Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuwe crash?

Deze week berichtte Het Financieele Dagblad dat volgens een onderzoek van State Street onder 300 institutionele beleggers de beurs binnen een jaar zal instorten op een vergelijkbare wijze als in 2008. Ruim 70% van de geraadpleegde pensioenfondsen, zakenbanken en fondsbeheerders houdt een nieuwe beurskrach voor waarschijnlijk.

De vraag is hoe realistisch deze aanname is. In eerste instantie zegt het gezonde verstand dat een nieuwe beurskrach onwaarschijnlijk is. Wanneer het merendeel dit scenario verwacht is deze visie wellicht al door de markt in de beurskoersen is verdisconteerd.

Immers, je zou dan verwachten dat de verantwoordelijke vermogensbeheerders hierop voorgesorteerd hebben. Uit de enquete zou echter ook blijken dat slechts 20% voldoende beschermd is tegen een nieuwe ineenstorting. Een conclusie zou dan kunnen zijn dat men op dit moment wel rekening houdt met een rampscenario, maar dat wereldwijd de hoop of het optimisme naar aanleiding van de diverse getroffen stimuleringsmaatregelen van de centrale banken prevaleert.

Bron van zorg
In tweede instantie geeft berichtgeving in de financiële media wel aanleiding om een herhaling van 2008 te verwachten. Het IMF, de Wereldbank en de OESE hebben afgelopen week een somber beeld geschetst voor de wereldwijde economische groei. Met name de kapitaalvlucht uit Spanje en Italië in de twaalf maanden tot halverwege dit jaar is een grote bron van zorg.

Volgens de eurozone forecast van adviesbureau Ernst & Young, in samenwerking met de Britse denktank Oxford Economics, ontstaat het beeld dat de economie in de eurozone nog jaren zal doorkwakkelen. Deze week werd ook bekend dat het koepelorgaan van de Franse lagere overheden de noodklok luidt over de geldnood die nu in Franse regio’s is ontstaan.

Tel hierbij op dat de grote Duitse economische onderzoeksinstituten in 2013 een halvering van de Duitse groei verwachten. In de derde plaats schetst Robert Shiller (hoogleraar economie aan Yale University) een scenario wat veel belangrijker is en dat is het verhaal dat zich in de hoofden van de mensen afspeelt.

Depressie aanpraten
De terugval in de economie prikkelt het menselijk brein tot voorstellingen die ons overal ter wereld nog levendig voor ogen staat. De massapsychologie wordt door de media wereldwijd gevoed door een negatieve feedbackloop. Samengevat, we praten elkaar een depressie aan.

Alleen een plotselinge onverwacht positieve gebeurtenis kan de neerwaartse spiraal een halt toeroepen. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat de vrees voor een herhaling van 2008 toch realistisch is. Dezelfde Shiller heeft in 1987 naar aanleiding van de beurscrash in 1987 en de mini-crash in 1989 onderzoek gedaan naar de oorzaken van de ineenstortingen destijds.

Wat bleek? Vlak voor de beurskrach van 1987 had bijna 55% van de institutionele beleggers met anderen gefilosofeerd over een herhaling van de beurskrach van 1929. In oktober 1989 gaf 77% van de ondervraagden aan dat psychologie de echte aanleiding gaf, nadat er al eerder allerlei ander slecht nieuws was geweest.

Kuddenvolk
De massapyscholoog Jaap van Ginneken constateert in zijn boek ‘Breinbevingen’ onder andere dat bij de plotseling neergaande lijn opeens sprake is van een veel strakkere en kortere koppeling tussen het gedrag van beleggers. Daardoor neemt het risico toe dat iedereen verkoopt, omdat iedereen verkoopt, zodra er nog een druppel valt die de emmer doet overlopen.

Beurscrashes laten zich lastig voorspellen, maar de geschiedenis kan toch een gids zijn voor de toekomst. In de koersgrafiek van de Dow Jones Industrial Average is sprake van een lange termijn opgaande trend (zie koersgrafiek vanaf 1897).

Om het momentum van vertrouwen in de toekomst op lange termijn onder beleggers van de Dow Jones Industrial Average te meten, wordt onderin de koersgrafiek de 10-jaar’s relatieve sterkte index (in het rood) getoond. Hiervan wordt een 10-jaar’s gemiddelde afgeleid (in het blauw). In de afgelopen 100 jaar zien we drie grote neergangen met bodems in 1932, 1974 en 2009.

In de twee oplevingen na 1932 en 1974 is er sprake van een opleving naar het hiervoor genoemde RSI-gemiddelde, waarna weer een terugval plaatsvond die enige jaren in beslag nam. Op basis van wat wij vanuit de media vernemen en wat wij kunnen afleiden uit het handelsgedrag op Wall Street, lijkt een herhaling van de beursperiode 1937-1942 (-52%) en de tweede helft van de jaren zeventig (- 29%) nog het meest waarschijnlijk.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. Poire 12 oktober 2012 20:30
    Voorop gesteld dat ik geen idee heb welke kant we opgaan ben ik niet echt onder de indruk van uw betoog. Het is totaal niet relevant de genoemde percentages uit het verleden te vergelijken. Al helemaal niet uit 1932…U kunt het vergelijken met de stelling “In 1931 was atlete Betty Robinson betrokken bij een vliegtuigongeluk dus in 2012 moeten atleten niet met het vliegtuig reizen” Kul dus!
    Het boek Breinbevingen komt uit eind vorige eeuw en er is sindsdien nogal wat op het gebied van massapsychologie (lees sociale media) . Neem bv de gebeurtenissen in Haren… Met name daardoor zou je verwachten dat inprijzen veel sneller gaat. Kortom een interessant geschreven stuk wat volgens mij niet zo interessant is onderbouwd.
  2. [verwijderd] 13 oktober 2012 12:57
    De beurs zal het komende jaar wel een beetje doorkwakkelen maar tot een crash zal het denk ik niet komen.
    Aandelen zijn niet duur en niet goedkoop nu, wel zullen de (overdreven) bezuinigingen zorgen voor een lagere groei en een slechtere algemene werkgelegenheid.
    De economie van deze tijd staat of valt met het uilenen van geld door banken en zolang dat niet word afgedwongen zal er niet veel veranderen.
    De ballon laten knappen kan maar hem langzaam laten leeglopen geeft minder rommel.
  3. EuroFool 13 oktober 2012 16:39
    @Valiare: denk het ook.

    Er is immers nauwelijks een alternatief voor aandelen als je nog iets rendement wilt. Spaarrekening rente is zeer laag, obligaties zijn of nauwelijks rendabel of net zo risicovol als aandelen. Er zullen best nog pieken en dalen komen, maar een 'krach' verwacht ook niet.
  4. [verwijderd] 14 oktober 2012 09:23
    de massapsygologie onder het volk zou DE trigger kunnen worden deze keer. Krijg steeds meer het idee dat m.n het Europese volk ontevreden is en de manipulatie van de EU/ECB, het Bankwezen en de Politiek niet meer pikt. Dit gecombineerd met afname van welvaart en welzijn van het volk zou dit tot opstanden /revoluties kunnen leiden.
    Ook de wereldwijde schulden in iedere laag van de samenleving leiden tot afname van consumptie en politike beslissingen waar je je vraagtekens bij kan zetten ( oppompen nieuwe luchtbel).
  5. [verwijderd] 14 oktober 2012 10:12
    Griekenland kan er niet eens uit , met dat scenario durft schauble geen eens rekening te houden , het banken kaartenhuis staat op ploffen , de crash komt zeker , ik hoop alleen dat ik er met genoeg contracten in zit.

    www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/13073...

    Die eu gestoorden hebben niet eens een plan B , dwz een plan als een land eruit wil, het is net de cosa nostra , you can get in , but not out!!!
  6. nuperman 14 oktober 2012 11:43
    In reactie op EuroFool's betoog:
    "Er is immers nauwelijks een alternatief voor aandelen als je nog iets rendement wilt. Spaarrekening rente is zeer laag, obligaties zijn of nauwelijks rendabel of net zo risicovol als aandelen. Er zullen best nog pieken en dalen komen, maar een 'krach' verwacht ook niet."

    Hoezo geen alternatief voor aandelen? Legio spaarrekeningen met 2+% rente, een hadjevol zelfs 2.5%...en allemaal met 100K NL staats depositogarantie.
    Kreten ala:geen alternatief voor aandelen, aandelen zijn niet zo duur ...allemaal aanwijzingen dat je just weg moet blijven.
    Aandelen koop je pas (of beter gezegd alleen) als ze goedkoop worden. En rendement maken doe je makkelijkst door de verliezen te ontlopen.

  7. EuroFool 14 oktober 2012 16:16
    @Nuperman: tuurlijk kan je op een gegarandeerde spaarrekening iets zetten. Als je zeer veilig wilt, en minder vermogen dan 100K hebt is dat prima. Maar na aftrek van de inflatie (2,5% op jaar basis) en die vermogensrendement belasting (1,2%) leg je er dus jaarlijks op toe.

    Met een nuchtere mix van spaarrekening (of niet te lange termijn deposito) plus goede aandelen (die zijn er nog steeds!) kom je veel verder, met toch een laag risico. Maar iedereen moet voor zichzelf nadenken en besluiten wat in zijn/haar situatie de juiste keus is.
  8. [verwijderd] 14 oktober 2012 16:27
    Hier 5,75 % rente internetsavingsaccount in australie 1 jaar vast zoals ik het lees , $ 47 aud per mnd aan rente bij $ 10.000 aud deposit

    www.infochoice.com.au/banking/savings...

    Ben je meteen van dat hele geschifte eurogedoe af ook .
    Bye bye europese banken, moeite waardc om eens te informeren ook voor mezelf , verhuur heeft ook zo zijn problemen
  9. nuperman 14 oktober 2012 23:28

    AUD klinkt interesant maar ik vrees dat je voor die soort rekeningen daar gevestigd moet zijn (en AUD tegenrekening hebben).

    Ik zit 100%cash, verspreid over meerdere NL spaarrek (ivm 100K max garantie per rek). Ben regelmatig aan het overwegen...maar zie echt geen alternatieve assets investerings waard. Aandelen (blue chips) pak ik weer op als ze wat corigeren...
    Er zijn tijden om rendementen te maken en tijden om behalde winsten te behouden. Bedenk dat jongens die grote sommen velig stallen tegen negative rendementen zijn niet allemaal gek...die dromen over onze 2.x % spaarrekeningen met de NL staats garantie.


17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links