Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wel of geen top?

Heeft de AEX nu wel of nog niet getopt? Voor de komende weken zeker niet, het opwaarts potentieel blijft nog steeds groot waarbij ik een test van de jaartop in de zomermaanden niet uitsluit. Maar de AEX lijkt wel tijdelijk te tobben. Een tijdelijke onderbreking van de stijgende kortetermijntrend blijft een reële mogelijkheid.

De hanging man van woensdag werd wel boven de 315,20 opgeheven, maar aan de andere kant ontstond wel een grote doji-candlestick. Dit is een van de aanwijzingen dat de AEX toch de steile versnellingsfase tijdelijk zal onderbreken. Het patroon van de afgelopen drie dagen heeft ook de contouren van een ander omkeerpatroon dat luistert naar de illustere naam van een ‘evening star’.

Hij cirkelde gisteren intraday verder rond het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau (tussen de 281 en 337) van 315,80 maar sloot daar weer ruim onder. Hij testte daarmee op een halve punt na de volgende weerstand van 316,70. Na de doji en de evening star zou een volgende verzwakking een beweging en slot onder de voormalige stijgende bodemlijn zijn die vandaag verder oploopt naar 313 (lag gisteren rond de 312,30).

Jaartoppen 343 – 345
Als ik kijk naar de toppende RSI (voor de vorming van een hogere bodem) en de herstelkansen voor de vorming van een lagere top in de VIX lijkt een kleine terugval in de komende week toch nog steeds reëel. Eerste richtpunt ligt bij de gevormde kleine gap tussen de 310,60 en 310,80. Daaronder ligt verder nog het 50%-Fibonacci-niveau bij 309 en het 200-daags gemiddelde van 306,20.

Een test van de vorige top van 304,70 tot het 38,2%-Fibonacci-niveau van 303 lijkt alweer een stap te ver. Na de vorming van een volgende bodem, staat de weg in de komende weken weer open naar hogere niveaus. Belangrijke weerstanden liggen verder nog bij 316,70, 318,20 en 322. Daarboven liggen de bekende 325 en 332.

Voor de komende maanden verwacht ik nog steeds hogere jaartoppen richting de zone 343 – 345. Kijkend naar onder andere het patroon zou de intraday-doorbraak boven de 315,20 – 315,80 gisteren een kleine overshoot kunnen zijn geweest en lijkt de kans het grootst dat we eerst een klein stapje verder terug moeten doen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX
De bewegingen in andere indices waren vergelijkbaar. De DAX vormde ook een grote doji, met intraday ook een hogere top. Ook hier lijkt minimaal een terugval naar de 6.400 – 6.430 tot de 6.300 punten reëel voor de vorming van een hogere bodem. In de VS was de situatie in het kortetermijnbeeld ook niet overtuigend.

De meeste indices wisten geen hogere toppen te maken en leken zelfs toppatronen af te ronden. Hier blijft het langetermijnbeeld ook onveranderd positief, maar een positief beeld wordt gevormd door correcties die de contouren (hogere bodems) van de trend aangeven. Een terugval in de S&P 500 richting de zone 1.330 – 1.340 zou een normale beweging zijn.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

189 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 juli 2012 09:32
    quote:

    Truelies schreef op 6 juli 2012 09:29:

    VD, waar zie je dat? En idd, aparte aantallen. Wat denk je, beetje kabbelen en beetje omhoog richting job repprt?
    had zelf alle series openstaan, zag dat positie gelijktijdig werd ingenomen en aankoop nagenoeg op zelfde moment. Alles op 1 serie na op laagste koers vd dag op dit moment.

    Zou mij dus niet verbazen als er wat aankomt.

    zelf weer bescheiden calls gekocht, en breid ik uit op de dip. Wel opletten...huidige opgang kan ook alleen even sluiten openingsgapje zijn..
  2. [verwijderd] 6 juli 2012 09:41
    quote:

    Truelies schreef op 6 juli 2012 09:38:

    Dankjewel, schijnt dat de buzz is dat de cijfers goed zijn, maar wat doet dat voor QE? En dan heb ik het over de marktreactie, ik ga ervan uit dat we voor de VS verkiezinhen geen vuurwerk krijgen, historisch voor verkiezingen geen aktie.
    saillant detail, koper staat op 5/m winst en nog niets verkocht.

    verwacht ook goede cijfers, en indien slecht dan kans op qe3, links om rechts om verwacht dat beiden positief worden uitgelegd. Dwz als de cijfers slecht zijn dan eerst negatieve reactie waarna buzz over qe3 in de markt komt.
  3. [verwijderd] 6 juli 2012 09:46
    quote:

    Truelies schreef op 6 juli 2012 09:41:

    Wel een vreemd getal, 22 stuks, en in zoveel series....

    Even iets anders. Wat goed voor de mensen van Nedcar als ze hun baan kunnen houden, vind ik in de huidige tijd ook wel eens leuk! Ze gaan Mini's bouwen oor BMW.
    Aantal begrijp ik ook niet, dacht eerst dat het een reguliere openingspositie was die weer zou verdwijnen maar dat was dus niet zo. begrijp het dus ook niet maar dacht meld het even want vond het opmerkelijk.

    dat is zeker goed, mijn vrouw heeft een mini, leuke racemonstertje. prima autootje, wel prijzig.

  4. [verwijderd] 6 juli 2012 10:14
    quote:

    VD schreef op 6 juli 2012 09:46:

    [...]

    Aantal begrijp ik ook niet, dacht eerst dat het een reguliere openingspositie was die weer zou verdwijnen maar dat was dus niet zo. begrijp het dus ook niet maar dacht meld het even want vond het opmerkelijk.

    dat is zeker goed, mijn vrouw heeft een mini, leuke racemonstertje. prima autootje, wel prijzig.

    Niet heel raar. Is gewoon een market maker die voor 22 stuks quote. Mogelijk had andere quote machine bij opening zijn vola 2 punten hoger gezet zodat die alle mm offers uit neemt á 22 stuks.
  5. [verwijderd] 6 juli 2012 10:33
    quote:

    Mr. AEX schreef op 6 juli 2012 10:14:

    [...]

    Niet heel raar. Is gewoon een market maker die voor 22 stuks quote. Mogelijk had andere quote machine bij opening zijn vola 2 punten hoger gezet zodat die alle mm offers uit neemt á 22 stuks.
    dat weet ik en zie je wel vaker maar omdat verkoop uitblijft opmerkelijk.

189 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links