met het uitlenen van effecten. Ongeveer 26% van de effecten zijn uitgeleend, en gemiddeld werd 114% onderpand gevraagd voor de lening.

Dividenden en andere uitkeringen
Het fonds keert twee keer per jaar dividend uit.

Rendementen en schatting totale kosten
In onderstaande tabel staan de rendementen van het fonds en dat van de benchmark over de laatste drie kalenderjaren. De benchmark is de S&P Global Clean Energy total return, waarin de ontvangen dividenden zijn verdisconteerd. Dat wil zeggen dat de dividendbetalingen worden meegenomen en worden herbelegd in de index. Het rendement van het fonds is berekend aan de hand van de intrinsieke waarde inclusief herbelegde dividenden. De rendementen zijn in dollars.

Het fonds heeft een TER ratio van 0,65% per jaar. De feitelijke kosten wijken daarvan af, bijvoorbeeld door opbrengsten van securities lending (positief) en transactiekosten (negatief). Daarnaast spelen mogelijk fiscale aspecten een rol. Tot slot kan de tracking error (bijvoorbeeld door niet volledige replicatie) een belangrijke factor zijn waardoor het indexrendement afwijkt van het rendement van het fonds. De totale afwijking noem ik  de werkelijke kosten. Op basis van bovenstaand rendementsoverzicht liggen de werkelijke kosten in alle jaren lager dan de TER! In feite is er sprake van een netto opbrengst. Dat komt omdat het fonds een hoog rendement behaalt op securities lending. De gemiddelde werkelijke kosten over de laatste drie jaar bedragen -0,94% (dus in feite een opbrengst).  

Omvang, spreads en verhandelbaarheid
Van het fonds staan momenteel circa 24 miljoen aandelen uit. Dat betekent dat de fondsomvang gelijk is aan circa 94 miljoen dollar. Op het moment van deze recensie was de bied- en laatprijs gelijk aan 3,055-3,07, een verschil van 1,5 cent (0,49%).

Informatie
De informatie die BlackRock biedt over deze ETF is, zoals gebruikelijk, zeer uitgebreid. Alle informatie is in het Nederlands, rendementen van de index en het fonds worden gegeven. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht besteed aan securities lending. 

Opmerkingen
Schone energie is mooi, maar niet voor beleggers. De index heeft de afgelopen jaren slecht gepresteerd. De slechte performance is vooral ontstaan in 2008, toen de index ruim 75% van zijn waarde verloor! Lichtpuntje voor de beleggers in deze iShares ETF zijn de hoge inkomsten uit securities lending. Over de afgelopen twaalf maanden bedroegen deze maar liefst 1,99%. Dat betekent dat deze ETF, ondanks de kosten, beter presteert dan de index zelf. De securities lending levert waarschijnlijk zoveel op omdat er veel vraag is naar de wat meer speculatieve schone energie aandelen. Bovendien leent het fonds een relatief groot deel van de aandelen uit. Ondanks het uitgebreide risicobeheerssysteem met ruime onderpandeisen, betekent dit toch een (kleine) risico voor de houders van deze ETF. 

In de IEX Productselector kunt u via de zoekfunctie de voorwaarden van deze en andere Clean Energy ETF’s bekijken.

CS on CS Global Alternative Energy
ETFX DaxGlobal Alternative Energy Fund
Lyxor ETF New Energy
PowerShares Global Clean Energy Portfolio


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links