Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Inflatie is een luxeprobleem

Zou u voor de duivel kunnen werken? Jens Weidmann wel. De president van de Bundesbank gaf tijdens een herdenking van de 180e sterfjaar van Goethe aan dat het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) duivels werk is.

Opmerkelijk, want diezelfde Weidman is lid van de centrale bank die verantwoordelijk is voor dat beleid. Hij heeft weliswaar, als enige, tegen de ongelimiteerde aankopen van perifere schuld gestemd, maar door aan te blijven is hij medeverantwoordelijk.

In de gedachte van Weidmann zal de ongelimiteerde opkoop de economische groei stimuleren. Maar vroeg of laat zal de ECB-actie tot een gierende inflatie kunnen leiden, aldus de Bundesbank-voorman.

Mephistopheles
Weidmann vergeleek de situatie met die van een Romeinse veroveraar in een legende van Johann Georg Faust. Hij liet zich door de duivel Mephistopheles verleiden ongedekt papiergeld uit te geven om zo uit de hoge schulden te komen.

Na aanvankelijk succes leidde een gierende inflatie tot de ondergang van zijn rijk. Als we de parallel naar het heden trekken is de naderende ondergang niet alleen weggelegd voor de eurozone, maar ook voor de Verenigde Staten en Japan.

De Federal Reserve voert al jaren een ultraruim monetair beleid en is van plan dat minstens tot 2015 vol te houden. Vandaag kondigde de Japanse centrale bank aan de geldkraan verder open te draaien. Bij een rente van nagenoeg 0% is het steunprogramma opgelopen tot bijna 800 miljard euro.

Volstrekt ongeloofwaardig
De vraag is of Weidmann gelijk heeft en we aan de vooravond staan van een verwoestende geldontwaarding. Ik ben bang van niet.

Ten eerste is de vergelijking van Weidmann met het Romeinse Rijk aardig, maar natuurlijk volstrekt ongeloofwaardig. Volgens deze redenering zou de Kennedy-ambitie in 1960, om binnen tien jaar mensen op de maan te hebben, ook onderuit gehaald kunnen worden. Immers in de Middeleeuwen was zo’n reis naar de maan toch ook niet gelukt.

Laat ik niet te veel in de prehistorie kijken om het actuele beleid te beoordelen. Er is sindsdien wel het een en ander veranderd! Waarom ben ik bang dat de inflatiedreiging (nog) niet aanwezig is?

Als de inflatiegolf zich inderdaad zou voordoen, betekent dit dat het beleid in eerste instantie succesvol is. De aantrekkende economische groei is immers, in combinatie met de enorme geldhoeveelheid, verantwoordelijk voor de prijsopdrijvende effecten.

Luxeprobleem
Afgezien van het feit dat de ECB het opkoopprogramma in principe monetair neutraal wil uitvoeren, is er dan een luxeprobleem gecreëerd. Kennelijk is Weidmann van mening dat het ECB-beleid inderdaad leidt tot meer economische groei. Ik denk dat dit niet het geval is.

De centrale banken geven met hun lage rente en opkooppolitiek de wereldeconomie tijd om orde op zaken te stellen. Dat is de achterliggende doelstelling. Er wordt tijd gewonnen om hervormingen in de economie en herstructurering van de financiële sector en overheidsfinanciën door te voeren.

Pas als dat lukt, kan de economie een sterke impuls krijgen. Dat is het moment dat de centrale banken in actie komen en de monetaire verruiming gaan terugdraaien. Een oververhitting van de economie wordt daarmee tegengegaan, en daarmee een uit de hand lopende inflatie.

Goed instrumentarium
Nu is het altijd de vraag of de centrale banken erin zullen slagen tijdig aan de monetaire rem te trekken. Ik heb daar vertrouwen in. Centrale banken hebben, veel meer dan in de tijd van Mephistopheles, het instrumentarium om corrigerend op te treden.

Hoewel uitgebreide statistieken niet zaligmakend zijn, is er genoeg informatie uit te destilleren voor doelmatig beleid. Het instrumentarium van de centrale banken om de verkrappingspolitiek in te zetten, is net zo oneindig als die voor de huidige verruimingspolitiek.

Bovendien leven we in een wereld waarin de centrale bankiers op hun vingers worden gekeken door media, politiek, financiële markten en maatschappij. Het risico van een onverantwoord ruime monetaire politiek met veronachtzaming van een anti-inflatoir beleid is daardoor sterk verminderd.

Consensus
Tot slot is het belangrijk dat de centrale banken verantwoordelijk zijn voor het ruime monetaire beleid en niet de overheden. Ik vind het grote winst dat er eindelijk een vorm van consensus is dat het afgelopen moet zijn met die grote overheidstekorten, vaak onder het mom dat deze de economie stimuleren.

Overheden die nu eindelijk, al dan niet onder dwang, streven naar gematigde schuldposities en centrale banken die met een uitgebreid instrumentarium de grillige economische en financiële golven bedwingen. Ik ben niet zo pessimistisch over onze economische toekomst.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 september 2012 10:44
    quote:

    Paulus29 schreef op 20 september 2012 10:22:

    We krijgen geen inflatie maar stagflatie.

    Steeds hogere prijzen en lasten tegenover steeds minder arbeidsplaatsen, lagere lonen en dus snel afnemende koopkracht.

    Jammer maar helaas.

    Dat klopt idd beter dan het rare verhaal van hierboven. Ook mag biflatie genoemd worden. Stijgende prijzen voor basisgoederen en dalende prijzen voor luxegoederen.

  2. [verwijderd] 20 september 2012 10:47
    Wat een onzin verhaal.

    Even los van de romeinen, is de gehele monetaire geschiedenis er 1 van geldontwaarding en inflatie. Of je het nu devaluatie of inflatie noemt onze 'alwetende leiders' in het verleden en in het heden kunnen slechts 1 ding en dat is geld bijdrukken om hun eigen problemen op te lossen en dit af te wentelen op de gemeenschap.

    Zolang onze schulden sneller stijgen dan onze inkomsten is een financiel drama vroeg of laat een zekerheid. Zelf onze altwetende leiders kunnen deze mathematische wetten niet veranderen. Men probeert het moment wel zo lang mogelijk uit te stellen.

    De ECB, FED, BOE, BOJ, PBOC drukken allemaal nog eens extra hard op het gaspedaal om meer schulden te creeeren. Dit is voor het eerst dat zo'n monetair experiment op wereldwijde schaal wordt geprobeerd.

    Voor de rest niets aan de hand, gaat u maar rustig slapen. De heer Tak voorziet geen problemen en alles is onder controle.
  3. [verwijderd] 20 september 2012 11:14
    quote:

    Paulus29 schreef op 20 september 2012 10:22:

    We krijgen geen inflatie maar stagflatie.

    Steeds hogere prijzen en lasten tegenover steeds minder arbeidsplaatsen, lagere lonen en dus snel afnemende koopkracht.

    Jammer maar helaas.

    Daar lijkt het op inderdaad .

    Echte koopkracht word trouwens verdient , uit de grond gehaalt of geoogst .
    of zelfs geroofd (om naar de prehistory te verwijzen in dit warrig verhaal).

    De rest is inderdaad uiteindelijk nonsens en kun je niks mee aan .
  4. AdamTrader 20 september 2012 11:59
    Beste Marcel,

    Wat een totaal ongeloofwaardig en matig onderbouwd verhaal. Ik herinner me je column waarin je schreef dat het ondenkbaar was dat Griekenland haar leningen niet meer zou terug betalen. Ik schaar deze column in die categorie.

    Daarbij schrijf je; "De vraag is of Weidmann gelijk heeft en we aan de vooravond staan van een verwoestende geldontwaarding. Ik ben bang van niet."
    Oftewel, jij ziet graag uit naar een periode van hyperinflatie en geldontwaarding?
  5. fausto1 20 september 2012 12:09
    Of er inflatie komt is lastig te voorspellen. Er zijn verschillende mechanismes:

    1. Het bijdrukken van geld maakt geld minder waard. Iets waar veel van is wordt namelijk vanzelf minder waard. Dus inflatie
    2. de prijs van een artikel wordt bepaald door vraag en aanbod. Het hangt helemaal van het artikel af hoe de prijsvorming plaatsvind. Zijn er monopolisten aan de aanbodzijde en is het een artikel dat je echt nodig hebt dan kunnen de aanbieders de prijs bepalen. Dit artikel kan snel in prijs stijgen (bijvoorbeeld olie). Als de prijs meer door de vraagzijde wordt bepaald zal de prijs eerder dalen. De consument krijgt namelijk door de crisis steeds minder te besteden.
    Zo zien we een aantal markten waar de aanbieders blij zijn dat ze een koper kunnen vinden. Voorbeelden huizenmarkt, woonboulevard, auto's. Deze prijzen zien we dus dalen.
  6. MarcelTak 20 september 2012 12:22
    Beste AdamTrader en andere lezers,

    "Ik ben bang van niet" schrijf ik niet omdat ik op hyperinflatie hoop, maar is een indirecte en grappig bedoelde (maar wellicht niet geslaagde!) manier om aan te geven dat ik niet denk dat de monetaire politiek op zichzelf de groei (en daarmee de inflatie) stimuleert. Economische groei en vertrouwen kan pas weer terugkomen bij hervormingen en sanering overheidsschulden. Het beleid van de monetaire autoriteiten geeft daar ruimte voor, maar is op zichzelf geen oplossing. Zonder hervormingen en schuldsanering ziet het er allemaal somberder uit.

    Wat betreft de Griekse leningen. Dat heb ik inderdaad fout gezien. Maar ik ben dan ook geen waarzegger of goeroe, maar gewoon iemand die zijn mening geeft over financieel economische zaken. Een ding is wel zeker, het zijn meningen die niet beinvloed worden door welke belangenverstrengeling dan ook. Ik ben zzp'er en niet in dienst van een financiele instelling en heb geen belang bij verkoop van welk financieel product dan ook.

    Met vriendelijke groet,
    Marcel Tak
  7. [verwijderd] 20 september 2012 12:42
    Wat mij betreft somt deze alinea het pro-print stukje van Marcel Tak het beste op:

    "Bovendien leven we in een wereld waarin de centrale bankiers op hun vingers worden gekeken door media, politiek, financiële markten en maatschappij. Het risico van een onverantwoord ruime monetaire politiek met veronachtzaming van een anti-inflatoir beleid is daardoor sterk verminderd."

    De centrale bankiers worden alleen kritisch gevolgd door "de maatschappij" en dan nog voornamelijk door het irrelevante gedeelte; de onderkant en de middeninkomens.

    De toplaag van de samenleving, de financiele markten en de politiek kijken niet op de vingers van de CBs maar BEPALEN het beleid van de centrale banken. Allemaal hebben ze er baat bij dat er geld gedrukt wordt, al kunnen de redenen daarvoor uiteenlopen.

    Bovendien is de inflatie al 2,6%:
    www.ecb.int/stats/prices/hicp/html/in...

    Had de ECB geen mandaat om de inflatie onder de 2% te houden? Waarom horen we daar helemaal niks over van al die groepen die de ECB "op de vingers kijken"?

    Hier nog een interessante andere kijk op inflatie/deflatie; voor de overgrote meerderheid van de samenleving is deflatie een betere optie:
    www.oftwominds.com/blogsept12/deflati...

    Hoe komt het toch dat mensen in het algemeen steeds wantrouwender worden t.a.v. overheden en aan overheden verbonden instanties?
  8. [verwijderd] 20 september 2012 15:18
    "Opmerkelijk, want diezelfde Weidman is lid van de centrale bank die verantwoordelijk is voor dat beleid. Hij heeft weliswaar, als enige, tegen de ongelimiteerde aankopen van perifere schuld gestemd, maar door aan te blijven is hij medeverantwoordelijk."

    Ja, zo lust ik er ook nog wel een!

    Als een minderheid ergens tegen stemt is die toch verantwoordelijk voor het door de meerderheid genomen besluit, want anders hadden ze maar moeten opstappen... Yeah, right, only in Takland!
  9. kolenboer 20 september 2012 15:39
    quote:

    Rosser schreef op 20 september 2012 12:42:

    Wat mij betreft somt deze alinea het pro-print stukje van Marcel Tak het beste op:

    "Bovendien leven we in een wereld waarin de centrale bankiers op hun vingers worden gekeken door media, politiek, financiële markten en maatschappij. Het risico van een onverantwoord ruime monetaire politiek met veronachtzaming van een anti-inflatoir beleid is daardoor sterk verminderd."

    De centrale bankiers worden alleen kritisch gevolgd door "de maatschappij" en dan nog voornamelijk door het irrelevante gedeelte; de onderkant en de middeninkomens.

    De toplaag van de samenleving, de financiele markten en de politiek kijken niet op de vingers van de CBs maar BEPALEN het beleid van de centrale banken. Allemaal hebben ze er baat bij dat er geld gedrukt wordt, al kunnen de redenen daarvoor uiteenlopen.

    Bovendien is de inflatie al 2,6%:
    www.ecb.int/stats/prices/hicp/html/in...

    Had de ECB geen mandaat om de inflatie onder de 2% te houden? Waarom horen we daar helemaal niks over van al die groepen die de ECB "op de vingers kijken"?

    Hier nog een interessante andere kijk op inflatie/deflatie; voor de overgrote meerderheid van de samenleving is deflatie een betere optie:
    www.oftwominds.com/blogsept12/deflati...

    Hoe komt het toch dat mensen in het algemeen steeds wantrouwender worden t.a.v. overheden en aan overheden verbonden instanties?
    Helemaal eens. Maar ik lees de stukjes van Tak meestal niet want ik erger me dood. Kees de Kort zou zeggen: Er zit geen ondergrens aan domheid bij de gemiddelde belegger
  10. [verwijderd] 20 september 2012 18:57
    Wees blij dat Weidmann erbij zit om tegengas te geven en de rest van die suckers de keerzijde te laten zien.
    Er zouden veel meer mensen als Weidmann in de ECB en FED en de politiek moeten zitten.
    Weidmann zal tevens vanuit zijn Duitse achtergrond praten en denken, Duitsland weet als geen ander wat hyperinflatie is.
  11. Rolling Thunder 20 september 2012 23:02
    Beste marcel, kun je mij eens uitleggen hoe de centrale banken aan hun middelen komen? Ben niet zo snugger, maar dat geld komt per saldo toch ook bij jou en mij vandaan? zijn wij met z'n allen niet de overheid? Hoe zo moet de overheid ophouden met de begrotingstekorten? Is het probleem dan opgelost als de ECB alles opkoopt met risico? Staan jij en ik dan niet garant voor het een en ander? Begrijp gewoon niet waarom we niet gewoon uit de EU stappen je verlies nemen en voor EIGEN rekening doorgaan met de BV Nederland. En dan eens beginnen met vlottrekken van de huizenmarkt. Daar begint alles mee m.i.!!
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links