Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De aandelenmarkt is gestoord

De aandelenmarkt is gestoord! Dat is de gedachte die opkomt wanneer gekeken wordt naar het gedrag op de aandelenmarkten. ‘Beurs zet rally voort’ meldt de wakkere krant van Nederland vanochtend. De rally in de aandelenmarkten stelt menig technisch analist voor vraagtekens.

Een Amerikaanse technisch analist schreef deze week (terecht) zich oncomfortabel te voelen met de achterblijvende koersperformance op Wall Street van de small- en midkapfondsen. Een sterke technische conditie in de aandelenmarkten betekent dat over een breed front de koersen horen te stijgen.

SOX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Dat laatste blijkt niet het geval te zijn. Zo is bijvoorbeeld de Philadelphia Semiconductor index (SOX) sterk bij de brede marktontwikkelingen achtergebleven en wordt zelfs een complex van meerdere (h)oofd(s)chouderpatronen waargenomen. Dit patronen zijn berucht vanwege de hoge mate van betrouwbaarheid wat voorspelkracht betreft. De recente opleving in deze beursbarometer komt net op tijd, want bij een daling onder de neklijn mag een daling worden verwacht naar de dieptepunten uit 2009.


Bankensector opvallend
In Europa valt de achterblijvende koersperformance van de bankensector op. Banken vervullen een cruciale rol in de economie en beurskoersen lopen doorgaans op de economische berichten vooruit. In de afgelopen week weet de Europese banksector nauwelijks de weg omhoog mee omhoog te vinden.

Het feit dat de langlopende staatsobligaties uitgegeven door Duitsland en de Verenigde Staten recent weer een nieuwe hogere bodem hebben gevormd in de lange termijn stijgende trends is een ander fenomeen die de koersstijgingen in de aandelenmarkten lijken tegenspreken.

Vanzelfsprekend kan ook worden gesteld dat er met de markt niets mis is, maar dat de somberende technisch analist(en) gestoord gedrag vertonen. Nu waagt ondergetekende columnist deze aanname te betwijfelen, maar mocht dat zo zijn dan is het eten van vis misschien de oplossing. Vis bevat een speciaal soort vet en er wordt wel gezegd dat je je beter kunt concentreren als je voldoende visvet binnenkrijgt.

Vanuit deze gestoorde technische redenering komt de gedachte op om naar de koersgrafiek van het aandeel Nutreco te kijken.

Nutreco

Klik op de grafiek voor een grote versie

Nutreco weet alles van vis. Het aandeel Nutreco is gisteren boven het 20-daags en boven het 120-daags koersgemiddelde gestegen. Het 20-daags koersgemiddelde kruiste gisteren ook boven het 120-daags koersgemiddelde. Beide koersgemiddelden vertonen een stijgende hellingshoek. Vanuit deze technische argumentatie is er een casus om de trend van het aandeel Nutreco als stijgend aan te merken. Longposities liggen dan het meest voor de hand.

Nu kan het gebeuren dat het aandeel terugvalt onder beide koersgemiddelden. Daarmee zou het technisch sein op oranje kunnen schieten of zelfs op rood (zie grafiek). Eerder deze week was dat nog het geval.
Om ervoor te zorgen dat de belegger de risico’s beheerst, lijkt het verstandig om gebruik te maken van stoplosstechnieken.

Een techniek kan zijn om ten opzichte van de hoogste of laagste koers een (procentuele) afstand te hanteren, waarboven short of longposities niet langer wenselijk zijn. In de koersgrafiek van Nutreco is deze techniek toegepast op basis van de standaarddeviatie (= statistische maatstaf) van de gemeten beweeglijkheid van de beurskoers.

buy & hold
De groene trapsgewijze lijn in de grafiek is van belang als het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde noteert. Zolang de koers hier niet onder sluit is buy & hold een passende trendvolgende techniek om het opwaarts koerspotentieel optimaal te benutten. De paarse, trapsgewijze lijn in de grafiek is in dit kader van belang als het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde noteert.

Een stijging boven dit gemiddelde (zie 27 juni) zou shortposities ter discussie doen stellen. Deze techniek voorkomt een storing in het technisch brein van de lijnentrekkers. Immers, de langetermijntrendlijn was gebroken en de recente opleving eind juni liep op deze lijn stuk. Dat zou tot andere hersenspinsels leiden.


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. Wij Rosario 20 juli 2012 15:34
    @ OlsandWise,

    U heeft het zoals gewoonlijk weer helemaal door. Het vreemde is dat al die professionals zo blind zijn. In het bovenstaande stukje worden niveau's van 2009 genoemd maar we zullen zien dat het nog veel lager kan. De bovengenoemde marktontwikkelingen zien er bijzonder slecht uit de grote aandelen markten crashen nog steeds niet vanwege zware interventies van banken aangestuurd en gefinancierd door de CB's.
  2. [verwijderd] 20 juli 2012 16:02
    Waar zouden de koersen nu staan als we de werkelijke inflatie en waarde van de Euro zouden nemen als correctiefactoren?
    Iedereen heeft het over de US Dollar Index, maar niemand over de Euro Index. Vermenigvuldig een koers maar met de EI, en deel dat door de geldontwaarding sinds instelling van de koers op (zeg) 100. Kon weleens een hele saaie grafiek geven. Zo eentje als bij een zojuist overleden patient.
  3. [verwijderd] 20 juli 2012 16:52
    quote:

    davantage schreef op 20 juli 2012 15:37:

    Aan alle TA'ers, ik zeg het nog maar eens: als je met een rekenmachine koersen en/of indexen kon voorspellen, was iedereen rijk (of arm). Lees liever eens de krant.
    daarom is de financiële macht gecentreerd. kan je manipuleren. bij vrije markt zou er een fifty-fifty kans zijn op verlies.
  4. bub 20 juli 2012 21:09
    Zo vreemd is het misschien niet. Er wordt veel geld gecreerd. De angstigen steken het in obligaties die daardoor stijgen, de hebzuchtigen steken het in aandelen. Het resultaat is dat beide stijgen. Wanneer het ophoudt. Kan niet erg lang meer duren want het wantrouwen in politiek en banken stijgt ook tot ijle hoogten.
    Het zou leuk zijn als de belangen niet zo groot waren.
  5. [verwijderd] 21 juli 2012 03:33
    @ davantage: helemaal gelijk!

    Als Technisch Analist zou je slapend rijk moeten worden...en dat worden ze niet, dus complete onzin. Achteraf hebben ze vaak mooie beredeneringen ( met lijntjes als onderbouwing) waarom een koers piekt of gezakt is, en vooraf beloven ze vaak of dit of dat. Dat een aap koersen aanwijst door met een pijltje te gooien en meer winst maakt dan de pro's (TA en FA) zegt al genoeg lijkt me...

    Ik ga liever af op bedrijfs cijfers, lees graag de krant en koop nogal eens "markt tegenstrijdig"
  6. forum rang 6 haas 21 juli 2012 16:53
    als Markten gestoord zouden kunnen zijn ?
    mss worden ze verstoord ?
    door gestoorde invloeden van buiten af ?

    maar TA of welke andere adviezen over aandelen,kan ik mij voorstellen dat beleggers gestoord/verstoord raken door adviezen zoals hieronder vermeld(slechts 1 voorbeeld:)
    --------------------------------
    maandag 9 juli 2012 - 23:00u
    KBC Securities verlaagt het koerdsoel van Nyrstar naar € 6,50 van € 9,50. Het koopadvies van dinsdag 3 juli 2012 wordt herhaald. Dit vorige advies heeft geresulteerd in een rendement van -13,07%.
    --------------------------------

    PS: ik ben geen slachtoffer van bovengenoemde voorbeeld/praktijken
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links