Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ETF van Tak: EasyETF Ultra-Light Energy

ETF van Tak: EasyETF S&P GSCI Ultra-Light Energy
Structuur: Fonds
Beheerder: BNP Paribas
Onderliggend:  S&P GSCI Ultra Light Energy index 
Indexeigenaar: S&P / Goldman Sachs
ISIN Code: LU0246046329

Doelstelling
Het zo getrouw mogelijk volgen van de S&P GSCI Ultra-Light Energy index.

Onderliggende waarde

De onderliggende waarde is de S&P GSCI Ultra-Light Energy index. Deze index is een subindex van de brede GSCI index. Het verschil is dat de weging van de energiecomponenten veel lager is dan die van de referentie-index. Zelfs lager dan de GSCI Light Energy index, waar Lyxor een ETF op heeft uitgegeven (zie betreffende recensie). De samenstelling van deze brede index is gebaseerd op de productie van de onderliggende grondstoffen.

Voor deze Ultra-Light Energy subindex geldt een maximum van 27% voor de energie grondstoffen. De index heeft posities in 24 verschillende grondstoffen, verdeeld over verschillende sectoren. Onderstaand worden de wegingen in de index weergegeven.

  • Landbouw: 38%, Maïs (11,7%), tarwe (,6%), sojabonen (6,0%), suiker (5,1%), katoen (3,1%), koffie (2,4%),Kansas tarwe (1,9%), cacao (0,5%)
  • Energie: 23%, WTI crude (11,4%), Brent crude (5,4%), benzine (2,3%), stookolie (1,7%), ongelode benzine (1,6%), natural gas (0,7%)
  • Industriële metalen: 14%, Koper (8,1%), aluminium (5,3%), nikkel (1,5%), zink (1,3%), lood (1,0%) 
  • Vee:12%, Rund (7,1%), varken (3,8%), feeder cattle (1,3%)
  • Edelmetalen: 9%, Goud (7,9%), zilver (1,2%)

Maandelijks wordt beoordeeld of een herweging van de index noodzakelijk is op basis van de vaste criteria. De index belegt in het dichtstbijzijnde futurecontract. De index is een total return index. Dat betekent dat de overige (rente)inkomsten van de index in het resultaat zijn meegenomen. 

Structuur
De structuur van deze ETF is synthetisch. Middels een swap overeenkomst wordt de prestatie van de index gevolgd. Hierdoor loopt de belegger in deze ETF een tegenpartijrisico. 

Securities lending
Omdat deze ETF een synthetisch karakter heeft, is er geen sprake van securities lending (uitlenen van de effecten uit de onderliggende index).

Dividenden en andere uitkeringen
Het fonds keert geen dividenden uit. Opbrengsten worden herbelegd.

Rendementen en schatting totale kosten
In onderstaande tabel staan de rendementen van het fonds en die van de benchmark over de laatste drie kalenderjaren. De benchmark is de S&P GSCI Ultra-Light Energy Index Total Return. Dat wil zeggen dat alle inkomsten zijn meegerekend, inclusief de (ook weer herbelegde) renteontvangsten. Aangezien de index in dollars noteert en het fonds in euro, heb ik de index teruggerekend naar euro. Dat kan tot jaarlijkse afwijkingen leiden, maar over drie jaar valt dat grotendeels tegen elkaar weg.

Het fonds heeft een TER ratio van 0,45% per jaar. De feitelijke kosten wijken daarvan af, bijvoorbeeld door opbrengsten van securities lending (positief, maar niet van toepassing op deze ETF) en transactiekosten (negatief). Het verschil in werkelijk ontvangen inkomsten van het fonds en de rente zoals in de index berekend, speelt ook een rol. Ook kunnen fiscale aspecten het verschil deels verklaren.

Tot slot kan de tracking error een belangrijke factor zijn waardoor het indexrendement afwijkt van het rendement van het fonds. De totale afwijking noem ik de werkelijke kosten. Op basis van bovenstaand rendementsoverzicht liggen de werkelijke kosten in 2011 en vooral 2010 aanzienlijk hoger dan de TER ratio. In 2009 zijn de werkelijke kosten echter marginaal.

Gemiddeld per jaar over de afgelopen drie kalenderjaren zijn de werkelijke kosten gelijk aan 1,20%. Er kan overigens ook een behoorlijk verschil zijn tussen de prestatie van de index en die van de onderliggende waarden (zie onder Opmerkingen).

Omvang, spreads en verhandelbaarheid
Van het fonds staan momenteel circa 227.000 aandelen uit. Dat betekent dat de fondsomvang gelijk is aan circa 50 miljoen euro. Op het moment van deze recensie was de bied- en laatprijs gelijk aan 224,73-225,90 cent (0,52%).

Informatie
De informatie die EasyETF (BNP Paribas) over deze ETF geeft is behoorlijk goed. Ik ben aangenaam verrast door de uitgebreide informatie over de index. Het is van grondstoffen ETF’s die ik onder de loep heb genomen, het fonds met de beste informatie over de (samenstelling van de) onderliggende index. Dat is niet onbelangrijk, zeker als het om de grote diversiteit aan grondstoffen gaat. Daarnaast is er veel koersinformatie beschikbaar.

Bij controle leek deze nog te kloppen ook! Minpunt is dat ik geen informatie heb kunnen vinden over de samenstelling van de onderliggende effectenportefeuille. Een ander nadeel is dat de informatie uitsluitend in het Engels beschikbaar is. Daar valt nog wel wat te verbeteren voor EasyETF. 

Opmerkingen
Ook deze grondstoffen ETF is synthetisch. Dat betekent dat de grondstoffenmarkt via een derivatenpositie wordt gevolgd. Ook nu weer zien we, zoals bij de meeste andere besproken grondstoffen ETF’s, een behoorlijk verschil in rendement van het fonds en dat van de index over de afgelopen twee jaar. Vooral 2010 was kennelijk voor de grondstoffen ETF’s een lastig jaar de index goed te volgen.

De spread tussen bied- en laat prijs voor deze EasyETF is met meer dan 0,5% aan de hoge kant. Per saldo lijkt deze ETF niet tot de goedkoopste te behoren met betrekking tot spread en “werkelijke kosten”. Daar staat tegenover dat de geleverde informatie behoorlijk goed is. Als deze informatie ook nog in het Nederlands zou worden aangeboden, dan is de transparantie voor deze ETF bovengemiddeld.

Zoals ook in de andere grondstoffen ETF recensies is aangegeven, kan er een verschil optreden tussen de prestatie van de index en de prijsontwikkeling van de onderliggende grondstoffen. Dat komt door het gebruik van korte termijn futures in de index. In een aparte column zal ik aandacht besteden aan de consequenties daarvan voor de (relatieve) prestatie van de index.

In de IEX Productselector kunt u via de zoekfunctie de voorwaarden van deze en andere obligatie ETF’s bekijken.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links