Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gigantisch olielek!

Vorige week heb ik vijf ETF’s besproken met een grondstoffenindex als onderliggende waarde. Het gaat om de volgende vijf ETF's:

De ETF’s hadden allemaal een andere referentie-index. Dat dit niet om een marginaal verschil gaat, blijkt uit onderstaande tabel waarin de jaarlijkse prestaties (in euro) van de verschillende indices staan weergegeven.

Potentiële beleggers
Terwijl in 2011 de RICI (Jim Rogers Commodity Index) index een verlies leed van 4,22% was dat voor de DJ-UBS Commodity index meer dan het dubbele. In 2010 was de belegger met de S&P GSCI Ultra-Light Energy index beter af dan met (weer) de DJ-UBS variant. Maar in 2009 was dat voor beide laatstgenoemde indices precies andersom. Als potentiële belegger is het dus belangrijk eerst te kijken wat precies de samenstelling van de onderliggende index is, zeker als u een specifieke visie heeft op de toekomstige ontwikkelingen van de deelcomponenten. In mijn recensies ben ik uitgebreid ingegaan op de samenstelling van de indices.

Een ander selectiecriterium voor een ETF zijn de kosten. Het gaat in mijn recensies dan om de prestatie van de ETF ten opzichte van de index. In de onderstaande tabel staat een samenvatting van de uitkomsten.

 
Het gemiddelde van de Amundi ETF is vanwege de start begin 2010 niet beschikbaar. Uit de cijfers blijkt dat de RBS Market Access ETF een grotere achterstand heeft ten opzichte van zijn index dan de Lyxor ETF, die op dit gebied het beste scoort.
 
Spread
Voor beleggers die snel willen reageren op ontwikkelingen en frequent handelen is de spread, het verschil tussen bied- en laatprijs, van belang. Als beste scoorde iShares met een spread van 0,25%. EasyETF en Amundi lagen met handelsmarges van 0,52% en 0,53% aan de bovenkant van de range. De spreads zijn vorige week maandag genoteerd. Dagelijks kunnen er verschillen optreden, dus let goed op de actuele bied-laat koersen. 
 
De geboden informatie was in het algemeen redelijk. RBS Market Access, BlackRock iShares en BNP Paribas EasyETF kwamen er naar mijn mening als beste uit. Wel zijn er voor alle drie verbeterpunten mogelijk, die ik ook in mijn recensie heb genoemd. Amundi en EasyETF moeten investeren om de informatie op een hoger peil te brengen.
 
Korte termijn futures
Tot slot een zeer belangrijk punt. De onderliggende indices volgen de grondstoffenprijzen niet via de spotprijzen, maar via (korte termijn) futures. Deze futures worden maandelijks doorgerold naar de volgende dichtstbijzijnde afloopdatum. Er kunnen grote verschillen optreden tussen de futureprijs en de spotprijs.
 
Op lange termijn kan er daarom een aanzienlijke afwijking ontstaan in de prestatie van de index en de werkelijke prijsontwikkeling van de onderliggende grondstof. Ik heb dat berekend voor de olieprijs en de resultaten vind ik zonder meer schokkend, ondanks dat ik een behoorlijk verschil had verwacht.
 
Olielekkage
Vanaf ultimo 2007 tot en met ultimo 2011 is de olieprijs (Brent Crude), in dollars, met 9% gestegen (van 98,83 naar 108,09). Over dezelfde periode is de S&P GSCI Crude Oil Index (Total Return) met meer dan 50% gedaald (van 3108,90 naar 1462,50)! Dit is een olielekkage van formaat!
 
Het is eigenlijk een ongelooflijk verschil, waarmee duidelijk is dat in dit geval de doorrol techniek verwoestend heeft uitgepakt op de prestatie van de index. Beleggers in grondstoffenindices moeten zich zeer bewust zijn van deze effecten. Ik kom in een latere column terug op dit verschijnsel met meer voorbeelden.

Hier vindt u, nogmaals, de vijf recensies:


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links