Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Plan Draghi kan ons niet redden

Wat was er opluchting op de aandelenbeurzen nadat ECB-voorzitter Mario Draghi had aangegeven onbeperkt obligaties te gaan opkopen van probleemlanden binnen de eurozone. Details over een acceptabele rente voor de probleemlanden geeft hij niet, om buitensporig gedrag van obligatiehandelaren te voorkomen.

De opluchting lijkt mij van korte duur. Het onbeperkt kopen van obligaties moet namelijk gesteriliseerd gebeuren. Dat houdt in dat de totale geldhoeveelheid in de Europese economie niet zal stijgen door de aankopen. Er wordt dus geen ‘nieuw geld’ gecreëerd. Oftewel er wordt geen krediet verstrekt om de economieën te kunnen laten groeien. Economisch gezien schieten we dus niks op met dit plan.

En juist de Europese economie heeft een flinke opkikker nodig. Zoals u in onderstaande figuur kunt zien, glijdt Europa steeds dieper de economische crisis in. De inkoopmanagerindex eurozone waarschuwt al maanden voor een hernieuwde recessie. Ook nemen de consumentenverkopen sterk af en dat gaat gepaard met een stevig oplopende werkeloosheid.

Allesbehalve rooskleurig
Deze ontwikkelingen zien er allesbehalve rooskleurig uit. Helemaal nu er een aantal belangrijke Europese bijeenkomsten voor de deur staan die de plannen van Draghi nog moeten bevestigen. Maar ja, de ECB-president moet toch ergens mee komen. Spanje loopt namelijk leeg in een sneltreinvaart.

Alleen al in juli onttrokken Spanjaarden meer dan 75 miljard euro van de lokale banken om veilig in het buitenland te plaatsen. Dat is ongeveer zeven procent van de totale output van Spanje. Onder hen bevinden zich hooggeplaatste functionarissen, aldus de Wall Street Journal.

Dat is een nationale-bankrun-in-wording, waar Draghi terecht een stop op wil zetten. Om van de steunaankopen gebruik te kunnen maken moet Spanje wel aan strenge eisen voldoen om de begroting weer op orde te krijgen en de tekorten te verminderen. Dit komt er op neer dat het land flink extra moet bezuinigen.

Dat zorgt voor meer economische krimp en een verder oplopende werkeloosheid. Deze trends zijn al enige tijd waarneembaar in Zuid-Europa en inmiddels ook in de eurozone als geheel. Zoals ik het zie gaat het steeds meer op de jaren ’30 lijken om ons heen. Bezuinigen in economisch moeilijke tijden. Alleen de aandelenmarkten moeten nog aan deze nieuwe realiteit wennen. Vaak gebeurt dat in slechts enkele weken. </p


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Klippie67 7 september 2012 11:24

    Het is juist een bodem die de ECB gelegd heeft in de euro-put !
    Het is misschien te prematuur voor algehele euroforie, maar is er niet een gezegde dat aandelenmarkten altijd voorop lopen op de economische cycli ? Heel hoog zullen we niet gaan met de aandelen, maar degene die nu nog blijven doemdenken ? Het word tijd voor een nieuw 3d brilletje !
  2. Henk Snaph 7 september 2012 12:06
    quote:

    Klippie schreef op 7 september 2012 11:24:


    Het is juist een bodem die de ECB gelegd heeft in de euro-put !
    Het is misschien te prematuur voor algehele euroforie, maar is er niet een gezegde dat aandelenmarkten altijd voorop lopen op de economische cycli ? Heel hoog zullen we niet gaan met de aandelen, maar degene die nu nog blijven doemdenken ? Het word tijd voor een nieuw 3d brilletje !

    Klippie, de aandelenmarkt stijgt alleen maar omdat men niet waar anders heen met het gled. De banken verkopen nu graag hun aandelen dan hebben ze tenminste niets meer als de zaak in elkaar dondert.

    henks
  3. pcrs7 7 september 2012 12:18
    Als je gelooft dat dit gelddrukpers neutraal gaat gebeuren, leef je in lala land. Inflatie is inmiddels in alle overheden hun voordeel en de centrale banken komen uiteindelijk altijd tegemoed aan de wensen van de politici, omdat ze een monopolie zijn dat alleen bestaat dankzij de bescherming van de overheden tegen concurrerende valsemunters.
    Hun geld wordt alleen geaccepteerd vanwege de dwang op de onderdanen om het te gebruiken (legal tender laws)
    Kijk naar elk prijsniveau van dingen die je nodig hebt en vergelijk met 10 jaar geleden en je weet dat elke belofte dat het tijdelijk is en dat de geldpers niet aangezet is, alleen bedoeld is om je in hun fiat troepgeld te houden.
    Jij als onderdaan moet de inflatie absorberen, de pijn nemen.
  4. forum rang 4 zeurpietje 7 september 2012 12:18
    Moet Dhr Abma weer scoren. Negatieve berichten scoren altijd lekker makkelijk.
    Plan lijkt mij goed juist omdat het gesteriliseerd gebeurd. ook is de kans groot dat echte beleggers(dus geen speculanten) zich weer gaan interesseren voor obligaties van zuidelijke landen en daar is het om te doen.
    Dhr Abma lijkt mij zo'n korte termijn denker die er met bosjes rondlopen en niet begrijpen dat iedere oplossing tijd kost. ben het daarom helemaal eens met VINNO777 en FMONDIAL
  5. [verwijderd] 7 september 2012 12:19

    Abma,hou nou toch eens op met die negatieve verhalen van je! Volgens mij heb je bedacht om een *contrair-stukjes-schrijver* te worden. Daar is zeker markt voor had jij bedacht? Want was er niet een column van jou nog niet zo lang geleden waarin jij riep dat je 'nu aandelen moet kopen, want ze zijn zo goedkoop'?
  6. B.Onbegrip 7 september 2012 12:24
    het geldschieten gaat gesteriliseerd dwz de totale geldhoeveelheid neemt niet toe-volgens abma.
    wellicht kan hij eens uitleggen hoe deze vrijwillige sterilisatie-operatie wordt uitgevoerd.
    de enige profiteurs van het beleid van draghi zullen de bezitters van het betreffende schuldpapier zijn tw banken en speculanten.
  7. pcrs7 7 september 2012 12:33
    ook een mooie trouwens: Draghi wil speculatie tegengaan.
    natuurlijk, alleen niet van zijn eigen organisatie.
    Ongeveer de overheid die je zegt: pas op met beleggen, resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
    Jan Kees de Jager zegt voordat hij een bak gestolen geld van onderdanen naar Griekenland brengt: HEt IMF is er bij betrokken, en dat ging nog nooit mis, dus het kan nu ook niet mis gaan.

    Mijn heersers die mij vertellen verantwoordelijk met geld om te gaan, laat me niet lachen.
  8. Lavendel 7 september 2012 13:01
    Heer Abma, dit klinkt weer als het gebruikelijke commentaar uit London. Vanuit die sfeer komt weinig intelligente en originele analyse. Het betreft dan ook beleggers en analisten die hun brood al jaren verdienen aan het laten ontsporen van het financieel systeem. Via financiele instellingen die als het even niet goed gaat moeten worden gered op kosten van de belastingbetalende burger die zijn geld niet verstopt op Guernsey of de Cayman islands. Wat U betreft kan er niet genoeg geld in het financiele systeem worden gestopt om nieuwe speculatie te bevorderen.
    Helaas zullen we eens moeten afkicken van deze verslaving aan krediet. U wilt die dag nog verder in de toekomst schuiven onder het mom dat de economie anders verder ontspoort. U moet zich echter realiseren, dat de huidige overheidstekorten een jaarlijkse en voordurende Keynsiaanse impuls aan de economie geven. Dus er gaat jaarlijks honderden miljarden aan geld in de europese economie dat we niet hebben en monetair creeren. Dat proberen de regeringen gecontroleerd en langzaam te verminderen, maar dat is natuurlijk niet in het voordeel van uw speculerende vrienden in London.
    Wat mij betreft zou de politiek er ook goed aan doen om die pyramide van derivaten aan te pakken. De nadruk moet weer komen te liggen op de reele economie in plaats van het financiele luchtkasteel in London en New York. Dus moet deze heren op intelligente manier het werken moeilijk gemaakt worden. De kans op verlies moet groter worden dan de kans op winst. Voorgeschreven depositos zonder rente vergoeding of zelfs een kleine belasting daarvan als men wil handelen kunnen daarbij wellicht helpen. Laten we daar onze intelligentie maar eens op richten.
  9. [verwijderd] 7 september 2012 13:07
    Oftewel er wordt geen krediet verstrekt om de economieën te kunnen laten groeien. Economisch gezien schieten we dus niks op met dit plan. Tja, geld strooien alsof het manna uit de hemel is, zou economische groei bewerkstelligen? Men moet econoom zijn dat te geloven. Geld verkwisten bestaat niet?
  10. [verwijderd] 7 september 2012 13:13
    quote:

    korbe007 schreef:

    Oftewel er wordt geen krediet verstrekt om de economie&#235;n te kunnen laten groeien. Economisch gezien schieten we dus niks op met dit plan. Tja, geld strooien alsof het manna uit de hemel is, zou economische groei bewerkstelligen? Men moet econoom zijn dat te geloven. Geld verkwisten bestaat niet?
    Er werd geld uit de markt gehaald door via banken rente te vragen om geld te lenen van de ECB --> DNB --> Banken. Nu is die hoeveelheid geld waarschijnlijk zo opgelopen dat de ECB zat geld heeft om weer indirect in het systeem te knallen zonder geld bij te drukken en zonder extra inflatie te creëren, omdat dat geld ooit al in het systeem zat. ;)
  11. [verwijderd] 7 september 2012 13:36
    Ik ben het met het artiekel eens.De op te kopen obligaties, zullen een fors discount laten zien.Van vermindering van schuld door investeringen in kapitaalgoederen zal geen sprake zijn, gezien de enorme werkeloosheid en pensioenverplichtingen.Neem daarbij de rente verplictingen en de kloof is rond.Het in 2007 door mij geschreven artiekel:"":Goudkoorts laatste stuiptrekking $&€ geldcarroucel""is nog altijd actueel!!
  12. [verwijderd] 7 september 2012 20:20
    Volgens mij vergeet de heer Abma dat economie veel te maken heeft met vertrouwen. En dat is nou precies wat er momenteel ontbreekt.Komt tot uiting in beurskoersen
    En daarom is de aktie van Draghi juist van onschatbare waarde.
    Het gaat erom dat mensen weer durven te kopen en vervolgens dat de ondernemers weer gaan uitbreiden.
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links