Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Weg met onze schuld

Tussen alle mogelijke oplossingen voor de Europese schuldencrisis vond ik afgelopen zaterdag één van de meest originele. In Het Financieele Dagblad stelde hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro voor om de ECB massaal Europese staatsobligaties te laten opkopen. Op het eerste gezicht is dat niet een verrassend voorstel. De ECB heeft bij monde van voorzitter Mario Draghi al aangegeven dat onder voorwaarden te willen doen.

De Jong meent echter dat de ECB niet alleen de schuld van probleemlanden moet opkopen, maar ook van Duitsland, Nederland en Finland. Dat is al opmerkelijk, maar het meest in het oogspringende punt uit het plan van De Jong is om de aangekochte schuld vervolgens af te schrijven. Als de schuldinkoop door de ECB bijvoorbeeld over 30% van het bruto nationaal product zou gaan, betekent dit dat elk EU-land een forse verlichting van de schuld krijgt. Niet alleen de zwakke landen, maar ook de sterke!

Het lijkt een gewaagd voorstel. Het totale bruto nationaal product van de zeventien EU-landen is krap 10.000 miljard euro. Het voorstel van De Jong behelst dat de ECB voor 3.000 miljard euro aan EU-staatsobligaties opkoopt en dat bedrag vervolgens afschrijft. De centrale bank loopt hierdoor tegen een verliespost op van een slordige 3.000 miljard euro, even groot als de totale balansgrootte van de ECB.

Daarmee wordt de centrale bank opgezadeld met een ondraaglijke last, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Alle EU-landen zijn aandeelhouder in de ECB. Het enorme verlies wordt gecompenseerd door de sterke verlaging van de schuld in alle EU-landen. Het verlies bij de ECB hoeft daarnaast niet direct gecompenseerd te worden. De centrale bank kan onbeperkt geld scheppen zonder daarvoor activa aan houden.

Stimuleringsimpuls
Het gevolg is dat door een dergelijke ECB-actie het EU-gebied een enorme stimuleringsimpuls krijgt. Daarnaast zal het vertrouwen op de financiële markten toenemen door de verlaging van de schuldquote van alle EU-landen. Vooral interessant aan het plan is dat de oplossing van de schuldencrisis op deze manier geen geldoverdracht van de rijke naar de arme landen met zich meebrengt. Dat zal het draagvlak voor een dergelijke ECB-actie, zeker in de noordelijke lidstaten, positief beïnvloeden.

Ik kan niet anders zeggen dat het een ingenieus idee betreft, hoewel ik vind dat politici de crisis behoren op te lossen en niet de ECB. Als dat echter niet mogelijk is, dan kan het plan van De Jong een goede oplossing zijn om de Europese munt en economie te redden. De opkoop en afschrijving van staatsschuld bewerkstelligt in één klap alle gewenste doelstellingen. Er is echter één groot potentieel gevaar: inflatie.

Potentieel gevaar
In feite betekent de voorgestelde ECB-actie dat er een enorme hoeveelheid geld wordt gecreëerd. De bestedingsimpuls die daaruit voortvloeit kan gemakkelijk in een opwaartse loon-prijsspiraal uitmonden. Hoe beheersbaar is zo’n inflatoire ontwikkeling? Dat is moeilijk te zeggen, maar het bestrijden van inflatie is core business van de centrale banken.

Het gaat ze veel beter af dan het aanpakken van deflatie, zoals we zien in Japan. Het instrumentarium om inflatie te bestrijden is ook veel effectiever. Het verhogen van de tarieven kan als rentewapen tot in het oneindige worden ingezet. Dat is bij verlaging van de rente, zoals in het scenario van deflatiebestrijding, niet het geval. 

Het belangrijkste middel dat de ECB in handen heeft de inflatie in toom te houden is de toekomstige herkapitalisatie van de ECB. Die herkapitalisatie gaat plaatsvinden op het moment dat de economische groei aanzwengelt. De overheden zijn dan in staat de “schuld” aan de ECB alsnog in te lossen, want dat is wat feitelijk gebeurt via het plan van De Jong. De EU-staatsschuld wordt deels omgezet in een flexibele verplichting aan de ECB, die pas ingelost wordt op het moment dat de overheden weer vlees op de botten hebben.

Natuurlijk blijft de uitgifte van eurobonds de beste en democratisch gezien de meest legitieme weg om uit de eurocrisis te komen. Maar het opkopen en amortiseren van staatsschuld van alle EU-landen is als second best noodoplossing een perfect idee. Het is een eenvoudige, effectieve, goed uitvoerbare bijdrage om met een relatief laag risico de eurocrisis op te lossen. Dat moet dus wel op veel weerstand stuiten.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

56 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 augustus 2012 12:00
    Het probleem met al die plannen van banken en Politiek is dat men praat over dat hun plannen een stimulerend effect zouden hebben.

    Dit is slechts gedeeltelijk waar, het stimuleert alleen maar de winsten van de banken en de spilzucht van de politici.

    Bij de mensen die alleen maar opgezadeld worden met meer en meer belastingen, gemeentelijke lasten, zorgkosten etc etc komt helemaal geen geld te recht.

    Sterker nog, wie moet al die spilzucht en winsten van de banken betalen??, inderdaad, U.
  2. [verwijderd] 9 augustus 2012 12:06
    Net alsof de schulden weg zijn als we ze bij de ECB parkeren, wat een onzin.

    Ooit waren er generaties die de volgende generaties leerden om op de kleintjes te passen, niet boven je stand te leven en om normaal te doen met normen en waarden hoog in het vaandel.

    Waarom zitten al die malloten die hiervan blijkbaar niets van meegekregen hebben allemaal bij de banken, de organen die met het financiële wezen verbonden zijn (anders deden ze er wel wat aan) en de politiek.

    Ik moet mij echt inhouden.

    Die mensen houden zich helemaal nergens aan en dat is financiële moord voor de normale burger.

    Mogen wij dan de 10 geboden even over boord gooien?

    Welke is die van, gij zult niet doden?, die eerst....

    Wat een stom volk.
  3. [verwijderd] 9 augustus 2012 12:12
    Ja hoor, het symptoom krijgen ze wel plat. Doe nu eens stoer en trek de lijn door : scheld gewoon van alles/iedereen wereldwijd alle schulden kwijt (is toch alleen maar een stapel bytes in een computer). Dan begrijpt iedereen wat er gebeurd :
    - enorme inflatie
    - over x jaar weer hetzelfde probleem (want dat ging wel heel makkelijk).
    Dus, ook in de door het bankmannetje genoemde variant (die slechts milder is dan wat ik beschrijf) zullen dit de gevolgen zijn maar alleen kleiner. De hoop van politici is natuurlijk dat het probleem zich niet binnen 4 jaar weer voor doet.
  4. [verwijderd] 9 augustus 2012 12:13
    Of je het LTRO, QE, Twist of schuldopkopen noemt, het effect is en blijft het pompen van meer geld in de economie, wat een slecht plan blijft (want inflatie). Op dit moment zijn banken doodsbang om een cent uit te lenen want je weet niet of je het terugkrijgt. Da's terecht, en DAAR moeten we dan ook wat aan doen. Iets genaamd openheid. Wie heeft precies waar allemaal geld zitten en hoe gedekt is het. Zo lang zelfs de financieel experts geen zicht hebben op iemands schuldenpositie, zullen we dat moeten aanpakken in plaats van geldjunks sponsoren.
  5. [verwijderd] 9 augustus 2012 12:24
    Een lekker bullshitverhaal dat verkocht wordt als ingenieus plan. Waarom moet wanbeleid van de politiek en financiële wereld beloond worden met extra geld?

    Als deflatie bestreden moet worden en de economie gesteund, kan er gewoon voor iedereen geld gecreëerd worden en niet alleen voor de banken en overheden.

    Bijvoorbeeld door op de bankrekening voor iedere geregistreerde EU-burger 10 duizend euro bij te schrijven. Dan kan de burger zelf bepalen of ze met het geld schulden aflossen, een vakantiereisje boeken of wat dan ook.

    Als de hoeveelheid van het gecreëerde geld hetzelfde is zal de invloed op de inflatie ook ongeveer hetzelfde zijn, alleen bepaalt de burger nu zelf wat er met het geld gebeurt en niet de "hoog"geleerde mannetjes/vrouwtjes in de politieke/financiële wereld.
  6. forum rang 5 theo1 9 augustus 2012 12:28
    Briljant plan. Je geeft een hoop geld uit dat je niet hebt, dat leen je en uiteindelijk koopt de ECB de leningen op en schrijft ze domweg af. Iedereen blij. En het mooie is dat dat carrouselletje tot in het oneindige kan blijven ronddraaien. Geen gezeik, iedereen rijk. Dat nog niemand ooit eerder op dat idee is gekomen.

    Natuurlijk zijn mensen wel eerder op dat idee gekomen. Het is namelijk gewoon ordinaire monetaire financiering. Vraag de Duitsers maar waar dat eindigt (hint: het wachtwoord is "Weimar-republiek").
  7. Da Freeze 9 augustus 2012 12:32
    Koos W:"Goedemiddag, spreek ik met Media Markt? Ik heb bij u laatst een televisie gekocht op afbetaling met een waarde van 900 euro. Maar die kan ik helemaal niet betalen, want ik ben werkloos!"

    MM:"Dat is niet zo mooi meneer. Heeft u een voorstel om dit op te lossen?"

    Koos W:"Jazeker, als jullie nu 30% van de schuld kwijt schelden, dan hoef ik nog maar 600 euro te betalen!"

    MM:"En stel dat wij toch wel zo gek zijn, hoe denkt u die 600 euro dan te betalen? U bent immers werkloos?"

    Koos W:"Heel simpel! Ik bestel bij bol.com een iPad voor 600 euro en die verkoop ik vervolgens op Marktplaats als nieuw uit de doos. Met dat geld betaal ik uw rekening af en is het probleem opgelost!"

    MM:"Maar hoe lost u uw schuld aan bol.com dan af?"

    Koos W:"op exact dezelfde manier als ik de televisie aflos! En als ik dat truukje 5 maal toepas, dan hoef ik uiteindelijk nog maar een tientje te betalen. En dat komt niemand meer terug eisen!"

    MM:" Meneer W, wij zijn toch niet gek!?"
  8. forum rang 4 New dawn 9 augustus 2012 12:33
    quote:

    theo1 schreef op 9 augustus 2012 12:28:

    Briljant plan. Je geeft een hoop geld uit dat je niet hebt, dat leen je en uiteindelijk koopt de ECB de leningen op en schrijft ze domweg af. Iedereen blij. En het mooie is dat dat carrouselletje tot in het oneindige kan blijven ronddraaien. Geen gezeik, iedereen rijk. Dat nog niemand ooit eerder op dat idee is gekomen.

    Natuurlijk zijn mensen wel eerder op dat idee gekomen. Het is namelijk gewoon ordinaire monetaire financiering. Vraag de Duitsers maar waar dat eindigt (hint: het wachtwoord is "Weimar-republiek").
    Klopt. Maar de schuld is weg. Waarschijnlijk wordt het gedoseerd gedaan net zoals in de jaren 60 en 70. Tweecijferige inflatie, constant stakingen om meer loon en onroerendgoed dat enorm in prijs omhoog gaat.

    Daarna begint het spel opnieuw.
  9. [verwijderd] 9 augustus 2012 12:36
    In één klap van het gezeuro af zijn? Hm, verdacht. Lijkt meer op 'ik print geld en kom boven'. Als een kudde schapen achter een herder aanloopt en met hem de sloot in kan je wel zeggen dat het de schuld van de herder is maar waarom gedraag je je dan zo schaapachtig? Laat die herder in de plomp lopen en probeer je om te draaien dan doet de herder dat ook. Op naar de AllTimeHigh in de S&P of anders de afstort na de spelen?
  10. forum rang 4 New dawn 9 augustus 2012 12:43
    quote:

    Hans Heijkers schreef op 9 augustus 2012 12:06:

    Net alsof de schulden weg zijn als we ze bij de ECB parkeren, wat een onzin.

    De ECB betaalt de schuld aan een lidstaat die ze uit hebben staan. Die wordt afgelost. Deze opnieuw financieren door een staat hoeft dus niet. De ECB maakt intern nieuw geld aan (digitaal) en vereffent de bedragen. De schuld is dan weg. Er zijn geen juridische conflicten ontstaan. Gedoseerd aflossen met nieuw geld kun je een eind mee komen vooral als er deflatie is in duur onroerendgoed.

    Immoreel ? Ja vooral t.o.v. spaarders en pensioenfondsen. Maar een staat denkt in eerste instantie aan zichzelf. Ook leert de historie dat.

    Staat en centrale bank is 1 geheel.
  11. TimothyF 9 augustus 2012 13:23
    quote:

    richon schreef op 9 augustus 2012 12:24:

    Een lekker bullshitverhaal dat verkocht wordt als ingenieus plan. Waarom moet wanbeleid van de politiek en financiële wereld beloond worden met extra geld?

    Als deflatie bestreden moet worden en de economie gesteund, kan er gewoon voor iedereen geld gecreëerd worden en niet alleen voor de banken en overheden.

    Bijvoorbeeld door op de bankrekening voor iedere geregistreerde EU-burger 10 duizend euro bij te schrijven. Dan kan de burger zelf bepalen of ze met het geld schulden aflossen, een vakantiereisje boeken of wat dan ook.

    Als de hoeveelheid van het gecreëerde geld hetzelfde is zal de invloed op de inflatie ook ongeveer hetzelfde zijn, alleen bepaalt de burger nu zelf wat er met het geld gebeurt en niet de "hoog"geleerde mannetjes/vrouwtjes in de politieke/financiële wereld.

    En die 10K die gaat netjes op de spaarrekening, en komt alsnog bij de bank uit. Die pompt het weer in Spanje, want daar groeien inmiddels de bomen tot den hemel.

    Een stukje geldveruiming kan best werken, alleen is het uitstel van executie.

    Een verzorgingsstaat kost nu eenmaal een hoop geld. En steeds meer.
  12. MrGlass 9 augustus 2012 13:26
    Goed idee. Laten we de banken nog meer cash geven want die gaan er tenminste verstandig mee om. Dat de schuld dan naderhand weer op conto van de overheden komt en niet op conto van de banken is natuurlijk het geniale aan dit nieuwe plan.

    Nee, dan liever doormodderen zoals nu en probleem voor probleem aanpakken.
  13. Moneyball 9 augustus 2012 13:34
    Onvoorstelbaar. Je zou toch verwachten dat zo langzamerhand wel duidelijk is dat er geen easy way zonder grote negatieve consequenties is. Het aanpakken van de oorzaak betekent:
    1. maatregelen nemen die de spilzucht van politici terugdringen (allemaal doen ze liever aan belastingcentjes uitgeven aan dingen die kiezers leuk vinden, dan kijken waar er daadwerkelijk sprake is van de noodzaak om een publiek belang te behartigen)
    2. De bankensector terugbrengen naar waar deze voor bedoeld is. Dus vooral ten dienste van de reëele productie.

    Transparantie is om beide te bereiken noodzaak om vertrouwen te herwinnen. Dat komt te voet en gaat te paard. Een proces dat in decennia is opgebouwd draai je niet om in een paar jaar. De politicus die deze erg onprettige maar reëele boodschap goed weet te verkondigen zou wel eens op behoorlijk wat steun kunnen rekenen. Ik zou er alleen m'n geld niet op inzetten.....want politici weten als geen ander dat mensen ongeduldig zijn.

  14. [verwijderd] 9 augustus 2012 13:59
    quote:

    TimothyF schreef op 9 augustus 2012 13:23:

    [...]

    En die 10K die gaat netjes op de spaarrekening, en komt alsnog bij de bank uit. Die pompt het weer in Spanje, want daar groeien inmiddels de bomen tot den hemel.

    Een stukje geldveruiming kan best werken, alleen is het uitstel van executie.

    Een verzorgingsstaat kost nu eenmaal een hoop geld. En steeds meer.
    Die 10k zal wel bij een bank uitkomen, maar in dit geval bepaalt de burger en niet een politicus of bankdirecteur wat er met het geld gebeurt.
    Dus een aflossing op een hypotheekschuld, een vakantiereisje of een andere auto, i.p.v. 1 of ander project (een betuwelijn) of een hogere bonus van een bankdirecteur.

    Het gaat erom dat in het plan dat Marcel Tak hier op iex zette het geld gecreëerd wordt, maar niet ten gunste van iedereen, alleen politici en mensen in de top van de financiële wereld bepalen wat er met het geld gebeurt, want zij weten wat goed is voor het plebs.
56 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links