Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De grote verlosser

De experts zijn somber over de beurs”, stelde Corné van Zeijl gisteren, maar als er gekozen moet worden voor een potentiële winnaar dan kiezen verschillende experts voor TomTom. TomTom is ook één van de aandelen die ik ook al eerder vermeldde als kansrijk.

TomTom is, volgens mij, interessant voor een belegger maar zelfs ook voor een speculant. TomTom is namelijk een gedoodverfde kandidaat om door de oprichters, samen met enkele bevriende investeerders, weer van de beurs gehaald te worden.

Maar de reden waarom ik TomTom interessant vind is dat de onderneming blijft volhouden dat de winst dit jaar op ongeveer 0,35 euro per aandeel uitkomt. Tegen de verwachting van veel analisten in gaf één van de oprichters van TomTom vorige week aan dat de verkopen van navigatiekastjes in het vierde kwartaal met vertrouwen tegemoet wordt gezien.

Enthousiast
De markt heeft Corinne Vigreux, directeur bij TomTom, duidelijk verrast want zij stelde verbaasd te zijn over de veerkracht van de markt. De krimp van de verkoop van navigatiekastjes zou volgens haar minder zijn dan waar veel analisten tot nu toe rekening mee houden.

Plaats ik daar de binnenkort te starten samenwerking met Apple bij, TomTom gaat namelijk de navigatie leveren op het nieuwste besturingssysteem van de iPhones en iPads, plus de groep automobielfabrikanten die recent een contract met TomTom afsloten, dan begin ik me steeds gemakkelijker te voelen met TomTom.

Bij Antaurus zijn we nu al enthousiast en laten we ons graag verrassen door meevallende verkopen in het vierde kwartaal. Maar het is niet alleen de meevallende toon van Corinne Vigreux waardoor ik enthousiaster ben geworden. Ook zonder haar mededeling voelde ik mij al prima.

Draghi's redding
Ik denk namelijk dat de hele beurs het wel goed gaat doen in de komende periode. Veel lezers zullen soms hoofdschuddend mijn eerdere columns gelezen hebben, waarin ik stelde dat ik verwachtte dat Draghi Europa met de geldpersen van de Europese Centrale Bank (ECB) gaat redden.

Toch lijkt het moment waarop de ECB, ondanks de tegenspartelende Bundesbank, Zuid-Europa te hulp gaat schieten niet lang meer op zich wachten. Langzaam maar zeker zitten er steeds minder haviken in het ECB-hok van Mario Draghi.

Klaas Knot van de Nederlandse Bank is om, maar ook de haviken uit Luxemburg en Finland lijken zich nu te gedragen als duiven en zouden hun tegenstand tegen het (opnieuw) starten van het opkoopprogramma van de ECB hebben opgegeven.

Bazooka
De ECB heeft nog 209 miljard euro op de planken omdat de bank eerder al staatsobligaties opkocht. De Bundesbank staat nu nog alleen tegenover alle andere centrale banken binnen de ECB en dat maakt de weg vrij om te starten met het opkopen van staatsobligaties uit Spanje en Italië door de ECB.

Mario Draghi liet in het afgelopen weekend zijn spreekbeurt in Jackson Hole schieten om zich gedegen voor te bereiden op de vergadering die de ECB morgen zal gaan houden en waarin de kogel, of moet ik zeggen bazooka, hoogstwaarschijnlijk door de kerk zal worden geschoten.

Volgens de laatste geruchten zou de ECB alleen kortlopend staatspapier willen opkopen. Door staatsobligaties op te kopen met een maximale looptijd van drie jaar stelt Mario Draghi binnen het mandaat van de ECB te blijven en kan de ECB daardoor de Spaanse en Italiaanse banken een gegarandeerde winst beloven op de eerder gekochte kortlopende staatsobligaties.

Herfinancieringsproblemen
Spaanse en Italiaanse banken kochten eerder dit jaar voor grote bedragen lokale staatsobligaties nadat de ECB ongeveer 1000 miljard euro beschikbaar stelde aan Europese banken via twee LTRO’s.

De LTRO’s (Long Term Refinancing Operations) gaven Europese banken, waaronder ook SNS en Van Lanschot Bankiers, de mogelijkheid om spotgoedkoop te lenen van de ECB voor een periode van drie jaar. Het opkopen van kortlopende staatsobligaties betekent ook dat Spanje en Italië vóór 2015 niet tegen een herfinancieringprobleem aanlopen.

Natuurlijk weet ik dat er waarschijnlijk alleen maar tijd wordt gekocht door de ECB, maar in drie jaar kan er wel heel veel gedaan worden door de politiek en banken om weer een bodem te leggen onder ons kapitalistische systeem.

Nu actie
Eén van de eerste acties die ik verwacht in de komende maanden is een groot pakket met noodkredieten aan Spanje en die voorbereiding vraagt veel tijd. Zonder ingrijpen van de ECB zal die tijd ons simpelweg ontbreken.

Natuurlijk kan Draghi morgen besluiten de bazooka toch niet op de schouder te leggen. Maar omdat Draghi de Europese kapitaalmarkten op 26 juli al beloofde alles te gaan doen wat nodig was om de euro te redden moet de ECB nu in actie komen.

Het verder uitstellen van de redding van de euro zou de kapitaalmarkten wel eens bitter kunnen teleurstellen met gevolgen die niemand wenst. Er is namelijk maar weinig extra teleurstelling nodig om de beurzen terug te laten vallen nu de Europese economie het tot en met vandaag zo zwaar heeft.

Met de klagende Chinezen op de achtergrond, die zo maar eens hun groeidoel van 7,5% voor 2012 kunnen gaan missen, nu hun grootste afzetmarkt zo zwaar in de problemen zit, wordt er van Europa een stap voorwaarts verwacht.

Marktimperfectie
Het zou mij overigens niets verbazen dat de beurzen vertraagd gaan reageren op het verlossende nieuws van de ECB. Door de zeer beperkte handel op de beurzen lijken er soms zelfs tijdelijke marktimperfecties te zijn.

Een voorbeeld van zo’n marktimperfectie zagen we vorige week toen de beurskoers van ING slechts vertraagd positief reageerde op het zeer meevallende nieuws rond de verkoop van ING Direct Canada.

Ik ga er morgen goed voor zitten en ga er dus vanuit dat de grote duivenmelker Draghi het verlossende nieuws gaat brengen.


Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux-aandelen. Elk Benelux-aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Schaap schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Antaurus B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ype Schaap

Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Voorheen werkte Schaap voor de Rabobank, Van Meer James Capel en Kempen & Co. De laatste jaren heeft Schaap als zelfstandige, veel geschreven over ontwikkelingen op de beurs. Sinds 1984 bemoeit hij zich ...

Meer over Ype Schaap

Recente artikelen van Ype Schaap

  1. feb '13 Niets aan de hand, ahum 5
  2. jan '13 Failliet Frankrijk 4
  3. jan '13 Bazel, Bazel, we hebben een oplossing 7

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 september 2012 13:13
    Natuurlijk weet ik dat er waarschijnlijk alleen maar tijd wordt gekocht door de ECB, maar in drie jaar kan er wel heel veel gedaan worden door de politiek en banken om weer een bodem te leggen onder ons kapitalistische systeem.

    Kunnen ze tenminste weer drie jaar aankloten met z n allen . politiek is nogal slagvaardig en als de druk eraf is ; weet je het wel met die zuidelijke landen . hebben nooit begrotings-dicipline gehad . of zijn we de biljetten van italie,spanje,potugal en griekenland soms vergeten
    het aantal nullen voor de komma was gewoon schrikbarend . we zijn gewoon met het eindspel bezig !!!!
  2. lecrayon 5 september 2012 13:17
    Quote: "Natuurlijk weet ik dat er waarschijnlijk alleen maar tijd wordt gekocht door de ECB, maar in drie jaar kan er wel heel veel gedaan worden door de politiek en banken om weer een bodem te leggen onder ons kapitalistische systeem."

    Volgens mij is met het invoeren van de euro langzaam aan het "kapitalistische systeem" verworden tot een "Centraal geleid systeem" dat marktwerking naar de achtergrond duwt.
  3. eltollo 5 september 2012 14:13
    Citaat:
    "Het verder uitstellen van de redding van de euro zou de kapitaalmarkten wel eens bitter kunnen teleurstellen met gevolgen die niemand wenst. Er is namelijk maar weinig extra teleurstelling nodig om de beurzen terug te laten vallen nu de Europese economie het tot en met vandaag zo zwaar heeft."

    Ik denk dat de shorters een terugval van de beurs verwelkomen. Maar verdorie, de reele economie staat op het spel, niet de beurs. In Spanje werkeloosheid boven de 20%, jeugdwerkeloosheid boven de 50%, het lijkt me belangrijker dat te bestrijden dan ervoor te zorgen dat speculanten iets op de beurs verdienen.
  4. [verwijderd] 5 september 2012 14:44
    Meer "stimulans"van Draghi betekend meer gratis geld naar banken, die op hun beurt met dat geld naar de beurs gaan, goed nieuws voor alle speculantjes onder ons ( Hr. schaap).
    Tevens veel geld van banken naar speculatie in olie, grondstoffen etc. , gevolg stijgende olieprijzen, slechter draaiende economie.
    Maar goed, als Hr. schaap zijn aandeeltjes maar stijgen ; dat is veel belangrijker.
  5. [verwijderd] 5 september 2012 14:49
    En verder wordt er niets opgelost, druk is van de ketel in Griekenland, Spanje , Italie, Portugal, Frankrijk, waarom bezuinigen en hervormen als Draghi op het eind toch klaar staat met geld ?
    wat hebben de 2 LTRO's opgeleverd ? Niets
    wat hebben de QE's opgeleverd ? Niets

    De rekening komt bij de burger terecht.

    Inderdaad ; er wordt tijd gekocht, that's it !! Maar Hr . Schaap zijn aandeeltjes stijgen en dat is wat telt
  6. [verwijderd] 6 september 2012 06:47
    De markten zullen altijd teleurgesteld zijn. Het is immers altijd te weinig.

    Kennelijk zijn de problemen in Portugal, Italië, Spanje & Griekenland ZO GROOOOOT, dat het nemen van deze stappen (het ongelimiteerd opkopen) geen gevaar vormt voor de prijsstabiliteit van de gehele EU.

    Gr. PZ
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links