Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

En dat is vijf

Als we de media de afgelopen dagen moeten geloven is de crisis al weer vijf jaar oud geworden. ECB-president Mario Draghi had hem twee weken geleden ineens kunnen oplossen met enkele kordate en of concrete maatregelen, maar deed dit niet en dus blijven we doormodderen.

Wat mij betreft begon de crisis niet pas met de val van Lehman Brothers of de gedwongen overname van Bear Stearns op een beledigende prijs van 2 dollar. Alleen de gebouwen waren op dat moment al 10 dollar per aandeel waard. De politiek stond op deze prijs, want ze moest een statement maken dat ze niet zomaar banken gingen redden.

Natuurlijk was dit een dom statement en totaal onnodig. Helemaal omdat de problemen bij Bear Stearns ook opgelost hadden kunnen worden met een leningsfaciliteit die men later wel aan alle andere banken gaf. Maar ik treed alweer in de details. Want de crisis begon met de huizenmarkt in de VS.

Maar ook grote delen van Europa gingen toen direct mee in de lagere vastgoedprijzen.

De crisis start
Uitgaande dat de media gelijk hebben en de crisis vijf is geworden, dan wil ik ook wel ingaan op de opmerking in de diverse kranten dat niemand dit allemaal heeft voorzien. Dit is onzin, want zo hadden we bijvoorbeeld professor Robert Shiller of econoom Nouriel Roubini die de huizenprijzen en andere zaken keurig voorspelden.

Maar het feit dat ik het ook zag gaf wel aan dat we in 2007 een crisis hadden die was uitgehouwen in steen op een manier waarop Mozes met zijn Tien Geboden jaloers had kunnen worden. Zo schreef UBS in 2007 al fors af op CDO's en Alt A leningen. Toen moesten eigenlijk de andere banken al volgen.

Giftige leningen
Maar toen riepen sommige banken nog dat ze veel betere kwaliteit hadden. Al gauw bleek dat er geen verschil in giftige leningen was. We hadden jaren achter de rug waarin Joe Sixpack (de gewone burger) zelfs zonder baan 100 procent van de waarde van zijn huis kon lenen bij zijn leningverstrekker (meestal juist niet zijn bank).

Als zijn huis meer waard was geworden, dan had hij ook zijn creditcardschulden erbij gestopt en zijn hypotheek verhoogd. Als het verkeerd ging (dus de huizenprijs daalde) dan mocht hij zijn sleutels (lees: onderpand) inleveren bij de bank (jingle mail) en had de bank (geldverstrekker) een probleem. Later was men zelfs bang voor een tweede golf:

Exotische hypotheekvarianten
Daarbij kwam ook nog eens dat in de VS meer exotische hypotheekvarianten populair waren, waarbij men de eerste paar jaar een lage rente betaalde en daarna (na de reset-periode) pas een hogere. Die hoge rente was natuurlijk zó hoog, dat dit de korting die je eerder kreeg ruim (rente op rente) vergoedde.

Omdat veel Amerikanen steeds wisselden van hypotheek was deze hypotheekvorm geen probleem. Want nog voordat men een hogere rente ging betalen werd er weer afgelost (lees: inclusief boeterente). Dus pas toen de huizenprijzen niet meer stegen en de vlieger niet meer opging ontstonden er problemen.

De politiek is verantwoordelijk
Nu vind ik dat de politiek in Amerika verantwoordelijk is voor de problemen met die huizenmarkt. Iedere Amerikaan moest goed wonen in zijn eigen huis had en de banken wilden graag in een goed blaadje komen bij de politiek. Rente was laag en de hypotheken voor de banken en investeerders de manier om toch nog rendement te maken.

Ook heeft de politiek nooit iets gedaan toen duidelijk werd dat het totaal escaleerde.

Rente veel te laag
De andere schuldige is de Fed, die hield de rente na de ICT-bubbel en later na de aanslag op de Twin Towers veel te laag. Door de lage rente gingen beleggers op zoek naar een extra rendement en dus werden iedereen volgestopt met CDO en andere hypotheekleningen. Het product was zo populair dat er niet voldoende hypotheken beschikbaar waren.

Daarom werden er zelfs afgeleide bonds gemaakt op de hypotheekmarkt. Nadat de renteopslag door een gebrek aan risicoperceptie nog verder daalde, werd er een hefboom gecreëerd op de huizenmarkt. Toen mensen geld begonnen te verliezen in de huizenmarkt verloren beleggers via de hefboom nog veel meer via hun bonds.

De Fed had niet veel keus, maar…
Ik vind dus dat de crisis in 2000 startte en na september 2001 verder escaleerde. Kortom, de schuld ligt oorspronkelijk in het uiteenklappen van de ICT-bubbel. Tijdens deze hype verdiende iedereen zo gemakkelijk geld dat dit nog gemakkelijker werd uitgegeven en na het ineenstorten van de IT aandelen moest de Fed iets doen.

Alleen creëerde ze door de lage rentes een huizenmarktbubbel. Want pas toen de Fed tussen 2004 en 2006 de rente verhoogde, ontstonden de problemen. Overigens, als we naar de grafieken van de Amerikaanse indices kijken dan valt de crisis reuze mee. De meeste staan niet ver van de all time highs.

Dat komt omdat men in de VS wél stimuleert.  Zo is bijvoorbeeld de totale schuld van binnenlandse niet-financiële sectoren nu 250% van het BBP. Voordat de kredietcrisis begon was dit nog slechts 232%.

Grote en kleine correctie
Kortom, uiteindelijk moeten de Amerikanen ook nog een keer ontschulden (deleverage). Alleen ben ik het met bijvoorbeeld Shiller en econoom Paul Krugman eens dat we nu eerst moeten stimuleren voordat we gaan bezuinigen. Maar uit eindelijk zal er op langere termijn een grote correctie in de VS moeten gaan plaatsvinden.

Alleen hebben we met zijn allen niets aan heel lange termijn voorspellingen. Voor de komende maanden ben ik nog steeds heel positief. Alleen voor de heel korte termijn ben ik negatief en zie ik een kleine correctie in het verschiet.

Hoe oud kan je worden als crisis?
Als we naar de jaren dertig kijken, wordt duidelijk dat de crisis nog heel lang kan duren. Uiteindelijk kwamen de Amerikanen er door de oorlogsindustrie weer uit. Of dit nu weer de oplossing wordt…

Uiteindelijk denk ik dat we pas aan het begin staan van de crisis. Veel mensen beginnen nu pas de pijn te voelen, nu de buffers op zijn en het vet van de botten begint te raken. Maar dit is voor de korte termijn geen reden om negatief te zijn op aandelen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 augustus 2012 11:33
    Ik dacht dat ik redelijk duidelijk was. Ik voorzie dat de crisis nog veel en veel dieper wordt en nog 3 tot 5 jaar gaat duren. Daarbij zal de beurs in de VS meer dan halveren. Tot oktober ben ik sowieso positief op aandelen, maar voor de heel korte termijn (de komende weken) ben ik negatief. Ik denk dat het wel heel hard gegaan is en we iets moeten corrigeren in de AEX en Sp500. Alle short zijn eruit gepest en dus reden voor een daling.
    Maar gelukkig ben ik ook maar een brood etende profeet....
    Cees
  2. [verwijderd] 13 augustus 2012 12:01
    quote:

    Frank van Dongen schreef op 13 augustus 2012 11:33:

    Ik dacht dat ik redelijk duidelijk was. Ik voorzie dat de crisis nog veel en veel dieper wordt en nog 3 tot 5 jaar gaat duren. Daarbij zal de beurs in de VS meer dan halveren. Tot oktober ben ik sowieso positief op aandelen, maar voor de heel korte termijn (de komende weken) ben ik negatief. Ik denk dat het wel heel hard gegaan is en we iets moeten corrigeren in de AEX en Sp500. Alle short zijn eruit gepest en dus reden voor een daling.
    Maar gelukkig ben ik ook maar een brood etende profeet....
    Cees
    Mijn dank

    Geniet van het zonnetje!

    Gr Walter
  3. [verwijderd] 13 augustus 2012 12:16
    Ik kan mij vinden in dit artikel en zal anderen aansporen het te lezen. Het zal zich nog verdiepen want er zijn door politici geen keuzes gemaakt en dan dwingt de werkelijkheid tot keuzes. Ik hoor van kleine middenstanders nog steeds gemor dat zij failliet moeten gaan als ze verkeerde beslissingen nemen maar die zo benoemde 'systeembanken' niet noch afgezien van benoemingen van VVD-coryfeeën bij de DSB bank en de oplichterspraktijken van die bank voor lief namen. Te dure medicijnen en toch relatief heelvveel geld aan 130 km-wegen uitgeven. S&P 50% omlaag dan AEX 165?
  4. [verwijderd] 13 augustus 2012 14:50
    Amerika eist zijn olie op. Dus dat wordt een potje knokken met Iran. Twee vliegen in één klap. Israel is zijn vijand kwijt, en Amerika heeft zijn olie & (gas), want ook Schalie-gas is geen oplossing voor het energieprobleem.

    Overigens vind ik de Amerikanen steeds meer op een asociaal gangster-zooitje te lijken. Sinds 2001 komt er nog maar weinig goeds uit Amerika.

    By the way:

    Die Romney, die maakt opvallend veel versprekingen voor iemand, die zo intelligent is. Ik kan me het niet voorstellen dat dat per ongeluk is. Het is strategie, zodat de democraten, deze oorlog ism Israel, tegen Iran moeten uitvoeren.

  5. Vetineri 13 augustus 2012 15:13
    quote:

    De Pareltjeszoeker schreef op 13 augustus 2012 14:50:

    By the way:

    Die Romney, die maakt opvallend veel versprekingen voor iemand, die zo intelligent is. Ik kan me het niet voorstellen dat dat per ongeluk is. Het is strategie, zodat de democraten, deze oorlog ism Israel, tegen Iran moeten uitvoeren.


    Een presidentskandidaat die zich vaak verspreekt... Dat is de vorige keer ook niet zo goed bevallen. Laten we hopen dat de Amerikanen er niet weer in trappen.

    (Natuurlijk wel goed voer voor satire)
  6. [verwijderd] 13 augustus 2012 16:41
    In een aaneenschakeling van krediet-, banken-, schulden- en vertrouwenscrises die de suffering people in de Eurozone teisteren op een doorsnee dag van een na de in het toenmalige Europa van de twee snelheden in de steden Maastricht en Lissabon door de toenmalige regeringsleiders van lidstaten van de Europese Unie op Euroniveau overeengekomen muntunie zonder politieke afspraken

    - van welke continentale door lidstaten van de Europese Unie voor de Eurozone overeengekomen muntunie met een weeffout wegens het niet aanwezig zijn van politieke afspraken zodat met de kennis van nu slechts op niet door de politiek voorziene en niet door de politiek bewaakte momenten het wachten in de Eurozone kon zijn op het uitbreken van branden wegens oververhitte economische motoren in bij de voor de Eurozone overeengekomen muntunie zonder politiek afspraken aangesloten lidstaten met aan andere snelheid bijvoorbeeld de lidstaat Engeland, met de kennis van nu in de gehele Eurozone van Noord tot Zuid en van Oost naar West geheel terecht, niets moest hebben –

    mogelijk over de rest van de wereld op het betreffende Euroniveau ontstane en dan ook uiteraard op het betreffende Euroniveau

    - en uiteraard niet op het niveau van afzonderlijke "soevereine", om begrijpelijke redenen slechts met het vingertje, hoewel met de beste wil van de wereld geen schuldige met een vingertje aangewezen kan worden, laat staan met het vingertje een zondebok die in naam van de vrijheid na de Moslims, de Grieken van de lidstaat Griekenland, de Oost- en Middeneuropeanen, andersdenkenden in Nederland en het hoofdkantoor in Brussel en vreemd genoeg na de commissie Davids over de rommelige besluitvorming over Irak en het hierbij buitenspel zetten van de Tweede Kamer niet het hoofdkantoor in Washington of de hoofdkantoren in Berlijn en Frankfort uit de zondebokkenhemel is gevallen hun eigen belangen voorop respectievelijk veilig stellende lidstaten van de Europese Unie -

    te blussen uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis al met al bepaald geen slecht artikel van een doorsnee maar brood etende profeet!
  7. [verwijderd] 13 augustus 2012 22:58
    Het begrip 'schuldige' blijft lastig maar feit blijft wel dat Canada helemaal geen bankencrisis heeft gehad. Banken zijn daar klein gehouden omdat de Toezichthouder inzag dat banken een vitale nutsfunctie in een economie hebben.
    Voormalig chef van de FED Alan Greenspan dacht dat de vrije markt alles wel oploste maar hij was totaal naief en zag het gevaar niet.
  8. Blackmouse88 14 augustus 2012 00:36
    Mooi voorbeeld, Canada.
    Wel rot als je daar bankier bent hoor:
    Niks grote bonus, niks gratis armoede opvang voor het management als het fout gaat met de bank. Het lijken wel communisten daar, notabene banken die het algemeen belang lijken te dienen. Alleen maar geld innemen, uitlenen en wat provisie van activa handel. Onbegrijpelijk dat dit naast Amerika kan bestaan. Dat kan met Mitt Romney in het zwarte huis, oeps verspreking Witte Huis, nog wel eens een oorlog worden!!! De vijand blijkt helemaal niet in het Midden Oosten te zitten. En wat te denken van al die olie in het ontdooiende noorden daar. Canada past snel uw bankwetten aan en versterk uw grenzen. Ga gewoon mee failliet, net als wij!.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links