Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ETF van Tak: Lyxor ETF MSCI Emerging Markets

ETF van Tak: Lyxor ETF MSCI Emerging Markets
Structuur: Fonds
Beheerder: Lyxor
Onderliggend: MSCI Emerging Markets
Indexeigenaar: MSCI
ISIN Code: FR0010429068

Doelstelling
Het zo getrouw mogelijk volgen van de MSCI Emerging Markets Index. Het fonds probeert de tracking error lager dan 2% per jaar te houden. 

Onderliggende waarde
De onderliggende waarde is MSCI Emerging Markets Index. Deze index is in 1988 gelanceerd en bestaat uit ruim 800 onderliggende aandelen. Het is een zeer brede index waarin zowel grote, middelgrote als kleine bedrijven zijn opgenomen uit een groot aantal sectoren en 21 landen. Deze landen zijn Brazilië, Chili, Colombia, Mexico, Peru (Zuid Amerika), Tsjechië, Hongarije, Polen, Turkije (Europa), Egypte, Marokko (Midden Oosten), Zuid Afrika (Afrika), China, India, Indonesië, Zuid-Korea, Maleisië, Filippijnen, Thailand, Taiwan (Azië). Het grootste aandeel is wordt gevormd door China (18%), Zuid-Korea (16%), Brazilië (13%) en Taiwan (11%).

Belangrijkste sectoren zijn Financials (24%), technologie (14%), Energie (13%)en Materialen (11%). Jaarlijks wordt beoordeeld of de landen nog wel onder de categorie opkomende landen vallen, en zo nodig wordt de index aangepast. Aardig is dat, volgens de website van MSCI, de aandelen uit deze index bij de start in 1988 ongeveer 1% van het wereld aandelenkapitaal uitmaakte, terwijl dat in 2010 is uitgegroeid tot 14%.

Structuur
De Lyxor ETF MSCI Emerging Markets heeft een synthetische structuur. Dat betekent de onderliggende index wordt gevolgd door het innemen van een derivatenpositie. In dit geval betekent het dat het fonds een swap constructie heeft met als tegenpartij Société Générale. Het fonds loopt derhalve een tegenpartijrisico op de Franse bank. De waarde van de swap is circa 0,56% van het fondsvermogen. Als onderpand van de swap heeft het fonds bijna 100 aandelen in bezit, waaronder Telefónica (10%), Daimler (8%) en Banco Santander (6%).

Securities lending
Omdat deze ETF een synthetisch karakter heeft, is er geen sprake van securities lending (uitlenen van de effecten uit de onderliggende index).

Dividenden en andere uitkeringen
Het fonds keert geen dividend uit. De inkomsten worden binnen het fonds herbelegd.

Rendementen en schatting totale kosten
In onderstaande tabel staan de rendementen van het fonds en dat van de benchmark over de laatste drie kalenderjaren. De benchmark is de MSCI Emerging Markets Index total return, waarin de ontvangen dividenden zijn verdisconteerd. Dat wil zeggen dat de dividendbetalingen worden meegenomen en wordt herbelegd in de index. Het rendement van het fonds is berekend aan de hand van de intrinsieke waarde inclusief herbelegde dividenden.



Het fonds heeft een TER ratio (lopende kosten) van 0,65% per jaar. De feitelijke kosten wijken daarvan af, bijvoorbeeld door transactiekosten (negatief). Daarnaast spelen mogelijk fiscale aspecten een rol. Tot slot kan de tracking error een belangrijke factor zijn waardoor het indexrendement afwijkt van het rendement van het fonds. De totale afwijking noem ik de werkelijke kosten. Op basis van bovenstaand rendementsoverzicht liggen de werkelijke kosten in 2010 en 2011 veel hoger dan de TER ratio. Opmerkelijk is dat in 2009 het fonds op dat gebied beter scoorde, waar juist de andere vonden weer bij achterbleven. De gemiddelde werkelijke kosten over de afgelopen drie jaren bedragen 2,24%.

Omvang, spreads en verhandelbaarheid
Van het fonds staan momenteel circa 124 miljoen aandelen uit. Dat betekent dat de fondsomvang gelijk is aan circa 927 mln euro. Op het moment van deze recensie was de bied en laatprijs gelijk aan 7,603 – 7,61cent, een verschil van 0,7 cent (0,09%).

Informatie
Lyxor geeft redelijk veel informatie op zijn website. De website is alleen wel erg rommelig. Dat neemt niet weg dat uitgebreid het onderpand staat beschreven, en er volledige koersinformatie wordt gepresenteerd. Belangrijk is dat alle informatie in het Nederlands beschikbaar is. Groot minpunt is de naar mijn idee onjuiste informatie over de prestatie van het fonds. Volgens mijn berekening op basis van gegevens van het fonds zelf, is over 2011 een rendement behaald van – 19,14%. In de essentiële beleggersinformatie staat echter een percentage van – 16,6%. 

Opmerkingen
Deze Lyxor ETF volgt de MSCI EM index via een swaptransactie. Het lijkt erop dat deze toegepaste strategie niet zo succesvol is. De afgelopen jaren is de achterstand op de index zeer fors geweest. Opmerkelijk is dat het fonds tot halverwege 2011 de MSCI EM prijsindex als benchmark had gekozen. Dat is uiteraard een onjuiste index, omdat het uitgekeerde dividend daarin niet is meegenomen. Het lijkt er sterk op dat deze Lyxor ETF inderdaad het uitgekeerde dividend van de index niet kan vertalen in rendement voor de ETF. Op grond van de werkelijke kosten zoals ik deze heb berekend, vind ik de Lyxor ETF MSCI Emerging Markets niet aantrekkelijk.

In de IEX Productselector kunt u via de zoekfunctie de voorwaarden van deze en andere MSCI Emerging Markets ETF’s bekijken.

Vanguard MSCI Emerging Markets ETF
db x-trackers MSCI Emerging Markets
CS ETF on MSCI Emerging Markets
Amundi ETF MSCI Emerging Markets
iShares MSCI Emerging Markets


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links